.

La Festa de l’Oli de Tarragona, que se celebra fins diumenge a la Rambla Nova de Tarragona, ha celebrat aquest matí el seu acte més multitudinari. En la darrera edició que se celebra a la Rambla Nova, com cada any el Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre de Tarragona ha repartit 1.500 racions d’un esmorzar que tenia l’oli de la Denominació d’Origen Protegida Siurana com a protagonista. L’esdeveniment s’havia de celebrar el cap de setmana passat, però es va haver de suspendre per la previsió de tempesta.

“L’any que ve la festa tornarà a la plaça Corsini, que és on va néixer, sempre amb la intenció de crear sinèrgies entre el comerç local i aquest producte”, afirma el president del gremi, Raúl Font. Per això, els tiquets per assaborir el pa amb tomàquet amb oli, bull i avellanes de Reus es podien aconseguir comprant a les parades del Mercat Central, d’on prové l’embotit.”

La DOP Siurana engloba 8.000 productors de 7 comarques

A la fira, al tram de les Teresianes de la Rambla, hi són representades 19 de les cooperatives de la DOP Siurana. La marca engloba 8.000 productors de 7 comarques (Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà, Tarragonès i part del Baix Penedès), que presenten l’oli nou de la temporada. Tots ells produeixen oli d’oliva verge extra, “l’oli més pur i sense cap defecte, que s’obté de premsar olives que s’han recollit com a molt les 24 hores abans”, en paraules de Montserrat Gelonch, tècnica del Consell Regulador de la DOP Siurana.

Segons Gelonch, el que fa que l’oli DOP Siurana sigui diferent d’altres olis verge extra és “el territori i els seus factors naturals, que marquen el gust de l’arbequina que es transmet a l’oli”, afirma Gelonch. “Fins i tot entre diferents olis de la nostre DOP s’hi poden trobar diferències, com ara que els que són més propers a la costa són més aromàtics”, afirma Gelonch.

“És un dels eixos de la dieta mediterrània, però és un dels elements més anònims”

La festa, amb la fira i els seus tastos i tallers, té la intenció de valoritzar el producte i que la gent en conegui els seus atributs, com ara el sabor i l’aroma. “És un dels eixos de la dieta mediterrània, però a la vegada és un dels elements més anònims: agafem el d’oferta, o som molt fidels a un determinat que el consumim per tradició”, manifesta Gelonch.

Romà Rofes