.

Imatge d’una de les activitats de la Festa del Vi. Foto: Cedida

La Festa del Vi de Tarragona ha superat el primer cap de setmana d’activitats, que es van encetar dissabte al Museu del Port amb un tast de Clàssics Tarragona -els vins de licor que van ser l’embrió de la DO-, acompanyats de diversos entremesos del Restaurant El Terrat. La segona cita va ser diumenge al matí, amb el Tast en Família i en què gent de totes les edats va poder gaudir d’un viatge olfactiu per 4 dels paisatges que defineixen la DO.

Ara, el següent pas serà el pròxim dijous 2 de juny. El restaurant AQ oferirà el tast del decenni, una oportunitat per recorre la història dels darrers 10 anys de la DO i descobrir, en context, tresors amagats que  van del 2011 al 2021.

“Després d’una primera edició a Valls -afirmen des de l’organització per mitjà d’un comunicat de premsa- pugem el llistó, aprenem i millorem l’experiència. Amb Ana Ruiz i Quintín Quinsac del restaurant AQ proposem un maridatge estudiat, un recorregut en forma de panoràmica sobre els paisatges de la nostra DO. El dia 2 de juny la gent de Tarragona podrà gaudir, guiada per la veu experta de la periodista Ruth Troyano de la història vinícola dels últims 10 anys del nostre territori”.

Per a molts “serà la descoberta d’una DO Tarragona que els darrers quinze anys ha viscut una revolució, una posta al dia necessària d’un lloc on la majoria dels cellers som artesans i junts, de manera natural, hem arribat a definir la tipicitat dels nostres vins”, continuna la nota.

Per Quintin del Restaurant AQ, aquest tast és una proposta complicada, “un repte que accepten amb orgull i responsabilitat” ja que ha calgut “trencar els esquemes establerts en els maridatges més convencionals. No serà l’AQ de cada dia, ens adaptem per jugar la partida”, assegura Quintin.

Menú del tast del Decenni 2022

1er. vi. Panoramix Ancestral. Blanc de noirs d’Ull de Llebre amb gaspatxo verd amb escopinyes. Notes cítriques d’aranja, i secants del taní. Fresc pel cítri, fresc pel carbònic. Fresc per la sequedat final. El Gazpacho verd conté un cilantre que el vi suporta gràcies a totes aquestes frescors. Un inici esclatant i una carta de presentació de la joventut de Josep Armengol, del seu projecte, i de la categoria reconeguda en el plec de condicions de l’Ancestral.

2on. vi. Pont Fosc 2020. Cellers Blanch de Puigpelat amb crema de foie amb maracujà, cítrics i gingebre. Un vi de Macabeu de vinyes velles que acaba en una criança parcialment en roure usat. Manté la frescor salina tarragonina de la joventut, i una elegància del pas per la criança. És un vi que enllaça amb la sofisticació del foie i els cítrics i la fruita amb la joventut.

3er. vi. 100 veremes de Vinícola de Nulles amb caçó amb adob mexicà. Un Macabeu de vinyes velles  de molta qualitat i corpulència cruixent. La criança s’ha fet en roure francès nou i està molt present en el pas per boca. La proposta de l’AQ és marinera i, però, el pes del roure es refresca amb una condimentació mexicana. 100 veremes és un homenatge al centenari de la Catedral del Vi de Nulles, de César Martinell Brunet.

4rt. vi. Llims de la vinícola de Benissanet amb tonyina curada amb porro i romesco. A la Ribera d’Ebre i amb una gran influència en el clima i (sobretot) el sòl de la riba del riu: d’aquí el nom. És un cupatge semblant als de la veïna Montsant, de Garnatxa, Cabernet i Sirah. Per aquest ordre, la identitat botànica la proporciona la Garnatxa. Les dues forànies li dónen estructura i longevitat i un punt de fruita negra. I l’atreviment ens porta a posar-hi la carn de la tonyina. Una recerca d’equilibri a partir de tangents que es creuen en l’afinació de complexitats

5è. vi. JUJOL 2017 de Xarel•lo vermell de Vives Ambròs de Montferri al nord de l’Alt Camp amb ceviche de llobarro amb verdures rostides. Jujol és l’arquitecte tarragoní que deixà empremta al Gaià, i a Montferri culmina un cim amb el santuari de la Mare de Déu de Montserrat, com un vaixell envoltat de vinya. Jujol treballava amb els materials de proximitat i el xarel•lo vermell o cartoixà és autòcton d’aquest quadrilàter que es forma entre Montferri, Bràfim, Nulles i Vilabella. Vives Ambròs n’ha fet una gran interpretació enològica, amb una criança en roure fina que 5 anys més tard conserva els cítrics característics de la varietat. La proposta d’un ceviche és atrevida, però la tensió elegant del vi i la finura de l’Ana ens mereixen tota la confiança -per afrontar un duel que segur que acaba amb l’aprovació general.

6è. vi. Mas del Botó 2016 de Celler Mas del Botó d’Alforja amb magret d’ànec fumat i rostit amb cireres. Una Garnatxa negra pura i fresca. La seva procedència, al mig de la vall del Cortiella i a 600 m. és la causa d’aquesta acidesa que li dona longevitat fina. Les cireres de l’ànec són un enllaç amb la Garnatxa i l’au una carn delicada que contribueix, amb elegància, a deixar que el vi vagi ensenyant els matisos que va acumulant.

7è. vi. Esther de Biopaumerà de Rasqueta amb carpaccio de presa ibèrica amb manxego, xips de verdures i envinagrats. Un Cabernet Sauvignon d’una petita finca treballada com un jardí. L’excel·lent estat de maduració del raïm fa brillar una varietat forània que destaca per la seva frescor, i és aquí, amb 6 anys de vida, que ensenya un equilibri entre maduresa i astringència. La carn és una proposta fresca, amb carpaccio, i formatge manxec.

8è. vi. Mas Bella criança de Masmolets amb morro de vedella amb poma i duxelle de bolets. Al peu del Bosc de Valls, a la conca del Francolí, on Jaume Mercadé va pintar el paisatge del Camp de Tarragona. La garrofa, la farigola, el romaní i la frescor del bosc i el sòl de pissarra marquen aquest negre d’Ull de Llebre i Garnatxa cruixent que ens transporta a la fruita del bosc al cap de 7 anys… i per confirmar-ho un maridatge d’afinació: morro de vedella i bolets.

9è. vi. Camí de la Font 13 amb ostra amb cresta de gall. Un macabeu de vinya molt vella concentrada i de molt baix rendiment de Vilabella. Del celler Vinyes del Tiet Pere. Es caracteritza per un rerefons marí, d’una salinitat iodada que el fa llarg i que crida una ostra del Delta per fondre’s en una experiència.

10è. vi. Nit de Lluna de Mas Vicenç 2012 de Cabra del Camp. Un negre d’Ull de Llebre que manté frescor i textura cruixent després de 10 anys. És un exemple de viticultura exigent en un emplaçament especial, a 500 msnm i al peu de la serra de la muntanya de Sant Ramon, on es creuen els vents de l’interior amb la marinada mediterrània. Negociarà la culminació de l’àpat amb un plat complex: coll de xai amb pedrer

11è. vi. AUREO sec De Muller solera 1954 amb coca carquinyoli de xocolates, ganache i caramel salat. Un ranci de gran profunditat i elegància tarragonina amb un carquinyoli de xocolates salinitzades

Més informació a: www.rutadelvidotarragona.cat

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */