.

Simpatitzants de la CUP, juntament amb el diputat Vidal Aragonès i el membre del secretariat nacional, Eduardo Cáliz (imatge), han fet costat a la regidora cupaire Laia Estrada.

La retirada de l’ordre del dia del punt previst en el plenari municipal d’aquest dilluns que automatitzava el cessament de Laia Estrada com a regidora ha estat vist com una “victòria” per la CUP. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha sorprès tothom quan ha anunciat tot just en el moment que s’havia de procedir a la seva votació que deixava “damunt la taula” per un període de “quinze dies” la proposta. Ho ha justificat amb la intenció de donar temps als anticapitalistes a presentar al·legacions i no poder argumentar indefensió.

Aquest ha estat, precisament, l’al·legat del conseller cupaire Jordi Martí a l’inici de la sessió plenaria, durant la qual ha anunciat la petició de nul·litat de la junta de portaveus de divendres passat i els acords que s’hi van prendre perquè la reunió no va poder comptar amb la presència de cap representant del seu partit. La inclusió del cessament d’Estrada es va introduir sense estar dins de l’ordre del dia i la regidora, que no va poder entrar a la reunió per tractar-s’hi un tema que l’afectava directament, no va poder avisar Martí a temps perquè li prengués el relleu. El debat va girar al voltant de l’informe del secretari municipal que afirmava que la sentència del ‘cas Bershka’ comporta la inhabilitació per exercir càrrec públic d’Estrada en contemplar una pena de presó de tres mesos. Tanmateix, Martí ha fet referència al ‘contra informe’ elaborat a petició de la CUP per un gabinet d’advocats extern que va ser repartit divendres a tots els grups municipals i en el qual es rebat les conclusions del secretari. En essència, es considera que la sentència encara no seria ferma perquè des de la defensa de la regidora cupaire s’ha demanat la conversió de la pena privativa de llibertat en una multa econòmica (eliminant així el requisit que obre la porta a la seva expulsió del plenari), i perquè existeix un buit legal sobre si la inhabilitació podria atribuir-se a càrrecs públics ja en exercici.

La portaveu de l’equip de Govern, Begoña Floria, ha intentat explicar al final d’una junta de portaveus convocada tot seguit al plenari les causes que havien portat a aquest desenllaç imprevist. “El secretari ens ha explicat el suggeriment dels serveis jurídics de l’Ajuntament de deixar aquest punt damunt de la taula per tal de poder estudiar amb deteniment l’escrit que va presentar la CUP a darrera hora del matí de divendres i que es pot assimilar a unes al·legacions. Des dels serveis jurídics de la casa es considera correcta la proposta d’inhabilitació. Tot i això -continuava-, per no incórrer en indefensió, s’ha arribat a aquesta conclusió”. Floria ha volgut situar en tot moment la discussió dins d’un àmbit acadèmic de juristes, i ha afirmat que “segurament la CUP haurà de formalitzar ara l’escrit en al·legacions d’una forma administrativament més correcte”. Tanmateix ha deixat clar que “la indefensió no ve vinculada al que va passar a la Junta de Portaveus, que no té capacitat decisòria sinó informativa, sinó pel fet que la CUP entén que l’informe elaborat pel secretari de l’Ajuntament no s’adiu a l’aplicació immediata de la inhabilitació”.

Floria feia aquestes declaracions només minuts després que la CUP convertís el cas d’Estrada en un tema de país. El diputat Vidal Aragonès i el membre del secretariat nacional, Eduardo Cáliz, han fet costat Estrada en roda de premsa convocada a peu de les escales al consistori. Vidal ha considerat “injusta” la sentència del cas Bershka i ha acusat PP i PSC “d’aprofitar aquesta situació, així com l’infame informe del secretari municipal per intentar fer fora” Estrada. “Nosaltres no tenim cap condemna per enriquir-nos i robar al poble català. El PP té 900 imputats i el Partit Socialista suma Filesa, els GAL o Inipro, que segons la interlocutòria d’un jutge i no pas perquè ho digui la CUP s’estava produint un finançament del PSC. Un partit que era partícip a títol lucratiu”.

Per la seva banda Cáliz ha denunciat “el veritable atac democràtic” consistent en un “intent de silenciar a la regidora que més molesta i planta cara”. “Que ningú no dubti que utilitzarem tots els mitjans per defensar-nos, tant en mobilitzacions populars com en estratègies legals”. En aquest sentit, Cáliz (que ha atribuït la suspensió de l’ordre del dia “a la covardia de l’equip de govern davant tota la gent present al ple”) ha fet públic que el seu partit lluitarà “no per suspendre la tramitació sinó per retirar la petició de cessament de manera definitiva”. I ho farà sense renunciar a “estudiar responsabilitats penals a tots els actors d’aquest procediment”.

Estrada ha agraït no només als seus sinó també “als grups de l’oposició que em consta han suscitat dubtes en diferents espais” sobre la legalitat de l’actuació del secretari. “Ens hauria agradat que haguessin retirat el punt definitivament perquè la interpretació ha estat esbiaixada. Però només el fet que n’hagin atrevit a aprovar el meu cessament ja és una victòria, Demostra que no ho tenen gens clar”. Per Estrada, la situació és fruit “d’una ofensiva en tota regla contra l’alternativa que s’està gestant a la ciutat després de dècades de caciquisme”.

J.S. 

/* JS para menú plegable móvil Divi */