.

El grup municipal de la CUP i les associacions Escudo Animal i Corazón de Paloma han presentat aquest divendres la denúncia conjunta als Jutjats de Reus. Foto: CUP

La CUP de Reus ha denunciat l’Ajuntament de Reus i la regidoria de Medi Ambient a la Fiscalia de Medi Ambient dels Jutjats de Reus per una pràctica “il·legal, caduca i cruel” de control de població de coloms. Segons els cupaires, els animals són capturats i posteriorment sacrificats en un centre homologat que té un conveni de col·laboració amb el consistori on s’inclou la profilaxi sanitària. La membre de la CUP Mònica Pàmies ha posat en dubte que les aus estiguin malaltes i sospiten que aquesta pràctica comporta un benefici econòmic amb la venda de les despulles per elaborar pinsos o biocombustible. 

D’altra banda, la CUP retreu que tot i que el govern municipal anunciés al 2019 la posada en marxa del sistema ètic de control de colònies de coloms, l’alcalde Carles Pellicer i el regidor Daniel Rubio, no els hi han fet arribat cap document de seguiment o estudi de la seva implantació. Sobre aquest pla, la CUP va sol·licitar informació detallada com els informes de seguiment, les zones d’implantació, l’evolució de les colònies, el recompte periòdic de la població, etc., per a confirmar la seva efectivitat, que sí s’ha contrastat en altres municipis com Barcelona, on ja està implantada des de 2016.

En aquest sentit, el grup municipal de la CUP sospita que el principal sistema utilitzat actualment a Reus és el de la captura i posterior sacrifici. Una pràctica que la Candidatura ha denunciat repetidament en Comissions Informatives municipals i en mitjans de comunicació, per ser “un sistema il·legal, cruel, caduc, innecessari i del tot irregular”. Lamenten que aquesta denúncia constant no hagi produït cap canvi en els mètodes emprats per aquest govern de Junts, ERC i ARA.

La regidora Mònica Pàmies ha explicat aquest divendres en roda de premsa el funcionament actual sobre el control de colònies de coloms urbans: “Hi ha un treballador municipal que, previ avís dels serveis tècnics de la regidoria de Medi Ambient, circula amb una furgoneta sense identificació (sembla que no volen estar relacionats amb aquesta pràctica salvatge) i es dirigeix als punts on s’ha detectat més població de coloms. Aquest treballador fa la captura de grups de coloms i els trasllada directament al centre contractat. Aquest centre està l’homologat per a sacrificar aus afectades per epidèmies greus com la grip aviar de granges de Catalunya i Aragó”.

Pàmies ha assegurat que aquest centre té un Conveni de col·laboració definit com “Servei de Profilaxi Sanitària”, com per exemple, en un suposat cas d’epidemia greu, i ha afegit que el concepte implica que el seu sacrifici es dugui a terme quan es confirmi el fet de patir malalties que puguin afectar a la resta de població de coloms, a altres espècies o a la ciutadania. Per tant, manifesten que “no tenen cap estudi de l’estat de salut veterinari de les diferents colònies de coloms urbans a Reus que justifiqui el seu sacrifici”.

La CUP assegura que no hi ha triatge i que tots els coloms capturats per l’Ajuntament de Reus són gasejats i després emmagatzemats en congeladors en el mateix centre. Es tracta d’un sistema que va en contra del principi de sacrifici zero de la Llei catalana de Protecció animal de Catalunya.

Finalment, la CUP considera que possiblement el motiu pel qual l’Ajuntament de Reus tria el sacrifici continuat i no un control ètic sigui perquè es tracta d’un sistema senzill i econòmic. Pel que fa a les despulles, el grup municipal explica que es venen a altres empreses, que les utilitzen per produir pinso o biocombustible.

Redacció 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */