.

Marta Casany va visitar la sala d'emergències. Foto: Cedida

Marta Casany va visitar la sala d’emergències. Foto: Cedida

La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, va visitar ahir el Port de Tarragona en el que és un primer contacte amb el nou president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta. Aquesta visita institucional ha permès a la directora de l’ens conèixer de primera mà les instal·lacions portuàries i els seus protocols de seguretat i d’actuació en la que és una infraestructura clau per al territori. 

La directora de Protecció Civil, Marta Cassany va estar acompanyada d’Eli Llombart, directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona: Sergio Delgado, sotsdirector general en Programes de Protecció Civil, i Imma Solé, sotsdirectora general operativa de Protecció Civil. Es va visitar la nova sala d’emergències allotjada a la seu institucional, que compta amb les últimes novetats tecnològiques del sector per facilitar la presa de decisions per a la gestió d’emergències. 

Model Port Tarragona de Gestió d’Emergències
El “Model Port Tarragona de Gestió d’Emergències” és el resultat de la feina d’automatització de procediments; formació, entrenament i exercicis; coordinació d’efectius i creació d’infraestructures, per millorar la comunicació, coordinació i presa de decisions en emergències o altres possibles situacions crítiques. 

El “Model Port Tarragona de Gestió d’Emergències” és una iniciativa pionera a nivell de Catalunya i de tot l’Estat espanyol que ha rebut l’aval d’una certificació de Gestió d’Emergències basat en la norma internacional ISO 22320 que certifica que el PAU del Port de Tarragona compta amb els més als estàndards de qualitat en el sistema de presa de decisions, procediments i protocols per a una bona gestió de les emergències. El Port de Tarragona és l’únic port de l’Estat en tenir aquesta certificació. 

El Pla d’Autoprotecció (PAU) del Port de Tarragona va ser homologat per Protecció Civil de la Generalitat el mes de març de 2022. Aquest document és el que fixa l’organització de la coordinació interna dels serveis del port en cas de patir una emergència i també la coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT quan l’emergència en qüestió requereix l’activació de mitjans externs com poden ser Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra o SEM. 

Cooperació institucional
Aquest model de gestió d’emergències és fruit del treball i l’estreta cooperació del Port de Tarragona amb Protecció Civil de la Generalitat, els Bombers de la Generalitat, Salvament Marítim, Parcs Químics de Seguretat, Capitania Marítima, entre d’altres, durant els darrers anys i que s’ha traduït en diversos acords i convenis de cooperació: 

  • Conveni Port – Bombers de la Generalitat de Catalunya. Aquest conveni signat entre el Port de Tarragona i Bombers de la Generalitat té l’objectiu de col·laborar per a la prestació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvaments en l’espai portuari. Signat a l’agost de 2019, per valor d’1,6 milions d’euros i per un període de quatre anys, inclou la compra de material especialitzat i, entre altres temes, el protocol d’intervenció dels Bombers de manera coordinada amb els equips d’intervenció propis del Port, en cas de qualsevol mena de salvament i rescat de persones, en zona terra o en vaixell. 
  • Maritime Incident Response (MIR). Fruit d’aquesta col·laboració pionera entre el Port de Tarragona, Bombers i Salvament Marítim en la gestió d’emergències, va néixer l’acord entre el Departament d’Interior i la Societat de Salvament i Seguretat Marítima (SASEMAR) per la col·laboració i coordinació de les actuacions conjuntes en la resolució d’incidents marítims (MIRG), aprovat el febrer passat. 
  • Integració del Port a la Xarxa RESCAT. En la mateixa línia que els anteriors convenis, amb l’objectiu d’una major coordinació i millor resolució d’emergències el febrer de 2022 es va formalitzar el conveni amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya per a l’adhesió del Port de Tarragona a la Xarxa RESCAT de radiocomunicacions i d’emergències i seguretat de Catalunya, el qual representa una millora en la connectivitat en casos d’emergències amb els equips intervinents de la Generalitat de Catalunya, amb una inversió de 250.000 euros.