.

La presidenta de la Diputació, Noemi Llauradó, amb el diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté. Foto: Diputació

La Diputació ha editat una guia per orientar els ajuntaments amb l’allau de projectes d’energies renovables. Mentre no arriba la modificació del decret llei 16/2019, l’ens vol “acompanyar” els municipis i ajudar-los a donar resposta davant qualsevol proposta que rebin. La institució no vol posicionar-se sobre cap projecte, sinó dotar d’eines als pobles d’un territori amb massificació de parcs. Comarques com la Conca de Barberà o la Terra Alta acumulen més del 30% de la generació d’energies renovables del país. Segons la Diputació, ja hi ha més de 3.000 hectàrees de territori tarragoní amb autorització prèvia per implantar-hi plaques fotovoltaiques. També hi ha instal·lats 520 aerogeneradors. Amb el decret s’han preautoritzat 264 molins més.

“Ja n’hi ha prou, comencem a ordenar-ho i a repartir-ho d’una altra manera”. El diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació, Josep Forasté, ha presentat aquest dijous la guia, un document tècnic que vol servir de pauta per als municipis, vist el “desconcert” i “indefensió” que impera, davant de l’allau de propostes de renovables a la demarcació tarragonina.

La Diputació fins ara ajudava els ajuntaments del Camp i l’Ebre donant-los assistència i redactant informes -una setantena des de l’any 2020. Ara s’ha volgut fer un pas més enllà amb l’edició d’aquesta guia, que des d’avui ja es comença a distribuir pel territori, un document “actualitzat” i “viu” per assessorar-los dels recursos dels quals disposen per poder “reaccionar”.

És a dir, posa a disposició dels ajuntaments de totes les eines per intervenir en l’ordenació de projectes que se’ls plantegin al seu terme municipal. Per exemple, poden dir la seva en els informes a la Ponència d’Energies Renovables o en les possibles modificacions dels seus POUM. Forasté ha parlat de la importància de controlar els terminis en tota la tramitació d’un projecte.

“Es disposen de 30 dies un cop és a consulta prèvia de la ponència, i si supera aquest pas, es poden iniciar processos de participació ciutadana en la fase d’avaluació d’impacte ambiental i aquí es guanyen 30 dies més, i a més també hi ha tota la part de tramitació urbanística”, ha explicat Forasté, el qual ha reafirmat que l’objectiu de la guia és “estar al costat” dels ajuntaments.

“És una eina per a l’apoderament dels municipis, cal posar en valor l’autonomia local”, ha declarat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. “Hi ha hagut un creixement exponencial de sol·licituds i, fins que no es modifiqui el decret, els ajuntaments tenen la capacitat de decisió molt limitada i són els que coneixem pam a pam el territori, la seva visió és importantíssima”, ha conclòs.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */