.

Constitució oficial de l’Entitat Local Menor. Acte oficial: Parlament de Josep Canadell Veciana, com a nou president de la Junta Veïnal de la Canonja, acompanyat de la resta de membres de la Comissió Gestora La Canonja, 19 de juny de 1982. Foto: L’Arxiu Centre d’Imatges de Tarragona-Ramon Vallvé

Avui a les 19 hores, el Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, a través del projecte Memòria Canongina i amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja, inaugura l’exposició ‘Entitat Local Menor 1982. Una fita a mig camí’. L’acte d’inauguració començarà a la sala noble del Castell de Masricart amb parlaments del qui fou el primer president de la Junta Veïnal de la Canonja (ELM), Josep Canadell Veciana. Intervindrà el president del Centre d’Estudis Canongins, Francesc Roig Queralt i clourà l’acte l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz Martínez. Tot seguit es farà un recorregut per l’exposició amb la resta d’assistents.

L’exposició vol ser una aproximació retrospectiva a una part del procés per tal d’aconseguir que la Canonja esdevingués, l’any 1982, una Entitat Local Menor, ara fa quaranta anys. Una fita a mig camí per poder tornar a ser un poble independent.

A través dels reportatges fotogràfics que es conserven al Centre d’Imatges de l’Arxiu de Tarragona i també del fons que conserva l’Ajuntament de la Canonja, hem procurat reconstruir els darrers esforços que es van dur a terme per tal d’assolir la fita desitjada, és a dir, que la Canonja deixés de ser barri de Tarragona i passés a ser, legalment, una Entitat Local Menor. Això va permetre que la Junta Veïnal de l’ELM de la Canonja, presidida per Josep Canadell Veciana assumís un bon gruix de competències.

L’annexió de la Canonja a Tarragona s’oficialitzà per decret el mes de gener de 1965, després d’haver-se publicat l’any 1964 un Memorándum on quedaven reflectides les obligacions i els compromisos de Tarragona. Tot plegat anava lligat amb la progressiva implantació de la indústria química al terme municipal de Tarragona i l’annexió de la Canonja esdevingué una conseqüència de mal record, que amb la perspectiva dels anys es transformà en una de les pàgines més grises de la història canongina.

Tot i això, és ben sabut i s’ha escrit moltes vegades, que les canongines i els canongins mai no van perdre els signes d’identitat. Des del primer moment, el moviment cultural i associatiu existent a la Canonja va mantenir el sentiment de comunitat diferenciada, i reivindicà tossudament la pròpia identitat com a poble.

L’annexió va comportar promeses per a la dotació de serveis municipals (pavimentació de carrers, conducció d’aigües, etc.) recollides en el famós Memorándum. Com que les promeses no es complien, els canongins, que des d’un primer moment no van veure de bon grat l’annexió, i sempre ens van mantenir ferms a l’hora de definir-se com a comunitat local diferenciada, van iniciar els primers passos per retornar a l’autonomia anterior una vegada assolida la democràcia. D’aquesta manera, el 1982, la Canonja es constituí en una Entitat Local Menor (després, Entitat Municipal Descentralitzada), gràcies al moviment veïnal organitzat.

La fi del franquisme amb l’inici d’una progressiva transició democràtica va fer possible l’aparició de l’Associació de Veïns de la Canonja amb tota la seva capacitat de mobilització per tal de revertir a poc a poc la situació política de la Canonja. Aquest impuls veïnal, amb la creació posterior d’una Comissió Gestora, va esdevenir fonamental per aconseguir l’Entitat Local Menor. Les negociacions amb Tarragona van passar per moments molt delicats. Els canongins no s’acabaven de refiar de les promeses de l’Ajuntament de Tarragona, on darrere d’una bona voluntat pública, recollida pels mitjans de comunicació de la capital, encara hi persistia la intenció de no perdre el control del territori annexionat on estaven construïdes les indústries químiques. Cal dir que dins del terme antic de la Canonja s’hi va construir el 85% de la indústria del polígon sud de Tarragona. Fruit d’intenses negociacions la Generalitat de Catalunya, en el seu dictamen final, concedia a la Canonja els límits del terme parroquial, un terme municipal molt més petit que l’original i que no incloïa el barri de Bonavista, ni tampoc les indústries químiques.

Inauguració divendres 4 de novembre a les 19h.

Del 4 al 18 de novembre. Sala d’exposicions del Castell de Masricart.

El horaris per poder visitar l’exposició són els horaris d’obertura del Castell de Masricart. Enllaç per consultar els horaris

Redacció