.

Un moment del debat celebrat aquest vespre al Cafè Metropol. Foto: Tarragona21

Un moment del debat celebrat aquest vespre al Cafè Metropol. Foto: Tarragona21

Set representants dels tretze partits que es presenten el 24M a Tarragona s’han reunit aquest dijous, al Cafè del Metropol, per debatre entorn a les polítiques culturals que més convenen a la ciutat de cara als propers quatre anys. El debat, moderat pel periodista Isaac Albesa, ha comptat amb la participació de l’actual tinenta d’alcalde de Cultura Begoña Floria (PSC); Joan Adserà (CiU); l’alcaldable del PP, Alejandro Fernández; la candidata d’ICV-EUiA, Arga Sentís; el cap de llista d’ERC, Pau Ricomà; el membre d’Ara Tarragona (David Serra) i la candidata de la CUP, Laia Estrada.

El debat no ha permès treure grans conclusions sobre el que aporten les diferents formacions polítiques en matèria cultural de cara al 24M, més enllà de fer-se évidents les diferències entre els partits que aposten per apropar la cultura al carrer (CiU, ICV, CUP, ERC o Ara Tarragona), que s’han unit en un bloc improvitzat contra les “traves de l’Ajuntament perquè les entitats puguin desenvolupar els seus projectes”.

Com a responsable actual de l’àrea de Cultura, Floria s’ha vist obligada a defensar la tasca realitzada per l’equip de govern socialista i ha reclamat al conjunt de participants que no centressin únicament les seves crítiques en el consistori, sinó també fora d’ell: “Em costa que es posi únicament el focus en la responsabilitat de l’Ajuntament”. “Nosaltres tenim la nostra responsabilitat, però no podem oblidar els incompliments de pagaments de la Generalitat o el 21% Cultural que ha imposat el govern central”, ha resolt Floria en un clar retret al candidat del PP, Alejandro Fernández.

Sobre la qüestió cultural, Fernández ha reclamat crear, d’una vegada per totes, una “indústria cultural” a Tarragona: “Hem de ser la ciutat que que expliqui la història”. La idea de l’alcaldable del PP és potenciar que els creadors i promotors de la cultura de Tarragona puguin viure de la seva dedicació”. No es tracta, ha afegit, “d’anar a una disputa per les engrunes de les dotacions de Cultura, sinó que els promotors culturals també han de menjar”.

Al seu torn, el número 4 de CiU, Adserà, troba a faltar “suport de l’Ajuntament a les entitats”. Més que als tècnics, ha comentat, “caldria que es fes costat a les entitats que tiren endavant els seus projectes”.

Els estàndars culturals

L’alcaldable d’ICV-EUiA considera que hi ha “una gran mancança de la ciutat, que està sota els estàndards culturals”. Ho ha exemplificat amb la Biblioteca Central, “que és massa petita”. Alhora, Sentís ha reclamat que no només cal posar l’ull en les infraestructures sinó també en la formació dels tarragonins en el sector cultural: “Cal que la gent estigui formada, no només hem de muntar festivals i crear una indústria cultural”.

Des d’ERC, Pau Ricomà ha defensat un pla estratègic de la ciutat en matèria cultural, que passa per la “millora de les infraestructures existents” i utilitzar la cultura com a “element de cohesió”, seguint l’exemple del Seguici Popular o els Castells i la seva “fórmula d’èxit”.

Per últim, el principal cavall de batalla de la CUP és “aconseguir apropar la cultura a la gent i repartir millor els diners que es destinen a la Cultura, per no gastar-los tots en la visita de John Malkovic”, ha sentenciat Laia Estrada. L’alcaldable independentista s’ha sumat a les crítiques de Floria pel 21% Cultural del Govern Rajoy i ha reclamat portar l’organització dels esdeveniments culturals, també, als barris de Ponent i Llevant. Des d’Ara Tarragona, David Serra ha demanat “imaginació” en la gestió de la cultura a la ciutat i ha subscrit la creació d’un Consell de la Cultura com a “element de cohesió”.

JM Salvat