.

.

TOTS 21

Detall d'un raïm en un cep del Priorat. Foto: ACN

Detall d'un raïm en un cep del Priorat. Foto: ACN

Tot i que encara és aviat per començar a parlar de xifres, ja que la verema no començarà fins a principis de setembre, a la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat han augurat que aquest 2014 “serà un molt bon any, tant de qualitat com de quantitat”. Així ho ha assegurat el president del Consell Regulador, Toni Alcover, que ha celebrat les condicions meteorològiques d’aquest estiu “atípic”, més fresc que de costum, en què les vinyes no han patit. Alcover també ha apuntat que superaran els cinc milions de quilos de raïm de la passada collita. La DOQ Priorat aplega gairebé un centenar de cellers i uns 650 viticultors, que conreen 1.800 hectàrees de vinya -majoritàriament de varietats negres-.

Aquests dies, a més, està fent un temps molt favorable per a la maduració: fa calor de dia i fresca a la nit. Segons ha especificat Alcover, “això fa que el raïm treballi bé -sintetitzant els sucres i les aromes- i puguem obtenir un punt de maduració idoni per a l’elaboració de grans vins”. En aquest sentit, el president ha sentenciat que “si es té un bon raïm, es té un bon vi”. Alcover ha detallat que els raïms d’enguany seran “molt elegants, amb una acidesa molt equilibrada amb la graduació alcohòlica”, de manera que “la del 2014 serà una molt bona anyada”.

Tot i que la majoria de viticultors començaran la verema a principis de setembre, pot ser que alguns ja l’hagin iniciat, i és que els cellers tenen una política molt heterogènia i “cadascú té el seu punt de vista per aconseguir el raïm amb el grau de maduració que vol per donar al vi un punt de personalitat”, ha explicat Alcover. Els que comencin més aviat ho faran amb les varietats blanques, o les negres primerenques, en una verema que s’allargarà fins al novembre.

Pel que fa a les varietats negres, la collita començarà amb el merlot, el syrah i el cabernet sauvignon, seguirà amb l’ull de llebre i la garnatxa, i acabarà amb la carinyena, la més tardana. Referent a les varietats blanques, Alcover ha observat que “s’estan produint coses estranyes”, ja que l’anomenat cartoixà a la zona del Priorat -el xarel·lo- té un grau de maduresa més alt que el macabeu, que normalment es collia abans.