.

Imatge dels representants de les entitats que impulsen el projecte durant la presentació d’aquesta tarda. Foto: Cedida

Un total de 14 organitzacions de Tarragona entre associacions de veïns, cooperatives, comerços, entitats culturals i entitats socials, han presentat, aquesta tarda, el projecte de Comunalitat Urbana que desplegaran durant els propers 2 anys a la ciutat.

Sota el lema ‘Connectant persones per a transformar la ciutat’ es proposen com a principal objectiu treballar per la transformació de Tarragona a partir de la protecció i l’impuls de l’economia del bé comú de la ciutat des de la intercooperació i el treball en xarxa entre els diferents agents urbans.

Les Comunalitats Urbanes són un nou programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat per a la recuperació econòmica i la reactivació de l’economia de proximitat als barris i ciutats, de la mà del teixit veïnal i associatiu, del comerç local i de les xarxes de suport mutu.

A Tarragona, inicialment el projecte de Comunalitat Urbana s’activarà en 4 zones de la ciutat que destaquen per tenir un gran potencial de teixit associatiu, cultural i comunitari: la Part Baixa, la Part Alta, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau. Es donarà suport a projectes de valor econòmic i social tant d’aquells que ja existeixen com d’aquells que neixin de la mà del teixit veïnal i associatiu, del comerç local i de les xarxes de suport mutu dels mateixos barris.

El projecte de Tarragona s’ha dissenyat des d’una mirada inclusiva i transformadora que, fins el 2024, es desplegarà en 5 eixos de treball:

Comerç local i consum conscient

Economies comunitàries i transició ecològica

Dret a la Ciutat: ciutat amable i cures

Treball digne i feminismes

Esport i cultura com a eines comunals

No es tracta d’un únic projecte. El pla de treball el composen diferents accions que parteixen de la formació, l’assessorament, la mentoria, la dinamització, la gestió econòmica, i altres actuacions que s’aniran desplegant en 4 fases temporals:

1a fase: consisteix a donar a conèixer el projecte al màxim d’agents socials i econòmics de la ciutat per tal d’ampliar la xarxa. En aquesta fase es farà un mapatge i diagnosi que serviran de punt de partida. També s’iniciaran les primeres propostes formatives.

2a i 3a fases: serà quan s’executarà el gran gruix d’accions més visibles de la Comunalitat: propostes formatives, acompanyaments, tallers, trobades, etc.

4a fase: serà el moment de l’avaluació dels resultats assolits. S’analitzarà amb l’objectiu de de valorar les possibilitats de donar continuïtat a les iniciatives impulsades, al marge d’una suposada continuïtat del programa o no.

Tarragona, així com la resta de Comunalitats Urbanes de Catalunya, compta amb un pressupost de 350.000 euros per part de la Generalitat. El gruix del finançament el rep l’entitat coordinadora, en aquest cas La Teulada que, juntament amb la resta d’entitats activadores, ha de desenvolupar tot el projecte en el període de dos anys.

Quines entitats són les impulsores?

La Comunalitat Urbana de Tarragona és un projecte de participació ciutadana que activen un total de 10 organitzacions més 4 més que hi donen suport. La Teulada, la Xarxa Cooperativa de Tarragona, és l’entitat que actua com entitat coordinadora del projecte. A més a més, s’hi sumen la cooperativa GamLab, l’Associació Quilòmetre Zero, Tornavís Teatre, l’Associació Juvenil Cultural Ariadna, l’Associació de veïns i veïnes de Sant Salvador i Sant Ramon, La Unió associació de veïns i veïnes de la zona nord, la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau, la Bodega Gerard i l’Associació Ment i Salut La Muralla.

D’altra banda, el projecte compta amb el suport de la Colla Xiquets del Serrallo, de l’Ajuntament de Tarragona, de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Tarragona i del Grup de Consum La Bajoca.

Una transformació progressiva al llarg de dos anys

El 2024, un cop finalitzi aquesta primera convocatòria de Comunalitats Urbanes, Tarragona es proposa haver assolit diferents reptes: l’acompanyament i la constitució de diferents xarxes d’economia col·lectiva que permetin crear noves empreses, la generació de nous llocs de treball, una millor visibilització de l’economia social i solidària de la ciutat, l’enfortiment de béns comuns urbans de la Comunalitat, la creació de xarxes d’ajuda mútua, la promoció de la formació permanent específica i la inserció laboral, la generació d’eines per l’autoorganització, el posar en valor la memòria històrica i el sentiment de pertinença i la cooperació amb diferents agents i projectes existents.

El projecte de Comunalitats Urbanes

Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Junt amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars, conformen el tronc central d’acció del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

El programa està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu.

El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */