.

El delegat i el president de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya han obert la jornada. Cedida.

El delegat i el president de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya han obert la jornada. Cedida.

La Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona ha acollit aquest matí la segona Jornada de ciberprotecció per a les administracions locals, promoguda per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya en el marc del cicle de jornades divulgatives pel món local. Aquestes sessions tenen l’objectiu d’ajudar les administracions locals a implementar el Model de ciberseguretat.

L’acte ha comptat amb la intervenció institucional del delegat, Ángel Xifré, qui ha donat la benvinguda, el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, qui ha presentat el Model de ciberseguretat per als ens públics, i el director general de Localret, Andreu franciscà, qui ha destacat la importància de comptar amb un servei públic de ciberseguretat.

El delegat Àngel Xifré ha destacat que “les administracions han de ser segures en tots els àmbits, i ajudar els seus ciutadans i empreses a ser-ho”. “En l’era actual, volem comptar amb una ciutadania empoderada que disposi d’una administració accessible i digitalment segura”, ha subratllat Xifré.

En aquest sentit, el director de l’Agència Tomàs Roy ha reiterat que és fonamental millorar el nivell de ciberseguretat de les administracions locals, així com “implementar una cultura de ciberseguretat en l’àmbit local a través de les seves institucions”.

La ciberprotecció de les administracions és un dels eixos prioritaris en l’Estratègia de Ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya per als anys 2019-2022 -que elabora i implementa l’Agència-, tal i com ha recordat Roy. Amb un pressupost de 2 milions d’euros bianuals, el Model de ciberseguretat per al món local és el projecte al qual l’entitat destina més finançament.

A la pràctica, l’Agència posa a disposició dels ens públics el servei Catalonia-SOC, un servei públic i gratuït que ofereix solucions de ciberseguretat i cobertura davant les amenaces digitals; també gestiona formació i sensibilització per al personal responsable a través d’un portal web i dona resposta als incidents amb el servei Catalonia-CERT.

Actualment el Model de ciberseguretat per als ens locals s’ha desplegat en 123 municipis de Catalunya i 17 consells comarcals, al voltant de 5.200 usuaris. En el cas de Tarragona, deu municipis i cinc consells comarcals ja han iniciat el procés per enrolar-se al projecte. En total 325 persones que formen part de l’administració estan rebent formació en ciberseguretat i tenen accés a les eines que facilita el Model. Des de l’Agència es confia en que aquest nombre vagi creixent per tal de fer efectiu l’objectiu de l’Estratègia de ciberseguretat de Catalunya; fer del principat un país ciberprotegit.

Per tal d’apropar el Model als ajuntaments i consells comarcals, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha creat un cicle de jornades pel territori que es va iniciar al juliol a de Girona, avui s’ha celebrat a Tarragona amb la col·laboració de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona i dijous 25 de novembre continuarà per a les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran amb la col·laboració de les institucions de les dues vegueries.