.

.

TOTS 21

Imatge dels representants de les entitats que impulsen el projecte durant la presentació d’aquesta tarda. Foto: Cedida

Un total de 14 organitzacions de Tarragona entre associacions de veïns, cooperatives, comerços, entitats culturals i entitats socials, han presentat, aquesta tarda, el projecte de Comunalitat Urbana que desplegaran durant els propers 2 anys a la ciutat.

Sota el lema ‘Connectant persones per a transformar la ciutat’ es proposen com a principal objectiu treballar per la transformació de Tarragona a partir de la protecció i l’impuls de l’economia del bé comú de la ciutat des de la intercooperació i el treball en xarxa entre els diferents agents urbans.

Les Comunalitats Urbanes són un nou programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat per a la recuperació econòmica i la reactivació de l’economia de proximitat als barris i ciutats, de la mà del teixit veïnal i associatiu, del comerç local i de les xarxes de suport mutu.

A Tarragona, inicialment el projecte de Comunalitat Urbana s’activarà en 4 zones de la ciutat que destaquen per tenir un gran potencial de teixit associatiu, cultural i comunitari: la Part Baixa, la Part Alta, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau. Es donarà suport a projectes de valor econòmic i social tant d’aquells que ja existeixen com d’aquells que neixin de la mà del teixit veïnal i associatiu, del comerç local i de les xarxes de suport mutu dels mateixos barris.

El projecte de Tarragona s’ha dissenyat des d’una mirada inclusiva i transformadora que, fins el 2024, es desplegarà en 5 eixos de treball:

Comerç local i consum conscient

Economies comunitàries i transició ecològica

Dret a la Ciutat: ciutat amable i cures

Treball digne i feminismes

Esport i cultura com a eines comunals

No es tracta d’un únic projecte. El pla de treball el composen diferents accions que parteixen de la formació, l’assessorament, la mentoria, la dinamització, la gestió econòmica, i altres actuacions que s’aniran desplegant en 4 fases temporals:

1a fase: consisteix a donar a conèixer el projecte al màxim d’agents socials i econòmics de la ciutat per tal d’ampliar la xarxa. En aquesta fase es farà un mapatge i diagnosi que serviran de punt de partida. També s’iniciaran les primeres propostes formatives.

2a i 3a fases: serà quan s’executarà el gran gruix d’accions més visibles de la Comunalitat: propostes formatives, acompanyaments, tallers, trobades, etc.

4a fase: serà el moment de l’avaluació dels resultats assolits. S’analitzarà amb l’objectiu de de valorar les possibilitats de donar continuïtat a les iniciatives impulsades, al marge d’una suposada continuïtat del programa o no.

Tarragona, així com la resta de Comunalitats Urbanes de Cata