TOTS 21

Imatge de la presentació del Radar Cambra aquest matí a la seu cameral. Foto: Tots21

El Radar de la Cambra de Comerç de Reus corresponent al segon trimestre d’enguany (elaborat conjuntament per la Cambra, l’ajuntament i el gabinet CERES) combina satisfacció per la millora de la situació econòmica del territori amb una congelació de les expectatives de negoci a curt termini. En el sondeig hi hah pres part una trentena d’empresaris i directius (dels quals només un 27% són dones) dels 238 participants inscrits com a panelistes. Una participació que el president de l’ens cameral, Jordi Just, ha reconegut com millorable i que preveu incentivar de cara a la següent onada (la 31ena, centrada en l’opinió dels enquestats sobre les infraestructures) amb la implicació dels consells comarcals que figuren dins del seu àmbit d’actuació. De les respostes també es desprén que els el teixit empresarial dona molta importància a la vacunació contra la Covid com a motor de la reactivació, així com la seva disposició majoritària a provar l’horari europeu (de 9 a 17:00 hores, amb una breu pausa per dinar) de cara a incentivar la productivitat. Pel que fa a la pandèmia, el president cameral, Jordi Just, i el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, han assenyalat que oficialment no hi ha un posicionament oficial de ni de Cambra ni consistori sobre la conveniència d’exigir el Passaport Covid.

De l’anàlisi de les dades del Radar, es desprèn que l’Índex de Confiança Empresarial, la mitjana sorgida de la situació econòmica objectivada i les expectatives, s’ha incrementat en referència a la darrera onada, que era del 3,9%, situant-se ara mateix en el 16’7%, una xifra que ens porta als nivells del primer trimestre del 2017, tal com ha indicat Hildebrant Salvat, responsable tècnic del Gabinet Ceres. A més, fins a un 60% dels enquestats consideren quye la situació econòmica actual a les cinc comarques de referència de la Cambra

En aquest sentit, les empreses consultades per la Cambra consideren que la situació és molt millor que només tres mesos enrere, entre altres temes per l’avançament de la campanya vacunació anti-Covid, i per l’arribada de la campanya d’estiu, sobretot en el sector del comerç i el servei. De fet, del 41% dels enquestats que consideraven la situació com a dolenta fa tres mesos, ara aquesta xifra se situa només en el 17%, el mateix percentatge dels que consideren la situació com a bona. Però on es nota millor el canvi de tendència ha estat en les expectatives a un any vista on només el 13% dels enquestats consideren que serà dolent o pitjor. La resta, el 77% consideren que serà millor i el 7% molt millor, en total un 84% dels enquestats. Entre altres dades, el Radar Cambra recull que respecte l’any passat el 70% dels enquestats consideren la situació de la seva empresa millor o molt millor i només el 6% pitjor i molt pitjor.

Just ha aprofitat els resultats del sondeig per afirmar que “la situació econòmica i la percepció que en tenim és evident que és molt més positiva perquè comencem a veure el final del túnel de la pandèmia”. Per aquest motiu, ha fet una crida a totes les empreses a continuar demanant als treballadors que es vacunin, ja que l’èxit de la vacunació ha estat clau per entendre aquesta millora de la situació econòmica. Prats també s’ha felicitat per aquesta situació i per les expectatives de millora de cara al futur més immediat. “Des de l’Ajuntament de Reus estem fent la feina a través del desenvolupament del Pla de Reactivació Econòmica que permet crear nous llocs de treball i continuar amb el suport a l’emprenedoria amb diverses iniciatives”, ha dit durant la roda de premsa on també ha posat en valor l’esforç de les empreses en paral·lel al suport de les administracions a la seva activitat.

J.S. / Redacció