.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, durant la seva visita a l’ajuntament de la Selva del Camp. Foto: Govern

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha anunciat aquest matí el desplegament del programa TempsxCures al Camp de Tarragona, territori que rebrà una inversió d’1,5 milions d’euros fins a finals d’aquest any. Ho ha explicat des de la Selva del Camp, municipi al qual s’ha desplaçat per visitar l’Ajuntament i per conèixer l’aposta coeducativa de l’IES Joan Puig i Ferreter.

En primer lloc, ha visitat el consistori, on ha estat rebuda per l’alcalde del municipi, Josep Masdeu Isern, i ha signat el Llibre d’Honor. A continuació, s’ha desplaçat a l’IES Joan Puig i Ferreter, “un centre educatiu que posa de manifest que la transformació feminista ja ha començat, i es fa des de tots i cadascun dels espais”, segons ha afirmat la consellera.

Verge ha pogut conèixer de primera mà el treball col·laboratiu que es realitza al centre entre professorat i alumnat per transversalitzar la perspectiva de gènere, “per fer polítiques feministes també en el dia a dia dels centres educatius, sigui en els continguts curriculars, sigui en activitats extraescolars, sigui també en el propi repensar els espais perquè siguin veritablement inclusius” ha assegurat la consellera.

La consellera parlant amb el professorat de l’Institut Joan Puig i Ferreter. Foto: Govern

En aquest sentit, una de les accions en què s’ha concretat l’aposta coeducativa del centre porta per títol ‘No hi ha prou aules per a tantes dones amb talent’. Es tracta d’un projecte integral de l’institut que ha consistit en identificar cadascuna de les aules amb noms de referents destacades de diversos àmbits de la cultura i el coneixement. Dones procedents d’arreu del món i amb trajectòries molt diverses són les protagonistes d’una iniciativa que, en paraules de la consellera, “repara un greuge històric: el de la invisibilització de les dones al currículum escolar. Tenim encara uns cànons historiogràfics, de literatura, d’art, que segueixen invisibilitzant les dones, que ens fan desaparèixer, com si no tinguéssim història o no haguéssim fet aportacions a tots els àmbits del coneixement”, ha lamentat Verge.

Una altra de les accions amb què l’IES Joan Puig i Ferreter està aplicant el principi d’una educació coeducativa és la posada en marxa d’una assignatura de primer d’ESO sobre educació sexoafectiva. Un projecte que encaixa plenament amb l’enfocament que s’està promovent des del Departament d’Igualtat i Feminismes, segons ha explicat la consellera, i que s’alinea amb l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius. De fet, dos elements clau d’aquesta estratègia són la incorporació de l’educació sexoafectiva a tot el currículum escolar, des de l’etapa de 0 a 3 anys, i la promoció de l’equitat menstrual a través dels centres educatius. “Som aliades en la transformació feminista”, ha dit la consellera a les representants de la comissió d’igualtat del centre, “i és responsabilitat del Govern contribuir a la transversalització del principi de la coeducació”.

Redacció