.

La CUP ha presentat una bateria de propostes per tal que la població tarragonina tingui el paper protagonista en la presa de decisions a la ciutat

La CUP ha presentat una bateria de propostes per tal que la població tarragonina tingui el paper protagonista en la presa de decisions a la ciutat

La CUP ha presentat aquest matí la seva aposta “per una Tarragona viva i participativa”. La portaveu dels independentistes, Laia Estrada, ha afirmat que un dels principals punts diferencials de “l’esmena a la totalitat” de la CUP respecte l’actual model de participació ciutadana és el paper que atorga a la població tarragonina, “passant de l’actual paper de consumidora o clienta a un paper central i totalment protagonista en la presa de decisions”. Estrada, juntament amb el regidor a l’Ajuntament Jaume López i la membre de l’assemblea local i número 3 de la CUP per les municipals Inés Solé, han desenvolupat els eixos en els quals es basen les propostes en clau de participació ciutadana, els quals són “pressupostos participatius per al 100% de les inversions, consultes ciutadanes vinculants i facilitar la feina a les entitats tarragonines”.

L’aposta de la CUP pels pressupostos participatius ha estat una qüestió central en l’activitat de la formació anticapitalista durant els darrers anys, que ja el 2013 va engegar la campanya de xerrades a tots els barris de Tarragona que s’han dut a terme fins l’actualitat. Estrada ha explicat que la CUP vol que el que es destini a aquest procés participatiu siguin el total d’inversions del pressupost. La proposta de la CUP es basa, per una banda, en assemblees de barri o de districte, amb assistència individual així com des d’entitats veïnals i, per altra banda, assemblees de ciutat amb representats de cada barri, entitats que treballen a nivell de ciutat i l’Ajuntament.

El conseller de la CUP Jaume López ha explicat que els espais de decisió per als pressupostos participatius “han de ser la base per a construir autèntics consells de participació veïnal en els quals, trimestralment, es dugui a terme un seguiment de la política municipal pel que fa a totes les qüestions que afecten el dia a dia dels veïns i veïnes dels diferents barris de la ciutat com l’espai públic, el transport o els equipaments”. Pel que fa a les consultes populars ciutadanes, López ha remarcat la importància de modificar el ROM per tal que “aquelles decisions que hipotequen el futur de la ciutat estiguin en mans de la població, com hauria d’haver estat el cas dels Jocs Mediterranis”. De la mateixa manera, ha especificat la “necessitat de modificar el ROM per tal que les entitats puguin desenvolupar una participació directa en el plenari”.

Per últim, Inés Solé, ha destacat la importància de les entitats de la ciutat i de facilitar-los la feina “pel valor social i cultural que implica el teixit associatiu tarragoní”. Ha explicat que la CUP vol garantir “una ciutat viva i participativa on les entitats siguin un element clau i no hagin de patir el periple que suporten quan actualment s’adrecen a l’Ajuntament per fer un acte o per sol·licitar l’ús d’un equipament i es deixa al marge totes aquelles que no tenen CIF”. Solé ha remarcat que “fins i tot en determinades dates assenyalades en les que, si no fos per les activitats de les entitats no hi hauria programació, les entitats pateixen tot de traves burocràtiques”. La CUP aposta per agilitzar els tràmits i per garantir un suport logístic i de recursos pel desenvolupament de les entitats i la seva tasca.

/* JS para menú plegable móvil Divi */