.

Fotografia de grup de l’alcalde, la Perpetuadora i els teclers i tecleres d’honor. Foto: Ajuntament

La Santa Tecla de la mascareta, distància social i gel s’ha posat aquest dimarts a caminar en direcció a una edició plena d’incògnites amb una Crida a la Festa tant esforçada com forçada per les circumstàncies. Desplaçada per primer cop de les parets del saló de plens en favor del Passeig Arqueològic, tocant unes muralles a cel obert que han patit tant com la ciutat ara, amb cadires col·locades amb cinta mètrica i tot plegat lluny (molt lluny) del brogit previ a la nova normalitat, la cita ha descobert la beguda teclera d’enguany: una combinació d’emotivitat i manca de vergonya a voler passar-ho bé. A la necessitat, fins i tot, de “cridar celebrar i fer xirinol·la” a la que invitava l’alcalde, Pau Ricomà, durant la presentació dels Teclers i les Tecleres d’Honor presents i absents, poc abans de donar pas a la Perpetuadora d’enguany, l’escultora Àngels Cantos. Una filla de la festa i mare de bona part dels elements del Seguici que ha hagut de tallar en alguns moments el seu discurs perquè els records se li acumulaven.

“Vinc del barri del Cós del Bou i de la Baixada de la Peixateria. Les tradicions les porto dins”, afirmava aquesta escultora que, embadalida, “de petita vaig veure Gabriel Garcia construint el Drac de Sant Roc”. La mateixa peça que més tard va acabar donant-li vida de nou, un cop passada l’Escola d’Art. L’experiència de restauració va donar pas a forjar del no-res “la Santa Tecla petita. I això ja va ser el desmadre”. La llista de menuts gegants, negritos, cucafera, drac i màscares de set pecats que han passat per les seves mans d’escultora feia inevitable que “els vegi com els meus fills”. Reconexient que tenir el seu càrrec la restauració dels Gegant s”és el que més m’ha emocionat perquè són la imatge de la ciutat”, Cantos feia una crida no tant a la festa sinó a la seva pervivència. “Cal treballar per la nostra cultura. Això ajuda a que la nostra canalla estimi la Festa i les tradicions. Cal adoctrinar-los en la Festa i la Cultura” de cara a mantenir “un dels seguicis més macos de Catalunya”.

Cantos havia demostrat amb escreix els valors amb els quals havia estat presentada per Ricomà. És a dir, una dona “de la cultura, humil i esforçada, sempre disposada a ajudar i que brilla molt com artista, en un any que necessitem molta brillantor”. De fet, l’adjectiu ha estat trending topic en el discurs del batlle, pel qual tan Sant Magí com les activitats culturals de l’estiu han estat “un rodatge per poder celebrar una Santa Tecla brillant”.

Pau Ricomà: “Santa Tecla es mereix celebrar-la amb alegria”. Foto: Mauri

Ricomà ha agraït en aquest “primer pas” de deu dies agafats amb pinces l’esforç de tècnics municipals i “sobretot” de les entitats, de cara a aconseguir un objectiu que no és altre que “assegurar una festa viscuda amb actes troncals irrenunciables”. Com també ho ha de ser celebrar, l’any vinent, amb esplendor lliure de virus els 700 anys de la Festa.

La Crida, malgrat tot, ha comptat amb tots els elements que la defineixen. Des de la participació de la Cobla de Ministrers al toc d’apertura i de Crida, fins al ball d’homenatge de l’Esbart Santa Tecla als Teclers i Tecleres d’Honor. Una llista que cal rememorar:

  •  Josep Oriol Nicolau Tell, va sortir amb el Ball de Pastorets des del 1996. També ha participat en les festes amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Grallers de l’Alfàbrega i actualment amb els Grallers de l’Esperidió
  • Òscar Atance Rovira, a títol pòstum, ballador del Ball de Valencians
  • Miquel Estellé Calixtro, a títol pòstum, membre del Ball de Turcs i Cavallets
  • Roger Maset Gaya, membre del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla
  • Ivan Oliver Herrero i Javier Ferré Flores, membres del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla i balladors del Retaule
  • Pablo Perez Herrero i Ángeles Póveda Cardete, membres dels Nanos Vells
  • Sergi Gonzàlez Gonzàlez, més de 25 anys posant música a les nostres festes
  • Josep Molera Teruel, David Ibañez Morales, Jordi Soberà Fernández, Marina Budesca Muñoz i Leopoldo Foix Merino, castellers i castelleres dels Xiquets de Tarragona amb 25 anys de trajectòria
  • Jordi Grau Cerdà, Josep Caparrós Ventura,Christian Borràs Bové i Víctor Pomerol Español,25 anys de castells amb els Xiquets del Serrallo.

Tots ells han rebut un cartell de l’edició de Santa Tecla d’ara fa 25 anys. Enguany la postal està dedicada a la Banda Unió Musical de Tarragona, si bé per tal de mantenir les exigències sanitàries del moment, en versió digital.

El comiat ha viscut la primera Tronada a càrrec de Pirotècnica Gironina, en una balconada simbòlica substituta de la del consistori a la plaça de la Font. Simbolisme i substituts, al capdavall, són els dos substantius predominants d’enguany.

J.S.