.

Plànol del pla parcial La Budallera. Foto: Cedida

Plànol del pla parcial La Budallera. Foto: Cedida

El grup municipal de la CUP ha presentat al·legacions al Pla Parcial Urbanístic 24 de La Budallera, que se sumaran a les que han fet les associacions veïnals de Llevant i els grups ecologistes. Segons els cupaires, el pla promourà edificacions “molt agressives” amb el territori, i comportarà la “destrucció massiva” de massa forestal. La CUP vol denunciar i impugnar el procediment seguit per aprovar-lo, així com el seu contingut material.

Els anticapitalistes denuncien que hi ha hagut una “manca de procés participatiu real i un dèficit de consens” en el pla, i que el gran volum d’al·legacions presentades en són una prova. També censuren que l’Ajuntament no hagi prolongat el període de presentació d’al·legacions. En aquest sentit el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, va assegurar divendres que, tot i que la llei no permetia formalment ampliar el termini, l’Ajuntament admetria de facto estudiar les que es fessin fora de termini.

La CUP creu també que el pla suposa un creixement “innecessari i injustificat” de la ciutat ja que “existeixen nombrosos pisos buits o zones urbanes que donarien resposta a les necessitats de creixement”. “L’augment poblacional de 26.000 persones”, afegeixen, suposarà un agreujament dels problemes de circulació. En termes mediambientals, els cupaires asseguran que el pla “no preveu l’estudi hidrològic” i que “suposa de facto la dinamitació de l’Anella Verda”.

Els veïns de Llevant: “No estem en contra que s’urbanitzi, però és un projecte massa gran”

A banda de la CUP, també han presentat al·legacions de forma conjunta la Federació d’Associacions de Veïns de l’Àrea de Llevant (FAVL), i per separat algunes de les seves associacions (entre elles la de Cala Romana, la de la Vall de l’Arrabassada, la de la Savinosa, i la de Monnars). En la roda de premsa de presentació de les al·legacions, la portaveu de la FAVL ha volgut deixar clar que “no estem en desacord que Tarragona s’urbaniti, però creiem que és un projecte massa gran”.

Divisió en quatre parts

Per això, l’entitat veïnal demana que es deixi sense efecte l’aprovació inicial i que es replantegi el projecte, dividint-lo en com a mínim quatre polígons i unitats, que es desenvolupin progressivament i no de forma simultània. “Tenint en compte que hi ha poca demanda, i molta oferta d’habitatge buit i de nou en previsió a Tarragona, hi haurà grans zones urbanitzades en mal estat que haurà de mantenir l’Ajuntament”, afirmen els veïns.

N-340 com a via urbana que connecti amb el centre

Altres propostes concretes dels veïns són que l’actuació inclogui l’N-340 fins a la rotonda cap al Catllar, per tal de convertir-la en una via urbana amb aparcaments, voreres i carril bici que connecti amb el centre de Tarragona. Aquesta via també proporcionaria aparcament per la platja Llarga. Pel que fa a aquest tram de litoral, demanen que abans que es desenvolupi el pla es redacti un Pla Especial de la Platja Llarga per tal de protegir-la.

Pla de dinamització del petit comerç

Els veïns també demanen que la urbanització proposi una inversió per un pla que dinamitzi el petit comerç del centre de Tarragona, ja que afirmen que els 35.000 m2 de zona comercial perjudicaran aquest tipus de botigues, “ja afectades per projectes com el Corte Inglés o Les Gavarres”.

Suport de Ponent i al·legacions d’ecologistes

Les al·legacions dels veïns de Llevant compten amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, que engloba les entitats veïnals de Ponent, i de l’Associació de Veïns Tarragona Centre. A banda dels veïns i la CUP, la Plataforma Salvem la Platja Llarga també ha presentat al·legacions conjuntament amb l’entitat ecologista Gepec.

ERC reclama diàleg amb els veïns

El grup municipal d’ERC-MES-MDC demana a l’equip de govern que escolti les demandes dels veïns de Llevant afectats pel Pla Parcial de la Budellera que preveu la construcció de 6000 nous habitatges així com la resta de col·lectius que s’han pronunciat al respecte. El portaveu republicà Pau Ricomà afirma que “el creixement urbanístic és un tema de ciutat i no es pot tirar endavant un projecte d’aquestes dimensions amb el rebuig instal·lat entre la ciutadania”.

Des d’ERC-MES-MDC insten l’equip de govern a tenir en compte les al·legacions al pla parcial presentades pels veïns i a encetar vies de diàleg per cercar el màxim consens possible. Els republicans es mostren d’acord amb els veïns en considerar que el pla parcial “s’hauria de realitzar per etapes i de forma progressiva per tal d’anar desenvolupant-lo en funció de les necessitats reals d’habitatge”.