.

La formació ha explicat avui les seves deu propostes per garantir l'educació a Tarragona com a eina fonamental per avançar cap a la igualtat i la inclusió social

La formació ha explicat avui les seves deu propostes per garantir l’educació a Tarragona com a eina fonamental per avançar cap a la igualtat i la inclusió social

La CUP ha explicat aquest matí en roda de premsa la seva “aposta clara per l’educació de qualitat i pública a Tarragona”. “Entenem que l’educació és una de les eines fonamentals per avançar cap a la igualtat i la inclusió social” ha afirmat la cap de llista Laia Estrada, afegint que “actualment veiem desigualtats que es reprodueixen des de l’accés a les escoles bressol fins l’accés a les universitats”. El programa polític de la CUP contempla deu propostes específiques per avançar cap a la igualtat des de l’educació, malgrat al llarg de tot el programa s’hi incorporen mesures relacionades, per exemple amb el model de ciutat i la proposta de carrils bicis que connectin els campus universitaris o el Projecte , que també s’encaminen cap a aquest objectiu.

La primera de les propostes és destinar el 6% del pressupost municipal a Educació. Aquest increment de l’1% respecte la partida actual suposen 1,7 milions d’euros anuals més. Tal i com ha explicat Estrada, dins d’aquesta partida s’hi inclouria el Pla Educatiu de Ciutat “que és el que permetria reveritir aquestes desigualtats que trobem en matèria d’educació i podriem garantir que Tarragona és veritablement una ciutat educadora”.

Amb aquest increment pressupostari la CUP també implementaria mesures per combatre la pobresa infantil des de l’Educació, amb projectes educatius per les famílies amb menys recursos, beques menjador que actualment són insuficients, i ajudesper material escolar i activitats extraescolars. En aquesta línia, la tercera proposta que ha desenvolupat l’alcaldable de la CUP és la de garantir l’accés a les escoles bressol que actualment només cobreix el 20% de la població infantil de Tarragona.

Jaume López, regidor en funcions i número 5 de la CUP per les municipals, ha explicat dues de les mesures enfocades específicament a garantir l’equitat dins el sistema educatiu. La primera es tracta de garantir que la matriculació fora de termini es distribueix equitativament entre totes les escoles de Tarragona “per impedir que totes van a parar als mateixos centres i s’afavoreixi la segregació escolar a la nostra ciutat”. En segon lloc, López ha defensat l’augment de les mesures compensatòries per a centres de màxima complexitat per garantir l’equitat entre centres, les quals segons ha afirmat “són fàcils d’aplicar des de l’Ajuntament”, com ara professorat de reforç i d’assessorament, autobusos municipals, subvencions per a sortides i activitats extraescolars, etc.

Per últim, el treballador social i número 4 de la CUP de Tarragona Joan Manel Burillo ha explicat l’aposta de la formació “per garantir l’educació per a adults, pública i de qualitat”. En relació amb les problemàtiques d’abandonament i absentisme escolar en l’ensenyament primari i secundari, Burillo ha manifestat que “cal implementar projectes que encarin aquesta realitat per tal de garantir que els i les joves de Tarragona assoleixen una educació bàsica, punt de partida per a apropar-nos a la igualtat d’oportunitats”. En la mateixa línia, la CUP vol impulsar i promoure projectes de mares i pares a les escoles que, a mitjà termini, es duguin a terme en cada barri, i projectes educatius intergeneracionals “per a que els escolars i joves interactuïn amb la gent gran de la nostra ciutat”.