.

Una de les xerrades del cicle sobre castells i ciència que s’ha fet als jardins del Metropol. Aquest vespre se’n farà una nova edició. Foto: URV

Aquest cap de setmana a Tarragona es parlarà de castells. I també de ciència. El Concurs de Castells que es celebra cada dos anys a la Tarraco Arena Plaça incorpora per primera vegada la vessant científica a través de diferents accions del projecte Castells de Ciència. Aquesta iniciativa està impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV i la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller i té per objectiu mostrar de manera divulgativa les diferents disciplines científiques que tenen relació amb el món dels castells. El primer tast d’aquesta relació es pot fer aquesta tarda a les 19h als jardins del Teatre Metropol, on es farà una xerrada sobre la relació que tenen els castells amb la química i l’art.

Amb aquesta conversa, informal i participativa, es vol posar de manifest com la química influeix en l’activitat castellera: en les camises, els cascos, la hidratació, l’aire que es respira durant un assaig… I també l’art. Perquè alguns genis catalans com Picasso, Dalí, Miró, Pau Casals o Gaudí es van inspirar en els castells a l’hora de crear les seves obres. De tot això parlaran la investigadora Marta Calull, del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV i Lluïsa Gené, doctora en Patrimoni, Art i Societat per la mateixa universitat.

Durant el cap de setmana la ciència estarà present al concurs des de diferents disciplines com la literatura. Als voltants de la TAP es podran veure pintats a terra petits extractes d’obres literàries catalanes que fan referència als castells. A més, a l’estand de l’organització es repartiran en format postal els diferents cartells que han sorgit del projecte Castells de Ciència, en els que d’una forma molt il·lustrativa es pot veure la relació del fet casteller amb la física, l’arquitectura, l’antropologia, la història, la sociologia o la química.

La revista oficial del concurs, que es repartirà entre les persones que hi assisteixin, també incorpora un article sobre ciència i castells i a l’inici del certamen es projectaran a la TAP els vídeos divulgatius de Ciència en 1’ que parlen de diferents conceptes científics en relació amb els castells. També el Mercat ha estat escenari de la relació entre la ciència i els castells a través de l’exposició que es pot veure fins el 3 d’octubre.

La incursió del projecte Castells de Ciència al concurs ha estat possible gràcies a la complicitat de l’Ajuntament de Tarragona, que col·labora amb la iniciativa, i al patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i l’empresa Repsol-

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */