.

Una de les imatges de l'exposició. Foto: Cedida

Una de les imatges de l’exposició. Foto: Cedida

El Pati del Palau de la Diputació de Tarragona acull fins al proper 5 de juny l’exposició “Refugiats, l’odissea cap a Europa”, del fotògraf Sergi Càmara. Una mostra que dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d’una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els seus països.

La programació d’aquesta mostra de caràcter itinerant s’emmarca en les actuacions previstes pel Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, del qual en forma part la Diputació de Tarragona juntament amb altres institucions i entitats catalanes. El muntatge té com a objectiu sensibilitzar l’opinió pública sobre la realitat que viuen les persones refugiades que fugen de les zones de conflicte.

Les imatges de Sergi Càmara mostren gran part del camí que han recorregut milers de refugiats i documenten el perill de les travessies pel mar, les llargues caminades, les esperes a les fronteres i les estades en ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren o el testimoniatge de les famílies. També s’hi pot veure la tasca de l’ONG catalana Open Arms, que porta a terme operacions de salvament al mar.

La Diputació de Tarragona participa activament en les accions de suport als refugiats com a membre del Comitè d’Acollida de les Persones Refugiades impulsat per la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat. Dins d’aquest comitè, la institució supramunicipal treballa en la creació d’un banc de dades amb tots els recursos per posar a disposició de les persones refugiades que arribin a Catalunya. D’altra banda, la Diputació ha oficialitzat recentment l’aportació econòmica de 100.000 euros al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per ajudar els refugiats davant la crisi humanitària oberta per la guerra de Síria i les migracions a la Unió Europea.

L’autor de la mostra

Sergi Càmara (Vic, 1970) ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional als moviments migratoris i als desplaçaments forçats per la guerra, en llocs com Colòmbia, Sudan del Sud, el Marroc, Mali, Ruanda o el Iemen. Una part important de la seva feina també mostra les vulneracions dels drets humans a la tanca de Melilla, tasca que porta realitzant des de 2004. Treballa de manera independent per a organitzacions i institucions. El seu objectiu és aprofundir en els temes, dedicar-los el temps necessari per aconseguir una visió global i completa en cada reportatge.