TOTS 21

Evelyn Segura, durant la seva xerrada, junt al primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Salvador Ferré. Foto: Tots21

La Canonja ha tancat la setmana dedicada al medi ambient i la vida saludable, l’Ecoverd, amb una apassionant i apassionada xerrada de la biòloga mediàtica Evelyn Segura, que reuní força gent al castell de Masricart dissabte passat per seguir les seves històries molt animals al costat de casa.

L’experta reusenca en vida animal, que té programa a TVE i a La Sexta, desplegà els seus coneixements sobre la diversitat de la vida de la flora i la fauna propera, començant per recordar que de petita va tenir de mascotes uns dragonets ja que a casa seva no li deixaven tenir un gosset. ‘El lligava amb un fil de cosir i el treia a passejar. Eren les millors mascotes perquè s’enfilaven per les parets, pel sostre, caminaven damunt dels vidres… I les de les meves amigues, que eren gossets, no podien fer-ho’.

Amb una simpatia natural, Segura relatava davant l’astorament del públic com al mar hi ha els animals més grans del món, com és la balena rorqual, perquè al mar es produeix un fenomen físic que fa que els cossos siguin repel.lits cap enfora, de manera que no els afecta la gravetat. Això permet tenir molt de pes. Ara bé, l’espècie més gran del món és la posidònia, que entre Eïvissa i Formentera un dels exemplars ocupa… 8 quilòmetres de llarg.

De la mà de la biòloga, el públic coneixia que els burinots no piquen o que els cargols poden trigar 12 hores a aparellar-se, una llarga estada on havien de decidir qui era el mascle i qui la femella, ja que són hermafrodites -és a dir, reuneixen els dos sexes en el mateix individu-. Evelyn Segura, que ha trepitjat mig món per terra, mar i aire i especialment per mar -és una gran amant del submarinisme- resumia el que més ha après d’aquests anys de biòloga, presentadora i assessora en programes de televisió: ‘Quan coneixes un animal, no ets capaç de fer-li mal’.

Ecoverd ha clos a La Canonja aquest cap de setmana. Organitzat per l’Ajuntament ha inclòs activitats centrades en alumnes de les escoles i de l’institut de la localitat, amb activitats a l’aire lliure, tallers, xerrades, una bicitour, una caminatour i una gimcatour, a més d’espectacles familiars i sessions de hatha i yin yoga.

J. Garcia