.

Josep Poblet, envoltat de la plana major de la Diputació, fent l'anuncia a la premsa. Foto: Tarragona21

Josep Poblet, envoltat de la plana major de la Diputació, fent l’anuncia a la premsa. Foto: Tarragona21

La Diputació acometrà el pròxim quadrienni un espectacular salt quant a aportacions als 184 municipis i 5 entitats descentralitzades de la província, ja que preveu que en el marc de l’anomenat Pla d’Acció Municipal (PAM) aporti 80 milions d’euros, un 60 per cent superior al quadrienni actual, que era de 50 milions. La política de forta contenció de la despesa ha provocat un elevat descens del deute i s’han liquidat els crèdits bancaris. L’aposta és clara: “Que els municipis deixin enrere la crisi”, en paraules del president de l’organisme provincial, Josep Poblet. Es vol incidir de forma contundent a donar una forta empenta als municipis en una època d’austeritat municipal, provocada tant per la crisi com per la davallada de les aportacions de l’Estat i la Generalitat.

Els municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre començaran a conèixer a partir d’avui la bona nova. El PAM és la principal aportació que fa la Diputació als pobles i la seva filosofia permet afavorir els municipis més petits. Un exemple: les previsions inicials apunten que el municipi de Cornudella de Montsant (Priorat), que no arriba als mil habitants, percebrà 370.000 euros en el proper quadrienni, mentre que Tarragona ciutat, que té 140 vegades més població, en percebrà 1,4 milions. Vallfogona de Riucorb (Conc d Barberà), que només té 95 habitants, podrà rebre uns 207.000 euros.

La Diputació aprovarà el proper mes de novembre el PAM, que cobreix despeses ordinàries i inversions i a partir del dos de gener de 2017, els municipis ja podran enviar els projectes a subvencionar. Part d’aquests seran finançats conjuntament pels propis municipis. La Diputació calcula que la pluja de 80 milions d’euros en quatre anys provocarà un efecte multiplicador d’entre 130 i 150 milions d’euros, ha explicat avui Poblet.

El president de la Diputació ha definit aquest PAM com “el Pla d’Actuació Municipal més gran que mai s’ha aprovat”. Bona part de la inversió es produirà en els dos primers anys, per tal de mobilitzar nous recursos per fer front a la recessió econòmica dels municipis, amb criteris de discriminació positiva en favor dels més petits. D’altra banda, el nou PAM incorpora novetats pel que fa a la destinació de les inversions, que també es podran utilitzar per regularitzar els comptes i eixugar dèficits generats durant l’exercici.

Josep Poblet ha volgut anunciar de manera solemne el nou PAM a l’Auditori de la Diputació, juntament amb el vicepresidents de la Diputació Josep Cruset i Josep Masdeu, el diputat d’Hisenda i Economia de la institució, Lluís Soler, i el diputat del PAM, Salvador Ferré.

Durant la presentació s’ha posat de manifest que “promoure projectes d’inversió en obres i serveis i en manteniment de béns municipals tindrà efectes importants, de caire social, de generació d’activitat econòmica i de creació d’ocupació”.

L’increment del PAM ha estat possible gràcies al rigor pressupostari de la Diputació en els darrers exercicis, durant els quals el deute ha disminuït considerablement: dels 105 M € de l’any 2007 als 41 M € en l’actualitat. Poblet ha ressaltat que aquesta tendència a l’alça del Pla s’ha produït en els darrers anys, malgrat la crisi econòmica: «En temps difícils, hem destinat més diners que mai als municipis». En aquest sentit, s’ha retallat despesa corrent de manera contundent i no s’han cobert jubilacions que no eren imprescindibles.

L’evolució de la dotació del PAM al cap dels anys ha estat espectacular. En el període 2000-03 estava dotat amb 18 milions d’euros; en 2004-07, amb 36 milions; en 2008-11, amb 45 milions, i en l’atual (2013-16), amb 50 milions, que ja s’havia anuncat que en el proper pla seria de 60 milions. Ara passen a ser 80 milions.

Novetats del PAM

El Pla d’Actuació Municipal introdueix novetats respecte les actuacions que es podran promoure amb les aportacions de la Diputació. Així, els municipis podran destinar aquests recursos a les obligacions generades per un romanent de tresoreria negatiu en els respectius exercicis.

D’altra banda, per primer cop, el PAM contempla la possibilitat que els municipis i entitats municipals descentralitzades de fins a 1.000 habitants puguin assumir les retribucions del lloc de secretaria-intervenció. En l’actualitat, la Diputació també disposa d’un servei itinerant de secretaria-intervenció per als ajuntaments que no disposen d’aquesta figura.

Amb les aportacions del PAM no es podrà eixugar els deutes que la Generalitat o l’Estat té amb els municipis. En el cas de la Generalitat, la Diputació ja ha tirat endavant dues accions-pont per suplir-la.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */