.

Berta Cabré, presidenta de la FEHT; Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació; Pere Granados i Oliver Klein, alcaldes de Salou i Cambrils; i Cristina Cid, regidora de Vila-seca, en la presentació del Pla Conjunt de Promoció. Foto: Mar Rovira

Després de les dues temporades turístiques més complicades de la història, el sector turístic de la Costa Daurada preveu que, un cop la pandèmia ha passat la fase de més complexitat, aquest 2022 sigui un any de recuperació, tot i que encara no es preveu arribar a les xifres de pernoctacions registrades el 2019.

Avui s’han presentat les accions promocionals que s’emmarquen dins el Pla Conjunt de Promoció on participa el sector públic -Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona, Salou, Cambrils i Vila-seca- i el privat -FEHT-. A més, Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, ha explicat la previsió per aquest any de l’Aeroport de Reus. Respecte a les dades de recuperació de l’activitat aèria, Roigé ha afirmat que “ens sentim molt satisfets davant d’aquestes perspectives que són, sense dubte, fruit d’una feina conjunta d’impuls d’aquesta infraestructura. Un compromís i un treball que hem emprès des del Patronat de Turisme de la Diputació en el marc de la Taula Estratègica de l’Aeroport de Reus i al costat dels agents del territori i administracions que en formen part”.

El Pla Conjunt de Promoció 2021 i el 2022

En un any encara on la pandèmia va fer estralls al sector turístic, les accions del Pla Conjunt de Promoció 2021 es van centrar, principalment, en el mercat nacional i els mercats internacionals de proximitat. Així, Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha explicat que “el 60% del pressupost es va centrar en accions de promoció al mercat nacional, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, un 15% al mercat britànic i irlandès, un 10% al centreeuropeu, un 9% al mercat francès i un 6% als mercats rus i ucraïnès.”

Les accions més destacades dutes a terme per promocionar la Costa Daurada al mercat nacional van ser les accions de comàrqueting amb agències de viatges, campanyes de publicitat exterior a diverses ciutats, així com a centres comercials i estacions d’AVE. Pel que fa al mercat britànic i irlandès destaca el patrocini per dues temporades de l’equip de futbol femení del Manchester City, així com accions de comàrqueting amb agències de viatges locals. Al mercat francès també s’ha treballat la col·laboració amb agències de viatges i es va assistir amb un estand propi a la Fira IFTM TOP RESA a París. També es van realitzar accions promocionals als mercats centreeuropeus, com Països Baixos, Bèlgica i Alemanya.

Cabré ha afirmat que “estem molt satisfets d’aquesta col·laboració público-privada i de les accions promocionals que vam realitzar l’any passat, ens vam centrar en el mercat nacional i, clarament, aquest va ser el que ens va permetre mantenir unes xifres raonables d’ocupació. Aquest pla el vam iniciar l’any 2014, i enguany el tornarem a posar en marxa amb el pressupost habitual de 900.000. Les primeres accions les iniciarem a l’abril”.

La col·laboració público-privada per a la desestacionalització

Pere Granados, alcalde de Salou, ha valorat positivament les accions promocionals que es fan amb aquest Pla, ja que “també van encaminades amb assolir un dels objectius que tenim com a municipis, la desestacionalització. Treballem el turisme esportiu, el turisme internacional com el britànic i irlandès que ens visita a la primavera o el turisme sènior francès que ve a la tardor i també mercats emergents de l’est d’Europa que, malauradament, enguany no ens podran visitar”.

Oliver Klein, alcalde de Cambrils, ha recordat que “tots treballem perquè la temporada turística sigui el més llarga possible, el nostre clima és molt benigne tot l’any. Els mesos d’hivern els turistes no vindran a la platja, però tenim molts més arguments com la gastronomia, un interior fantàstic, l’enoturisme, la cultura, les instal·lacions esportives… Tenim uns encants i atractius únics que hem de seguir promocionant”.

