.

Imatge dels portaveus de tots els grups representats a la Diputació, amb la seva presidenta al mig. Foto: Diputació

La Diputació de Tarragona ha detallat aquesta tarda el pla de xoc elaborat per fer front a la crisi del coronavirus, dotat amb vuit milions d’euros, aprovat demà dimarts en Junta de Portaveus, activat la setmana vinent i al qual els consistoris s’hi podran acollir fins al proper 15 de setembre. El pressupost que li dona contingut beu del modificatiu de crèdit de 10 milions d’euros aprovat en el plenari del passat 5 de juny, dels quals un milió ja es va destinar cap al Patronat de Turisme de cara a donar suport al sector problablement més afectat per la pandèmia i un milió més a les entitats socials que han viscut un increment més que notable de les persones que demanaven el més bàsic. Aquesta darrera quantitat es divideix en 500.000€ d’ajut directe per a entitats que tenen conveni amb la Diputació i que compten amb un abast territorial ampli, com són el Banc d’Aliments, Càritas i Creu Roja, i 500.000€ en línia de concurrència per a entitats de caire social.

Per detallar com es faran ús dels vuit milions restants s’ha volgut visualitzar una imatge d’unitat política. La roda de premsa ha tingut com a protagonistes des de la presidenta de l’ens provincial, Noemí Llaurado, fins als portaveus de tots els grups polítics representats: Camí Mendoza, en representació d’ERC; Quin Nin, de Junts; Josep Masdeu, del PSC-CP i finalment Rubén Viñuales en nom de Ciutadans.

Llauradó ha justificat la destinació d’aquest paquet econòmic per als ajuntaments davant l’evidència que “són la primera porta a la qual accedeixen els ciutadans. Han respost molt bé a la crisi però necessiten tresoreria”. I en aquest sentit el pla es divideix en tres línies de finançament.

La primera està dotada amb tres milions d’euros i serà gestionat pel Servei d’Assistència als Municipis (SAM). Donarà cobertura a despeses en matèria de protecció a la salut, que tal com ha detallat Llauradó abasta una forquilla on hi entra des de la contractació de personal fins als costos de l’adaptació de serveis i espais a la realitat actual o l’adquisició d’EPIs. També la implementació de mesures de seguretat “en zones de bany, siguin piscines o platges”, serveis de neteja i desinfecció i una derivada important com és el control de la legionel·la, tenint en compte el temps que la immensa majoria de les instal·lacions municipals han estat tancades.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó durant la seva intervenció.

La segona destinarà 3 milions d’euros a plans d’ocupació o foment del comerç de proximitat, gestionada per la Unitat d’Ocupació i Emprenedoria de la Diputació. Del total, 2.250.000 euros tindran com objectiu la contractació de persones sense feina amb una durada mínima de 180 dies. El perfil prioritari serà el de joves menors de 35 anys, majors de 45 anys i autònoms que s’hagin vist obligats a cessar la seva activitat per culpa del coronavirus. De cara a garantir polítiques d’igualtat, com a mínim el 40% de les persones contractades seran dones. Els ajuts es distribuiran segons diferents criteris. És a dir, a l’hora de determinar prioritats entre ajuntaments es valorarà en un 60% el número de persones a l’atur, en un 20% el número d’ERTOs totals al municipi i el 20% restant sobre la població total.

La resta de la quantitat assignada a aquesta línia es destinarà a un programa de reactivació econòmica que constarà de 750.000 euros. El seu objectiu és el de reactivar el consum del comerç local, aqixí com proporcionar millores estructurals com projectes de digitalització i garantir la promoció en diferents mercats.

Finalment, els dos milions restants seran gestionats pel Servei d’Atenció al Ciutadà i alimentaran la tercera de les linies, que agrupa les activitats culturals, esportives i educatives. No només les celebrades el 2020 sinó també les despeses orginades per ajornaments tant de competicions com d’activitats a centres cívics o casals, camps d’estiu.

J.S.