.

.

TOTS 21

La Construcció anuncia un canvi de tendència

La Construcció anuncia un canvi de tendència

La construcció ha deixat enrere sis anys de profunda recessió a Tarragona i presenta un present més optimista, en bnona part gràcies a l’empenta de la iniciativa pública. L’Observatori empresarial de la patronal tarragonina CEPTA ha fet públic avui un seu estudi dedicat al sector de la Construcció.

Així, l’obra pública remunta després de molt temps, cosa que provoca que es genera de nou ocupació, encara que lentament. Al seu torn, també augmenta el nombre d’hipoteques i els preus han frenat la forta caiguda.

Segons l’anàlisi de la patronal, el principal símptoma que indica que es recupera terreny és que la licitació pública ha tornat a remuntar després d’uns anys en què ha estat sota mínims. A finals de 2014 s’havien licitat actuacions per valor de 256 milions d’euros al conjunt de la demarcació i els pressupostos dels ajuntaments estan ampliant el capítol d’inversions.

Tot plegat fa que es reactivi la contractació i ara hi ha unes 26.000 persones treballant al sector. La xifra, amb tot, no té res a veure amb les 72.000 que hi havia al 2007, quan la construcció representava encara el 14% del PIB de la demarcació. Ara representa un 6,2%.

El cap del gabinet d’estudis de la CEPTA, Juan Gallardo, ha qualificat de «canvi de tendència» aquest procés. La rehabilitació ha sostingut el sector aquests anys de forta recessió i, segons Gallardo, encara té molt camí per recórrer perquè el parc immobiliari està envellit.

Com a índexs negatius, el baix volum d’habitatges iniciats, que han estat 49 al primer trimestre, quan la xifra ideal seria de 350-400. La manca de sòl disponible és també un dels principals esculls.