TOTS 21

Imatge dels portants de l’aigua diumenge passat al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya. Foto: Portants de l’Aigua

Amb la trobada, aquest passat diumenge, de les famíies portants de l’aigua i l’eucaristia al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya, la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona ha donat el tret de sortida al programa d’actes de la FEsta Major petita de la ciutat. Aquest és el calendari establert per l’entitat per gaudir d’una celebració enguany atípica per la necessitat de respectar les mesures de prevenció contra el coronavirus.

Dia 15 d’agost

INDRETS DE SANT MAGÍ A TARRAGONA: D’11:00 a 12:00 h i de 19:00 a 20:00 h Sortida: Plaça de la Mitja Lluna Preu: Gratuït, amb inscripció prèvia a reservessantmagitgn@gmail.com. Organitzat per: Confraria Sant Magí – Portants de l’Aigua.

Recorregut: Plaça de la Mitja Lluna. Església de Sant Joan. Indrets de Sant Magí a Tarragona. Descobriu els espais més maginians de la nostra ciutat. Ruta guiada a càrrec del gestor cultural Jordi Bertran. Activitat només accessible amb reserva prèvia (places limitades).

Dia 17 d’agost

VINGUDA I BENEDICCIÓ DE L’AIGUA DE SANT MAGÍ: Sense hora determinada. Des de la Brufaganya i després d’una intensa jornada de camí, l’arribada de l’aigua de Sant Magí a Tarragona. Enguany els Portants de l’Aigua han hagut de transformar la tradicional baixada amb carros i cavalls a una baixada amb un vehicle de transport històric emulant les baixades dels anys 60 i 70 del segle passat.

ENRAMADA DE LA FONT D’AIGUA DE SANT MAGÍ: De 17:30 a 18:30 h, Enramada de la font d’aigua de Sant Magí, al Portal del Carro, en col·laboració amb la Moixiganga de Tarragona.

Dia 18 d’agost

L’AIGUA DE St. MAGÍ DISTRIBUIDA PER DIVERSOS INDRETS DE LA CIUTAT: De 17:00 a 20:00 h. A les 17:00 h. obertura dels punts de distribució de l’aigua de Sant Magí i la tradicional alfàbrega, amb venda de càntirs, ampolletes i mides. Per tal d’adaptar aquest acte tradicional a la nova realitat, s’han establert set espais diferents, distribuïts per tota la ciutat, amb el suport de: colles castelleres i de d’Associacions de Veïns de Bonavista, Verge del Pilar i Eixample, Progressista de Torreforta i Campclar – Zona Esportiva. Tots els punts estaran oberts fins a les 20 h.

Punts de distribució: Plaça de la Pagesia; Plaça de la Font – Xiquets de Tarragona (Lateral esquerre de l’Ajuntament); Carrer del Cós del Bou – Colla Jove Xiquets de Tarragona; El Serrallo, Moll de Costa – Xiquets del Serrallo; Sant Pere i Sant Pau, carrer A, s/n – Castellers de Sant Pere i Sant Pau; Bonavista, plaça de la Font de Bonavista – Associació de Veïns de Bonavista; Barri del Pilar, rambla del Pilar – Associació de Veïns Verge del Pilar i Eixample, Associació de Veïns Progressista de Torreforta i Associació de Veïns Campclar – Zona Esportiva; Floristeria ROMEU – Plaça Mn. Jacint Verdaguer (Quiosc)

Dia 19 d’agost

EUCARISTIA DES DE LA CAPELLA DEL PORTAL DEL CARRO (per TAC12): Ales 09:00 h Missa retransmesa en directe, per TAC 12, des de la capella de Sant Magí del Portal del Carro, presidida per Mn. Francesc Gallart capellà-administrador de l’ermita. Degut a les exigències sanitàries i a l’especial configuració de l’ermita del Portal del Carro, enguany només es farà aquesta missa a les 9 h, la qual no serà accessible per al públic i fidels en general.

CARRER DEL PORTAL DEL CARRO. VENERACIÖ DE LA IMATGE PROCESSIONAL: De 10:00 a 20:00 h Obertura del carrer del Portal del Carro per tal de facilitar la tradicional visita dels ciutadans i ciutadanes a l’epicentre de la celebració, amb la col·locació de la imatge processional de sant Magí al tram final del carrer per a la seva veneració.

L’accés a la capella no serà possible per qüestions d’espai i distàncies. L’espai exterior estarà obert ininterrompudament fins a les 20 h. Accés només per carrer de l’Arc de Sant Llorenç. Sortida només pel carrer de l’Escorxador. Aforament limitat. És obligatori l’ús de mascareta. Seguiu les indicacions de l’organització. Col·labora en el muntatge el Gremi de Pagesos de sant Llorenç i sant Isidre

OBERTURA DELS PUNTS DE DISTRIBUCIÓ DE L’AIGUA DE SANT MAGÍ: De 10:00 a 14:00 (amb excepció de la Plaça de la Pagesia). Punts de distribució de l’aigua de Sant Magí i alfàbrega i de venda de càntirs, ampolletes i mides.

Per tal d’adaptar aquest acte tradicional a la nova realitat, s’han establert set espais diferents, distribuïts per tota la ciutat, amb el suport de les colles castelleres i de l’Associació de Veïns de Bonavista, l’Associació de Veïns Verge del Pilar i Eixample, l’Associació de Veïns Progressista de Torreforta i l’Associació de Veïns Campclar – Zona Esportiva. Tots els punts estaran oberts fins a les 14 h. Punts de distribució: Plaça de la Pagesia – Obert de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00; Plaça de la Font – Xiquets de Tarragona; Carrer del Cós del Bou – Colla Jove Xiquets de Tarragona  El Serrallo, Moll de Costa – Xiquets del Serrallo; Sant Pere i Sant Pau, carrer A, s/n – Castellers de Sant Pere i Sant Pau; Bonavista, plaça de la Font de Bonavista – Associació de Veïns de Bonavista Barri del Pilar, rambla del Pilar – Associació de Veïns Verge del Pilar i Eixample, Associació de Veïns Progressista de Torreforta i Associació de Veïns Campclar – Zona Esportiva; Floristeria ROMEU – Plaça Mn. Jacint Verdaguer (Quiosc)

Punts de venda de llantions: Carrer de les Coques; davant Museu Bíblic i davant escales capella de l’Ensenyança

MISSA CONCELEBRADA A LA CATEDRAL BASÍLICA METROPOLITANA I PRIMADA: A les 11:00 h Degut a les circumstàncies sanitàries que ha provocat la COVID-19, resulta del tot impossible, dur a terme totes les eucaristies tradicionals a la capella del Portal del Carro, per la seva ubicació, dimensions i restriccions d’àmbit sanitari, per tal motiu, l’habitual Missa Concelebrada s’ha traslladat, extraordinàriament a l’altar Majot de la Catedral de Tarragona, on hi participaran preveres de les parròquies de Tarragona. Presidirà la concelebració Mons. Joan Planellas i Barnosell – Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat.

Col·laboren en la celebració el Capítol de la Catedral i diversos components de l’Schola Cantorum.

REPOSICIÓ DE LA PROFESSÓ DE SANT MAGÍ: De 19:00 a 20:00 per TAC 12. Reposició de la Professó de Sant Magí 2015. En aquest any tan diferent no podrem gaudir en directe d’aquest moment tan sentit i participat pels tarragonins. Viurem des de les nostres pantalles el tradicional recorregut pels carrers de la Part Alta i que simbòlicament ens transportarà a tantes i tantes diades de Sant Magí viscudes.

Redacció