.

Gemma Vendrell i Eva Miguel. Foto: Cedida

Gemma Vendrell i Eva Miguel. Foto: Cedida

La Candidatura d’Unitat Popular ha presentat aquest matí les seves propostes en matèria de model urbà, apostant per reforçar el policentrisme de la ciutat i caminar cap a la sobirania alimentària protegint i desenvolupant espais agrícoles, com és l’Horta Gran.

Gemma Vendrell, número 2 de la CUP, ha manifestat la necessitat que Tarragona posi punt i final “a l’època dels gran creixements de forma desordenada i surti de les lògiques d’ocupació massiva del sòl”, apostant per treballar amb plans a llarg termini i que l’urbanisme s’enfoqui des de la màxima de “créixer en qualitat de vida”. En aquest sentit, les cupaires consideren que cal completar, densificar i esponjar els barris i que “hi ha espai de sobres per donar resposta al creixement necessari en els mateixos barris: solars, pisos buits i plans parcials en marxa”.

La número dos de la formació anticapitalista ha explicat que la CUP aposta per la ciutat dels quinze minuts, policèntrica, “en què a cadascun dels barris s’hi puguin dur a terme les activitats quotidianes en matèria d’oci, comerç, salut, educació, esport” i generar comunitat a l’espai públic amb un sistema d’espais verds equipats “que serveixin per recuperar vida als carrers i com a focus neuràlgics d’activitats, que alhora funcionin com a refugi climàtic per pal·liar l’efecte illa de calor”. A més a més, Vendrell ha afirmat que per cohesionar els barris hi ha altres mesures a tirar endavant “que no impliquen relligar-los mitjançant totxo i formigó”. Ha fet referència a afavorir i prioritzar la mobilitat activa i el transport públic, reordenar les infraestructures i protegir el patrimoni natural del municipi i donar-li valor i habilitar-lo “per connectar els diferents punts de la ciutat mitjançant camins ciclables i d’oci, però també productius, recuperant el tarannà perdut”.

Per la seva banda, Eva Miguel ha defensat que en un context d’increment de les temperatures globals a conseqüència del canvi climàtic, “és necessari avançar cap a uns municipis amb capacitat d’adaptació que redueixin significativament el consum de matèria i d’energia”. En aquest sentit, segons Miguel la crisi agroalimentària és un fet “i no ens podem permetre abandonar i trinxar els camps de conreu del nostre municipi”, és per això que la CUP aposta per caminar cap a la sobirania alimentària “ja que sense aquesta no és possible la transició ecològica”. És en aquest sentit que les cupaires proposen crear un parc agrari a l’Horta Gran, “però també en altres espais agrícoles del terme municipal com la plana de Ferran, la Budellera o Terres Cavades”.

Finalment, Miguel ha proposat tirar endavant una estratègia municipal de l’activitat agrària des de l’Economia Social i Solidària, posant a disposició terres agrícoles públiques “per desenvolupar projectes agraris amb garanties” i impulsant iniciatives autogestionades de producció alimentària ecològica en horts urbans i periurbans, “així com la distribució alternativa facilitant l’enllaç amb cooperatives de consumidores”. A més, la cap de llista de la CUP aposta per promoure bancs de terres públics, “tant en l’àmbit municipal com en el comarcal”, per a recuperar les zones d’hort del voltant dels pobles, “intermediant entre propietaris i possibles arrendataris”, així com obrir obradors comunitaris.