TARRAGONA 21

Una vista de la zona portuària de Cambrils. Foto: Cedida

La Festa Major de Sant Pere de Cambrils entrarà enguany en el món virtual degut a la força de les circumstàncies per les restriccions sanitàries derivades del coronavirus. Es reinventa, serà molt virtual, però també amb música itinerant pels carrers i expressions de festa als balcons de la ciutat. Ràdio Cambrils i les xarxes socials tindran un paper destacat en unes festes que també sumaran actes culturals i artístics els mesos de juliol i agost.

L’esperit de cultura i tradició i la il.lusió que genera Sant Pere es manté, tot i que en un format diferent al qual cada cop la ciutadania s’hi avessarà més, destacava avui en la presentació dels actes l’alcaldessa, Camí Mendoza. ‘La Festa Major pot ser un moment important per fer la desescalada, la ciutat i les persones ho necessiten’, ha subratllat, al temps que ha reiterat el missatge de ‘responsabilitat’ a mantenir la distància social i evitar en tot moment aglomeracions. El pressupost es veurà reduït a una forquilla entre els 8.000 i 10.000 euros, tot i que les activitats culturals seguiran a l’estiu. Es comptarà com sempre amb la valuós protagonisme de les entitats de la vila.

No descarta l’alcaldessa que en futures edicions es combini festa presencial amb actes virtuals. Justament, Ràdio Cambrils, reinaugurada fa un any, agafarà un paper notable en aquestes festes.

De fet, la festa preveu celebrar concerts itinerants pel Passeig Marítim per evitar concentracions de gent, sigui amb orquestres i grups pujats damunt d’un vehicle, circulant i aturant-se. Serà així la revetlla de Sant Pere, per exemple, que començarà a les 22 hores al Passeig Miramar, i seguirà una hora més tard a través de Ràdio Cambrils, protagonitzada per l’Orquestra Pensylvania. El mateix dia de Sant Pere hi haurà un concert itinerant d’havaners amb Les Anxovetes, a les 20 hores i pels carrers del Port.

Aquests dies de festa, es retransmetran diferents actes i concerts per uns altaveus instal·lats al Passeig Mirarmar, a la vegada que les xarxes socials, Ràdio Cambrils i Canal Reus TV seran les plataformes de difussió.

Com a novetat de la Festa Major, aquest any els restaurants de Cambrils proposen celebrar les Festes amb un menú especial.

Altrament, es demana a la ciutadania guarnir els balcons amb domassos de Cambrils, amb dibuixos del Seguici Festiu, amb elements mariners i també que faci fotos i les comparteixi a les xarxes amb els hastags de festa major. Les entitats festives de Cambrils guarniran els seus balcons amb motius que identifiquen cada entitat.

Inici el dia 23

Anant a pams, els actes s’iniciaran el 23 de juny, a les 19 h, amb la lectura del Manifest de la Flama del Canigó i tirada de coets per part dels Diables.

Seguidament pels altaveus del passeig i per Ràdio Cambrils, Audició de Sardanes. Es podrà seguir per Instagram live, Ràdio Cambrils i altaveus del passeig. Es demana a la població que a partir de les 22 h encenguin espelmes i fanalets als balcons i finestres, com a record a les persones que ens han deixat durant la pandèmia i homenatjar aquells que s’han mobilitzat i com a senyal d’unió dels pobles catalans i per mantenir la tradició i nexe d’unió que representa. A les 23 hores, revetlla virtual a través dels altaveus i de Ràdio Cambrils amb l’Orquestra Venus.

El menú del dia 26 és el següent: a les 11 h, Live a Instagram @bibliocambrils amb @oriol_rios de la Universitat Rovira i Virgili, sobre el projecte Up2diversity, de lluita contra la violència i  discriminació envers el col·lectiu LGBTIQ. A les 18h. Live a Instagram @laboiateatre. Espectacle familiar i Taller de titelles reciclades: “La Família de les Germanes Algaba”, a càrrec de La Boia Teatre. A les 22 h, per Canal Reus TV, ‘Esquetxos de revetlla. Naltros som així’, de Carlos Ventura, els patoies i la nena de les boies.

Un altre dia fort serà el 27. A les 11 h, al Molí de les Tres Eres, es farà la reobertura de la seu principal del Museu d’Història de Cambrils, amb portes obertes amb les corresponents mesures de protecció i seguretat. A les 11.30 h, per els voltants del Molí de les Tres Eres, actuació musical itinerant amb el grup La Principal del Zunzun. A les 12 h, acte d’inauguració oficial del jardí, amb els dos nous accessos al Museu Molí de les Tres Eres, i a les 12.30 h, per els voltants del Molí de les Tres Eres, cloenda de l’actuació musical itinerant del grup La Principal del Zunzun.

També el dia 27, a les 17 h i per Canal Reus TV, retransmissió d’Esquetxos de revetlla. Naltrom som així. A les 19 h, pels altaveus del passeig i per Ràdio Cambrils, retransmissió també d’Esquetxos de revetlla. Naltrom som així.

Diumenge, 28, es farà a les 12 hores i per Facebook la lectura del Manifest del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI per part de l’alcaldessa, Camí Mendoza, i la regidora de Benestar, Drets Socials i Salut, Helen Arcelin.

Per Sant Pere hi haurà matinades els carrers a les 9 del matí, moment en què s’espera poca confluència de gent, i a les 12, missa major a Sant Pere. Com a novetat, es farà el seguici festiu de manera virtual. Les normes sanitàries impedeixen que ho pugui fer presencialment, ha recordat la regidora de Cultura i Festes, Cinta Ballesté.

Altres actes seran un vermut mariner fet a casa o una Recepta Jove amb un concert virtual. I dues exposicions completaran els actes: ‘Éramos’, de Laura Àlvarez keller, del 2 de juliol al 6 d’agost a la Sala Àmbits, i ‘A+D = Connexions’, amb Alberto Insa i Dolors Castells, del 3 de juliol al 27 d’agost a la Sala Àgora de l’Ajuntament.

J. Garcia