.

Imatge del centre de control i del consell assessor instal·lat al 112 amb presència del conseller de l’Interior i dels alcaldes de les poblacions implicades.

El Camp de tarragona ha viscut aquesta tarda, des de les 18:30 hores a les 18:45, el simulacre d’accident químic amb població més important de la història a Catalunya. I els resultats, encara parcials a aquesta hora i pendents de les enquestes proporcionades a la ciutadania per disposar de la seva valoració, donen a entendre que ha estat seguit de manera considerable per les més de 65.000 persones que estaven cridades a participar-hi pertanyents a diferentes zones de Tarragona, Salou i Reus, així com Vila-seca i La Canonja en la seva totalitat. La intenció era simular un suposat accident de nivell 3 del Plaseqta al Polígon Sud de Tarragona. L’objectiu, que el màxim nombre de veïns i veïnes de les zones afectades es confinessin tancant-se a casa o a l’espai tancat més proper en un horari pactat prèviament amb els municipis i que correspon al d’activitats extraescolars.

L’experìència ha estat considerada com un pas endavant per als responsables polítics i tècnics. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha donat veu al govern de la Generalitat. Reunit a l’edifici del 112 situat a Reus per presidir el consell assessor del Plaseqta, ha parlat “d’èxit de participació i implicació” i una “mostra de maduresa de la ciutadania”. El conseller es donamentava en les impressions arribades dels 50 observadors distribuïts pel departament en 30 punts considerats estratègics per definir el confinament com “molt notable. Hem rebut ja prop de 600 respostes a les enquestes” (amb quatre preguntes que parlaven en general sobre si s’havia confinat i havia sentit les sirenes) que dibuixaven un escenari “de confinament general i de bon funcionament dels mecanismes”. (Cliqueu aquí per poder accedir a l’enquesta)

Alhora, ha assegurat que el nou sistema d’alerta per telèfons mòbils amb missatges emergents procedents per radiofreqüència ha estat rebut “per milers de persones. Estem molt satisfets del funcionament d’aquesta novetat”. Elena ha precisat que cal millorar qüestions tècniques (ha reconegut que caldrà “ajustar” algunes qüestions, com ara que els missatges d’alerta als mòbils arribin en l’idioma que està configurat l’aparell), però ha aprofitat la compareixença en roda de premsa per concretar un tema clau. Si bé aquest dimecres el botó ha estat apretat des del Ministeri de l’Interior a Madrid, “s’acabarà activant des d’aquí un cop es publiqui el reial decret que traslladarà la competència a les comunitats autonòmes”. Generalment el sistema d’alerta per mòbil ha funcionat correctament, si bé hi ha hagut un decalatge d’un parell de minuts entre uns telèfons i uns altres. Una de les raons esgrimides han estat les diferències de sistema operatiu dels mòbils i de companyia telefònica.

El conseller ha fet valdre que el 112 només ha rebut “una cinquantena de trucades preguntant què estava passant. En altres ocasions haurien estat centenars. Això vol dir que tot el treball previ dut a terme per informat als ciutadans ha funcionat”. Les 54 trucades registrades s’han rebut des de Tarragona (37), Salou (6), Reus (5), Vila-seca (5) i Constantí (1).

“Convertir la prevenció en rutina”

Finalment, ha volgut deixar clar que “això no és el final de res. sinó l’inici d’una tasca vinculada al Plaseqta” que compta amb la inversió per a la instal·lació “de 500 nous sensors i continuara amb un nou simulacre l’any vinent a la zona del Polígon Nord. Es tracta de convertir la prevenció en una rutina”, assegurava, afirmant de pas a preguntes dels periodistes que els avenços en la prevenció “no exclou la responsabilitat de les empreses ni va en detriment de les seves obligacions. Es tracta de crear un segon nivell de protecció, que és el que es va trobar a faltar en el cas de l’accident d’Iqoxe el 2020. Es tracta de disposar primers dels mitjans tecnics necessaris i després de saber què hem de fer tots, des de Protecció Civil fins a Mossos, Policia Local i alcaldes. Ara la població sabria què ha de fer perquè la cadena funcionaria”.

Tarragona, mobilitzada

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha mostrat un sentiment “d’agraïment” als ciutadans i als grans establiments comercials que s’han involucrat en l’exit del simulacre, especialment a la zona de les Gavarres. També a l’administració, per haver sabut reaccionar després del clam generalitzat al territori arran d’Iqoxe en forma d’exigències de més inversions en el desenvolupament del Plaseqta. Segons el batlle, el resultat d’avui ha estat possible “gràcies a la implicació de tots. Ara els alcaldes sabem molt millor com actuar i com traslladar la nostra autoritat en cas d’avís a la ciutadania”, de la qual n’ha destacat el seu comportament “exemplar. Veure carrers buits i establiments amb les portes tancades ho he trobat emotiu, perquè suposa un canvi cultural. Hem passat de ser reactius a preventius, un signe de maduresa com a societat. Ara sí que podem dir que Iqoxe va significar un abans i un després”.

