TOTS 21

Llistat de les obres a la demarcació. Font: Generalitat

La xarxa viària de la demarcació de Tarragona té en marxa obres per valor de 9,8 milions d’euros del paquet de 300 milions que s’estan invertint aquest estiu pel govern de la Generalitat. D’aquesta quantitat, la majoria de les actuacions estan destinades a les Terres de l’Ebre. Pel que fa a l’àmbit provincial, l’executiu català preveu la millora de la seguretat viària a les carreteres TV-3408 i TV-3406 a Sant Carles de la Ràpita (Montsià): L’obra, que s’inicia el mes que ve, consisteix en l’eixamplament d’aquestes carreteres per a millorar la seguretat del trànsit i la comoditat en la conducció, amb un pressupost de 3 MEUR. A banda, es preveuen obres a la TV-3454 a Deltebre (Baix Ebre) de reforç del ferm en un tram de la TV-3454 i la construcció d’una nova rotonda, amb una inversió d’1,9 MEUR. Finalment, i dins de l’àmbit del Baix Penedès, es destinaran 1,7 milions d’euros a la integració i pacificació de la C-31 a Cunit: Segons afirmen des del govern, «estan en marxa les obres per a millorar la integració de la C-31 a Cunit i facilitar la mobilitat de vianants i ciclistes».  La inversió a Lleida i Alt Pirineu puja a 54,4 MEUR; a les comarques gironines 55,6 MEUR i a l’àrea de Barcelona i Catalunya Central, 113, 2 MEUR.

Tal com ha anunciat el Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori aquest dilluns, es «treballa en una seixantena d’obres a la xarxa viària i en set línies del metro de Barcelona, així com diverses línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)». Entre les actuacions més destacades es troben les obres per millorar l’accessibilitat i la seguretat de la C-17 entre el Vallès Oriental i Osona, el condicionament de la C-14 a l’Alt Urgell i la transformació de la C-245 entre Cornellà de Llobregat i Castelldefels.

Les obres de la C-17, que sumen una inversió total de 60 MEUR, contemplen l’ampliació amb tercer carril del tram entre Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Granollers en els dos sentits, així com la renovació del paviment i treballs complementaris entre la Garriga i Centelles. També dins la mateixa via es preveuen invertir 2,3 MEUR en la millora dels accessos a Sant Martí de Centelles i Aiguafreda i 8 MEUR en mesures d’estabilització en un vessant entre Seva i Centelles.

Pel que fa a la resta de demarcacions, a Barcelona destaquen projectes com la construcció d’un carril bus i una via ciclista a la C-245 entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat, amb un pressupost d’adjudicació de 32 MEUR. També cal destacar els treballs per ampliar la C-58 entre Sabadell i Terrassa en sentit Manresa, que preveu una inversió de 22 MEUR.

A les comarques gironines, l’obra de més pressupost és la construcció de la nova variant d’Anglès (25 MEUR), que connectarà la C-63 i l’N-141e per evitar el trànsit de pas per l’interior del nucli urbà del municipi. Juntament amb aquesta actuació, el Govern ha informat que estan en curs les obres per millorar la funcionalitat i l’accessibilitat de la C-66 entre Cornellà de Terri i Serinyà, amb una inversió prevista de 15 MEUR.

La intervenció més costosa a les comarques de Lleida és el condicionament de la C-14 entre els municipis de Montant de Tost i Organyà, que inclou el nou túnel de Tresponts. Aquí, el Govern hi ha destinat més de 35 MEUR.

Millores al transport públic

Les actuacions en curs o en licitació d’obres al metro de Barcelona sumen uns 100 MEUR, i busquen modernitzar i la xarxa, a banda de fer més accessibles les estacions per a les persones amb mobilitat reduïda. Treballs per modernitzar els sistemes de telecomandament de totes les línies, les obres per millorar l’operativitat de l’L4 i l’L11 i renovar l’enclavament i les cotxeres de Sant Genís (L3) en són alguns exemples.

Redacció / ACN