.

Pla americà d’Olga Ricomà, investigada per penjar al balcó una pancarta contra la policia després de l’1-O, davant dels jutjats de Tarragona, entre el seu advocat i el seu pare, després de declarar. Foto: ACN

Olga Ricomà, investigada per un presumpte delicte d’incitació a l’odi per penjar una pancarta al balcó contra la policia espanyola i difondre-ho a les xarxes socials (tal com va avançar tarragona21.cat), ha defensat aquest dimecres a les portes dels jutjats de Tarragona que no és “una persona d’odi”. A l’octubre, la jove va penjar al balcó una pancarta de paper on s’hi podia llegir ‘Police go home’ perquè “estava molt trista pels fets de l’1-O, indignada pel que estava passant i era una manera pacífica de respondre a la violència policial”. Després que la policia espanyola presentés un atestat sobre els fets als jutjats, Ricomà ha hagut de comparèixer davant el jutjat d’instrucció número 2 de Tarragona i només ha respost a les preguntes del seu advocat. El lletrat, Ramon Maria Sans, ja ha presentat un escrit per demanar el sobreseïment de la causa perquè considera que els fets “no comporten cap mena d’odi a ningú” i s’emparen en la llibertat d’expressió i de crítica. Més d’un centenar de persones han fet costat a la jove a les portes dels jutjats, entre els quals el seu pare, Pau Ricomà, que és el portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona.

Els fets es remunten a principis d’octubre de l’any passat quan, arran de les càrregues policials durant la jornada de l’1 d’octubre, Olga Ricomà va penjar una pancarta al balcó del seu pis on s’hi podia llegir ‘Police go home’ i ‘Som gent de pau’. La jove va difondre una imatge de l’acció al seu compte de Twitter amb el missatge “Mil ulls us vigilen, no permetrem que ens feu mal”. Segons ha explicat ella mateixa, la pancarta estava feta de paper i es va desprendre al cap de tres setmanes per la pluja. La seva acció, però, va quedar recollida en un atestat que la policia espanyola va lliurar als tribunals.

Aquest dimecres la noia ha comparegut com a investigada per un suposat delicte d’incitació a l’odi davant del jutjat d’instrucció número 2 de Tarragona. Un cop n’ha sortit, Ricomà ha dit que la seva declaració s’ha centrat en la llibertat d’expressió i en el fet que no és “una persona d’odi”. “És una imputació injusta, sense sentit i per això hem demanat que s’arxivi el cas perquè considerem que no hi ha cap delicte”, ha manifestat als mitjans.

Pla general de les persones concentrades en suport d’Olga Ricomà. Foto: ACN

El seu advocat, Ramon Maria Sans, ha detallat que l’escrit on ha demanat l’arxivament se centra en el fet que el text escrit en la pancarta i els comentaris a les xarxes “no comporten cap mena d’odi cap a ningú”. “Només per aquest fet ja hauria de decaure la causa i produir-se el sobreseïment”, ha argumentat.

A més, el lletrat ha deixat constància que l’article 510 del Codi Penal està pensat per a protegir col·lectius o minories especialment vulnerables, però no col·lectius amb vinculacions institucionals. Per aquest motiu, Sans ha opinat que l’atribució d’aquest delicte a la jove comporta una percepció “d’abús” d’aquest precepte. L’advocat ha apel·lat també a la llibertat d’expressió i al dret a la crítica, i ha admès que no es plantegen la possibilitat que el cas tiri endavant. Per la seva banda, la fiscalia no ha assistit a la declaració.

Olga Ricomà ha explicitat el seu agraïment a les persones que li han manifestat el seu suport per múltiples canals, al més d’un centenar de ciutadans que li han donat suport a les portes dels jutjats i al seu advocat. Després d’abraçar-se al seu pare, el regidor d’ERC Pau Ricomà, la jove s’ha adreçat a les persones concentrades: “Estimeu-vos, protegiu-vos i no tenim por”, els ha dit.

La concentració a les portes de l’edifici judicial ha aplegat un centenar llarg de persones, entre els quals familiars i amics de la jove, membres del col·lectiu ‘3a Joventut per la Repúbica’, regidors d’ERC i la CUP, i el diputat dels republicans Òscar Peris, entre d’altres. Els assistents han llençat consignes i han mostrat pancartes a favor la llibertat d’expressió. Entre elles, algunes amb la inscripció ‘Españoles, Franco ha vuelto’.

ACN

(Seguirà ampliació)