.

La vicealdaldessa Noemí Llauradó i Oriol Estela, coordinador General de l’Associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Foto: Redacció

La consellera de la Presidència de la Generaitat de Catalunya, Laura Vilagrà, inaugura aquest divendres, 12 de novembre a les 9:15h la jornada ‘Municipis per viure: estratègies locals per encarar el futur’, que l’Ajuntament de Reus organitza a les instal·lacions de Fira Reus en el marc de Pla Estratègic Reus Horitzó 32. La jornada vol obrir la reflexió sobre la importància de la planificació i el treball estratègic en les polítiques públiques i, alhora, fer visibles  projectes, iniciatives i propostes que, gràcies al treball a llarg termini, han permès consolidar transformacions urbanístiques, socials i econòmiques.

El programa ha sumat com a nou ponent a Jordui Pardo, director general de la Fundació Pau Casals i president del Cercle de Cultura de Barcelona. Entre altres, la jornada també comptarà amb la participació de:

  • Anabel Gulías, portaveu del govern de Pontevedra, centrarà la seva intervenció en el canvi en la mobilitat d’aquesta ciutat gallega que ha esdevingut un referent per a moltes poblacions d’arreu.
  • Kepa Korta, director de l’oficina d’Estratègia de Sant Sebastià, detallarà com han posicionat la ciutat a través de la gastronomia
  • Cristina Sánchez Miret, Doctora en Sociologia i directora del Departament d’empresa de la Universitat de Girona, versarà sobre les  oportunitats dels municipis des d’una perspectiva de gènere
  • Oriol Estela, Coordinador General de l’Associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, parlarà de la planificació estratègica en clau metropolitana
  • Ramon Gras Alomà, Investigador d’Innovació Urbana a la Universitat de Harvard, indicarà noves metodologies per transformar les ciutats de manera òptima.

Més enllà de les ponències individuals hi haurà una taula rodona en què es tractarà de les noves polítiques socioeconòmiques que comptarà amb Sergi Raventós, cap de l’oficina del Pla Pilot per implementar la Renda Bàsica Universal; Carme Porta, portaveu de la Fundació Surt; i Montserrat Pagès, directora de l’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell. Aquesta taula rodona vol posar èmfasi en propostes innovadores que posen al centre les persones.

També hi haurà espai per parlar d’iniciatives transformadores que impacten directament en el dia a dia de les persones. S’exposaran casos d’èxit com el projecte de sobirania energètica de Rocafort de Queralt, que explicarà l’alcalde, Marc Roca; i la iniciativa d’accessibilitat a l’habitatge de l’entitat Sostre Cívic, que exposarà Àngel Estévez. Igualment, es donaran a conèixer els nous projectes que duu a terme a la DOQ Priorat per posicionar aquest territori a través del vi i el paisatge per part del seu president, Sal·lustià Álvarez; i el pla de Drets Culturals que han endegat a l’Ajuntament de Barcelona, a càrrec de Daniel Granados, delegat de drets culturals del consistori barceloní.

La jornada, que serà gratuïta, tindrà un format híbrid i combinarà les conferències presencials amb intervencions telemàtiques que només es podran seguir des de l’auditori de Fira de Reus.

Redacció