.

Central nuclear d’Ascó, a la Ribera d’Ebre. Foto: Núria Torres

La Confederació Hidrològica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han iniciat un expedient informatiu per determinar l’impacte que ha tingut la fuita d’oli apareguda al riu Ebre. És un vessament provinent de la junta de la tapa d’un intercanviador de calor del sistema secundari de la unitat II de la central nuclear d’Ascó. El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha afirmat aquest divendres que han proposat l’expedient sancionador perquè la CHE -que té les competències- classifiqui l’impacte i en determini la possible sanció. Després de les primeres inspeccions, es desconeix el volum d’oli vessat, però indiquen que no han identificat cap impacte ambiental.

“No hi ha hagut cap impacte visual que puguem veure, com una mortaldat de peixos. Tenim la sort que el riu Ebre té una capacitat de dissolució molt més gran que altres rius de Catalunya, com el Bessos o altres més petits”, ha afirmat Reyes. El director de l’ACA ha explicat que quan van ser coneixedors de la fuita van avisar a tots els municipis afectats i al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i ha assenyalat que l’abocament no ha generat cap problema en les captacions d’aigua.

A més, Reyes ha remarcat que el retard per localitzar la fuita s’ha donat perquè es tractava d’una màquina en desús. “Si hagués estat un aparell que estigués en funcionament, tots els sistemes automàtics ho haurien detectat, però pel fet d’estar en desús es va haver de fer una inspecció a tota la planta i per això van tardar més. El més important és que es tallin els abocaments”, ha justificat.

Cal recordar que Esquerra Republicana de Catalunya va denunciar aquest dimecres el vessament en el marc de la primera compareixença del nou president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Juan Carlos Lentijo, a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats. La diputada republicana Norma Pujol va assegurar que la fuita va tenir lloc dilluns i que havia afectat els municipis d’Ascó, Vinebre, Garcia, Mora la Nova, Mora d’Ebre, Ginestar i Miravet.

Mar Rovira / Gerard Vives