.

Un grup d’ànecs, nedant al llac artificial. Foto: Mayo Lorda

El que és considerat el jardí romàntic més gran d’Espanya, amb espècies d’arbres d’una alçada inimaginable en territori mediterrani i que compta amb el conjunt de palmeres més nombrós de Cataluya ha obert portes. Es tracta d’un conjunt de 14 hectàrees d’una gran varietat d’arbres i de plantes i amb espècies de fauna típicament colonials i tropicals, com aus del paradís i diversitat de lloros, ànecs o gansos, rematat amb un llac central per on discorre una passarel.la que dona a una glorieta central situada al bell mig del llac que corona una gruta de pedra.

Es tracta d’un recinte d’una altra època, que ens transporta als jardins d’Aranjuez o el palau de la Granja, però més immens. S’havia perdut l’espai per al gaudi popular entre els anys 2000 i 2017, després que durant molt de temps fos un escenari obligat per confegir l’àlbum de fotos del dia del casament. Fa quatre anys es va recuperar gràcies a una iniciativa privada, amb una idea d’espai visitable on passen coses, activitats culturals i lúdiques, durant l’any en un recinte on el passeig per la natura desbordant és el gran atractiu, una fita que no es troba enlloc de Catalunya. Per aquest mes de juliol s’anuncia un concert dedicat a Isaac Albéniz, el gran compositor romàntic, en format reduït.

Au del paradís que passeja pel parc. Foto: Mayo Lorda

L’espai havia arrencat amb resultats excel.lents i cada cop era més conegut, fins que ha arribat la pandèmia del coronavirus. Tot i així, aquest dissabte, 23 de maig, s’ha convertit en la primer gran parc que ha obert portes, facilitat per les grans dimensions del lloc, que fan innecesari dur mascareta.

En un assolellat matí, el Jardí Històric del Parc Samà de Cambrils ha tornat a endegar sota uns rigorosos protocols higiènic-sanitaris que integren tots els requisits de seguretat exigits per als anomenats ‘Llocs Patrimonials’. En un breu acte inaugural, Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà, s’ha referit a l’estricte pla de contingència dissenyat, que segueix les recomanacions específiques de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), amb el vistiplau de les autoritats sanitàries.

Els promotors del projecte, en un camp d’espígol que hi ha plantat. Foto: Mayo Lorda

“El parc es presta a gaudir de la natura amb calma i tranquil·litat, gaudint de la vegetació i de l’aire lliure sense cap tipus d’aglomeracions, però hem volgut implementar protocols que garanteixin plena seguretat als visitants”, ha explicat Castillo, que espera rebre el 2020 a l’almenys a un 30% dels 115.000 visitants que van passar pel Parc Samà el passat exercici: “Confiem que les fronteres es vagin obrint progressivament a el mercat nacional i estranger, i que Cambrils i la Costa Daurada ja estiguin ben posicionats com destinacions segurs “. Inicialment, el jardí històric preveu poder treballar amb els propietaris de segona residència -Aragó, Navarra i País Basc, principalment- fins que es permetin els desplaçaments entre províncies.

Pioner junt a l’Alhambra de Granada i els Jardins d’Aranjuez

DNA també ha recollit les indicacions del Comitè Nacional Espanyol d’ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Llocs), organització internacional no governamental associada amb la UNESCO, que ha posat en marxa un grup de treball sobre Patrimoni i Covid-19 de què el Parc Samà forma part. El vicepresident d’aquest Comitè, Jordi Tresserras, que també ha assistit a l’acte d’obertura, ha destacat que “el Parc Samà, juntament amb l’Alhambra de Granada i els Jardins d’Aranjuez, està sent pioner en la gestió d’aquests espais patrimonials durant i després del confinament. És el primer a obrir les seves portes i creiem que la seva estela va ser seguida a tot Espanya; tenen el nostre ple suport, perquè ho han fet d’una forma realment exemplar amb les màximes garanties “, opina Tresserras.

Una de les façanes del palauet del marquè de Marianao. Foto: Mayo Lorda

El Jardí Històric de el Parc Samà, erigit al segle XIX pel Marquès de Marianao, s’ha consolidat com una important atracció de visitants de Cambrils. El passat any va rebre a 115.000 visitants i el 2020, malgrat les circumstàncies excepcionals, espera contribuir a el posicionament de Cambrils com a destinació turística segura. “L’impacte econòmic d’aquesta crisi sanitària ho hem de mitigar entre tots, i el Parc Samà vol contribuir al fet que Cambrils i la Costa Daurada es posicionin com una destinació segura per al mercat turístic aquest any”, exposen els gestors.

La reobertura de parc ha permès rescatar d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a 10 treballadors: “Volem que el visitant sigui conscient que amb la seva visita contribueix a la generació d’ocupació ia la conservació d’aquesta joia que uneix història, cultura i naturalesa”.

Construït per Salvador Samà, marquès de Marianao, en 1.881, al Parc Samà és un espai a l’aire lliure de 14 hectàrees de superfície on habiten més de 1.500 espècies vegetals. Es tracta d’un dels millors exemples de la jardineria del Romanticisme a Espanya; el parc pertany a la Xarxa Europea de jardins històrics i està protegit com a Bé d’Interès Cultural (BIC).

 

Ruta d’imatges i vídeos pel Parc Samà