Per la seva banda, Cristina Cid, regidora d’Innovació i Turisme de Vila-seca ha assegurat que “per aconseguir allargar la temporada també hem de cercar nous mercats. Vam ser pioners en captar l’atenció del mercat rus fa molts anys i ha sigut un èxit. Ara ens hem de centrar a explorar nous mercats de l’Europa de l’est o del nord d’Europa. Són aquests mercats els que haurien d’ajudar-nos a tenir més visitants, tant a la primavera com a la tardor. Tot i ser una destinació madura per molts visitants de la conca de l’Ebre o d’Europa, encara tenim molts mercats per explorar; aquest Pla Conjunt de Promoció també ens ajuda a obrir aquests nous mercats”.

La recuperació de l’activitat a l’Aeroport de Reus

L’Aeroport de Reus recupera aquest 2022 el 90% del volum de places que oferia el 2019 per volar amb destinació o des de la Costa Daurada. El total de places ofertades, tant d’arribada com de sortida, supera el milió de seients. Així, globalment, aquest 2022 l’Aeroport de Reus compta amb un total de 23 rutes que connectaran la Costa Daurada amb Anglaterra, Gal·les, Escòcia, Irlanda, Bèlgica, Països Baixos i Polònia pel que fa a destinacions internacionals; i amb Palma de Mallorca a les Balears.

Per mercats, el Regne Unit és el que disposa de més rutes, més vols i més oferta de places. Entre finals de març i l’octubre hi haurà un total de 321.093 seients. Això representa el 62,06% del total d’oferta de places de les companyies que operen a l’aeroport. En concret, Reus estarà connectat amb 10 aeroports anglesos: Gatwick i Stansted (Londres), Manchester, Liverpool, Birmingham, East Midlands (Nottingham), Newcastle, Doncaster Sheffield, Leeds Bradford i Bristol. A més, hi haurà un vol a Gal·les, concretament a la capital, Cardiff, i 3 vols a Escòcia a través dels aeroports d’Edimburg, Glasgow i Aberdeen.

Resulta significatiu l’augment respecte del 2019 del 30,4% de places que connectaran l’Aeroport de Reus i Irlanda. Enguany s’oferten 128.619 seients. Més enllà de l’increment de vols setmanals entre Reus i Irlanda, cal assenyalar que també s’estén el període en què algunes connexions estaran operatives. Pel que fa a altres mercats emissors, els vols que connecten amb Bèlgica, Països Baixos i Polònia incrementen la seva oferta de places lleugerament.

En conjunt, aquest 2022, l’oferta de places a l’Aeroport de Reus és un 10% inferior al darrer any de normalitat en el transport aeri, el 2019. Aquesta circumstància respon a la particular situació econòmica de les diferents companyies, també aquelles que ho feien a l’aeroport de Reus. La britànica Thomas Cook, per exemple, va fer fallida el darrer trimestre de 2019. Altres han afrontat les dificultats sobrevingudes des de 2020 redimensionant les operatives allà on no tenien una presència important, com ara Easyjet. En canvi, la resta de companyies que continuen operant a l’Aeroport de Reus: Ryanair, Jet2 o TUI, mantenen o augmenten els seus vols i el volum de places. A aquestes cal afegir Air Nostrum que connectarà enguany la Costa Daurada amb Palma de Mallorca amb la possibilitat d’afegir-hi al bitllet el viatge fins a Menorca i Eivissa.

El Pla de Promoció Conjunt:La FEHT i els Patronats de Turisme treballant junts

Aquest pla de promoció, iniciat el 2014, té com a objectiu fonamental aplicar una part dels recursos obtinguts provinents de l’impost a les pernoctacions en establiments reglats i és la FEHT l’encarregada de gestionar-lo. Així doncs, des de fa diversos anys, s’han creat unes sinergies molt positives entre el sector públic i el privat per assolir objectius de promoció, tan relatius a la Costa Daurada, com a les poblacions de Salou, Cambrils i Vila-seca, i també dels establiments turístics: hotels, càmpings i apartaments.

Redacció