Des de l’Ajuntament s’han activitat el Pla d’actuació municipal i s’ha treballat activament tant amb els observadors i voluntaris de protecció civil repartits en diferents punts de informant i aconsellant a la població que no s’estava confinant, sobre quines accions a seguir. En concret han estat unes quinze persones repartides en punts estratègics de Bonavista, Campclar, Icomar, Riuclar i Torreforta, amb molt d’èxit de participació.

Els centres cívics, amb Bonavista i Torreforta com a equipaments pilots del simulacre d’avui, també han participat activament. Els seus responsables, que han apuntat una bona evolució dels fets amb més de 80 persones confinades al Centre Cívic de Torreforta, entre usuaris i treballadors, que han acollit una desena de persones que transitaven pel carrer. I per part del Centre Cívic de Bonavista, s’han confinat unes 23 persones, que han seguit fent les tasques habituals a la ludoteca, als despatxos, consergeria i sales d’estudi. Els equips responsables d’aquests esquipaments, han estat formant al personal i alertant als usuaris que avui es duria  a terme el simulacre i convidant a la gent que hi havia fora a entrar, baixant persianes  i tancant portes.

800 persones confinades als equipaments esportius de Ponent

El confinament a l’Anella Mediterrània s’ha dut a terme sense aglomeracions. Foto: Tjerk van der Meulen

També a l’Anella Mediterrània i equipaments esportius s’ha assolit amb èxit l’objectiu de fer efectiu el simulacre i donar una sèrie d’eines a la resta de clubs esportius de Ponent i instal·lacions a l’aire lliure per tal de confinar-se en tot moment. En total s’han confinat unes 800 persones al Palau d’Esports, al gimnasos de Riuclar, Bonavista i Campclar.

En el moment que han començat a sonar les alarmes, s’ha activat la megafonia del Palau i del Poliesportiu de Campclar per tal d’avisar a tothom de l’activació del simulacre i del tancament de l’equipament. Paral·lament, els atletes del velòdrom i els jugadors de l’escola de rugby que estaven entrenant fora també han accedit al Palau i els treballadors els han distribuït pel recinte mentre han durat els 15 minuts del confinament.

Com s’ha viscut a Reus

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, recordava en el seu torn com l’accident mortal d’Iqoxe “va ser una alarma per a tots, amb una població angoixada. Avui, passat el temps, hem d’agrair al govern el treball del govern. Amb la visita al consell assessor he pogut constatar que en cas d’accident químic sabríem com actuar”. Pellicer ha constatat que “les aportacions dels alcaldes” ha estat rebudes i ha posat com a deures de les autoritats municipals “treballar per informar sobre com actuar”. En el cas de la capital del Baix Camp el simulacre ha afectat únicament al Polígon Alba i al Mercat del Camp. La Guàrdia Urbana s’ha desplegat a la T-11 a les sortides de Bellisens i de Tarragona, i voluntaris de Protecció Civil han fet tasques de prevenció i seguiment en diferents punts del Polígon Alba i del CIM El Camp.

El toc d’avís dels alcaldes de la Canonja i Vila-seca

Els alcaldes de La Canonja i Vila-seca, Roc Muñoz i Pere Segura, han optat per introduir matisos en els seus discursos. Al capdavall les seves poblacions han estat les úniques en ser afectades pel simulacre de forma íntegre, el que dona a entendre la gravetat en què viurien un cas d’incident real. Muñoz ha agraït l’esforç perquè “era el que la gent demanava”. Ara bé, ha aprofitat per recordar com ara fa dos anys ja va advertir que “si bé sabem les conseqüències de l’accident d’Iqoxe no en sabríem les causes. I passat tot aquest temps encara no sabem perquè va esclatar el reactor. Estem en una zona de molta perillositat i aixo que hem fet avui ho hauríem d’haver fet fa molt de temps”.

Segura ha aprofitat la seva intervenció per argumentar que la “seguretat és una qüestió tangible però també una percepció. Avui hem treballat en la percepció i hem donat tranquilitat a la ciutadania i als alcaldes sveient el funcionament del consell assessor. I la nostra ciutadania ens ha donat un exemple. No han passat de tot, sinó que s’ho han cregut completament”. De fet, les dades parlen d’un grau de confinament a Vila.seca d’entre el 80% i el 85%. “He vist avingudes desertes i comerços tancats en un exercici exemplar de civisme”. Tanmateix, el batlle ha deixat caure que “ara cal treballar amb els riscos”. És a dir, “com fer que aquesta indústria, que no es troba enmig d’un desert de la península aràbiga sinó encabuda en zones densament poblades i amb un sector tant important com el turisme, sigui segura. I hem de ser pioners en aconseguir que dos sectors tan contraposats puguin conviure”.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */