.

Imatge d’un anterior exercici de simulacre de salvament a Roda de Berà

Un any més la platja Llarga ha estat aquest migdia l’escenari escollit per l’equip de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme de Creu Roja de Roda de Berà per realitzar el seu simulacre de salvament marítim, una cita que efectuen cada estiu per mostrar la seva preparació i la seva professionalitat i validesa davant diferents situacions límit.

A més a més, aquesta activitat, que té molt d’èxit entre els banyistes que es troben a la platja en aquest moment, els hi serveix per mostrar els equips d’assistència immediata dels quals disposen i és l’exercici perfecte per tal de posar en pràctica tots els seus coneixements i un entrenament per mantenir-se alerta.

Enguany la simulació ha estat amb quatre víctimes, totes quatre conscients, però una d’elles en estat greu de deshidratació i una saturació d’oxigen molt baixa. La primera ha estat a la mateixa sorra, per una possible fractura del turmell. Ha estat atesa per dos dels membres de Creu Roja i portada a l’hospital més proper.

Per altra banda, s’ha simulat una situació de rescat d’una balsa que portava dos dies a la deriva amb tres víctimes a dins. Elles, tres dones, han efectuat una crida de socors mitjançant una bengala per tal de demanar ajuda al personal de vigilància, salvament i socorrisme, els qui han acudit al seu auxili per tal de treure-les de l’aigua. Totes tres han estat portades a la vora del mar gràcies a la moto aquàtica. Dues d’elles, en estat actiu, han pogut sortir sense dificultat, una mica marejades i cansades, però en bon estat. La tercera, però, estava deshidratada i, un cop a la sorra ha estat immobilitzada, en previsió d’una possible lesió, i després de la valoració prèvia ha calgut administrar-li oxigen. Un cop estabilitzada s’ha efectuat el trasllat a l’hospital.

El simulacre ha estat narrat en castellà i en anglès per Pol de Andrés, davant d’un públic cada any més nombrós, per tal que poguessin seguir els passos que els professionals anaven donant en tot moment.

Durant la prova hi han estat presents l’alcalde, Pere Virgili; Isabel Mondéjar, regidora de Turisme i Platges; Teresa Ferré, regidora de Cultura; i Manel González, regidor de Joventut, acompanyats per Manuel Holgado, coordinador de l’equip de Creu Roja de Roda de Berà; per Assumpció Soler, presidenta de l’Assemblea Comarcal Creu Roja Baix Penedès; i per Joan Pie i Antonio Gómez, sotsinspector en cap i sergent, respectivament, de la Policia Local.

L’equip de Creu Roja a Roda de Berà
Les tasques de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme a les platges de Roda de Berà són efectuades per un equip professional de Creu Roja format per setze socorristes titulats, dos més que l’any passat. Porten a terme serveis vinculats a les activitats de platja segons els protocols establerts, com l’ajuda als discapacitats o a les persones amb mobilitat reduïda a través de la cadira amfíbia, perquè puguin gaudir del bany còmodament.

Entre els recursos materials amb els quals hi compten per desenvolupar la seva tasca hi ha una ambulància de suport vital bàsic equipada amb tot l’imprescindible per realitzar accions de trasllat i evacuació dels usuaris de les platges si fos necessari després d’un salvament; quatre desfibril·ladors portàtils, tres cadires amfíbies ubicades als llocs centrals de socors de les platges Llarga, Daurada i la Pelliseta, una moto aquàtica de rescat, dues embarcacions i un kayak.

Es distribueixen tres casetes de socorrisme i primeres cures a les platges Llarga, Costa Daurada i Punta d’en Guineu; dues torres altes a la platja Llarga, límit amb Creixell; i a la platja Costa Daurada, a prop del Port; i dues casetes-torre elevades amb habitació per a cures a la platja de la Pelliseta i a la platja Llarga.

Creu Roja ofereix el servei de vigilància, control i primeres cures amb una hora més de servei des de fa tres anys, de dilluns a diumenge de deu del matí fins les set de la tarda, de forma ininterrompuda a totes les platges.

/* JS para menú plegable móvil Divi */