.

.

TOTS 21

Imatges de la rebuda, en la qual van estar presents l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas; el cònsol general d’Ucraïna a Barcelona, Voroboyv Artem, i l’alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals. Foto: Arquebisbat

Un autobús amb quaranta refugiats ucraïnesos, majoritàriament infants i dones, va arribar el passat divendres dia 14 d’octubre a la casa d’exercicis Cardenal Arce de la Selva del Camp. Aquest nou grup se suma a les gairebé quaranta persones que actualment ja estaven acollides en aquest edifici de l’Arquebisbat de Tarragona.

L’organització SOS Ucraïna, que aplega l’ONGD Coopera i Acció Familiar Barcelona, va enviar dos voluntaris a Ucraïna amb la missió de rescatar aquest nombrós grup de persones que prèviament havien reunit dues religioses de l’Institut del Verb Encarnat. La greu situació que viu el país va fer que no poguessin sortir-ne el dimarts tal com estava previst. Finalment, el dimecres van emprendre el llarg viatge fins a la Selva del Camp, on van arribar el passat divendres.

Els refugiats van ser rebuts per l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas; el cònsol general d’Ucraïna a Barcelona, Voroboyv Artem; l’alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, així com altres autoritats locals, els ucraïnesos que ja resideixen a la Casa d’exercicis i els voluntaris de les diferents organitzacions que hi col·laboren.

Durant la rebuda dels refugiats, Voroboyv Artem va donar les gràcies, en nom del Govern d’Ucraïna, a totes les persones i institucions que han fet possible aquesta acollida, assegurant que «encara que ens divideixin tres-mil cinc-cents quilòmetres, som pobles germans». «Veient els somriures i les cares dels nens que acaben d’arribar em quedo sense paraules», va expressar.

En acabar els parlaments, el grup de refugiats van cantar, emocionats, l’himne nacional d’Ucraïna. Foto: Arquebisbat

Per la seva part, l’arquebisbe Joan va afirmar que aquesta casa podia ser «un oasi de pau que pugui irradiar llum als nostre cors i esdevenir portadors de pau enmig de la guerra». En aquest sentit, va demanar a totes les persones creients que preguessin per la pau «i perquè canviïn els cors dels governants de les nacions». «Sense les institucions i les ONGD, aquest petit miracle que és aquesta casa no hauria estat possible», va assegurar. De la mateixa manera, va agrair la tasca de les dues religioses que van rescatar el grup que va arribar: «Sou com dues espelmes enceses enmig de la foscor. Que el Senyor us doni fortalesa, us acompanyi i us estimuli a continuar.

Carlota Olesti, encarregada de la gestió de l’ajuda humanitària que es desenvolupa a la casa d’exercicis Cardenal Arce, va assegurar que es treballa en «l’acompanyament i l’adaptació de les persones perquè es trobin en un ambient de família». Va remarcar, també, la «transformació que ha suposat per a tot aquest projecte el fet de poder tenir el Senyor al sagrari de la capella que hi ha a la Casa».

Redacció