.

Directius de BASF, amb representants muncipals, en una imatge d’arxiu

L’Ajuntament de La Canonja ha reduït dràsticament les previsions de creixement residencial per als propers anys i ha passat de contemplar la construcció de fins a 2.000 habitatges a 500.

La caiguda del projecte impulsat per la Generalitat de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de La Canonja, aprovat en 2009 -abans de la independència del municipi-, de la mà de la crisi econòmica i el fet que La Canonja aconseguís constituir-se en municipi propi han pogut frenar un creixement que era totalment rebutjat pel consistori.

Així, l’ARE contemplava construir, en diferents fases, fins a 1.500 habitatges, el que hagués suposat gairebé doblar la població del municipi, que és de 6.000 habitants. Aquest xoc frontal amb el consistori -aleshores, una Entitat Municipal Descentraliztada liderada pel socialista Roc Muñoz- amb la Generalitat va ser un dels detonants de la separació de La Canonja respecte de Tarragona. Justament, la Generalitat planificava el creixement de La Canonja com si fos un barri tarragoní i en el context de tot el terme municial de Tarragona, on es preveia aprovar tres AREs.

En aquella època -any 2009- a part dels 1.500 habitatges previstos per l’ARE, es contemplava construir fins a 500 habitatges en altres punts del municipi. Això hagués sumat 2.000 habitatges. Ara, el nou Pla General (POUM), el primer en la història de La Canonja i aprovat el mes de juny passat, preveu fixar només 500 habitatges, amb una previsió de creixement de 1.800 veïns més, lluny dels 4.500 que preveia l’ARE.

En aquest sentit, la municipalizatció -independència- de La Canonja respecte a Tarragona i la crisi econòmica li han suposat treure’s del damunt convertir-se en un barri residencial.

L’alcalde La Canonja, Roc Muñoz, ha presentat avui a la Cambra de Tarragona el nou POUM, de la mà de l’arquitecte municipal, Miquel Orellana. El POUM contempla la creació d’un nou camí urbà a l’oest de la població i paral·lel al carrer Marina -Camí de les Hortes- per omplir els buits en edificació que hi ha en aquest carrer.

La indústria química

També contempla novetats respecte a la indústria química, que ocupa més del 50 per cent del terme municipal, amb 4,5 quilòmetres quadrats sobre un total de 7,5. Així, després de negociacions amb l’empresa química i la patronal AEQT, s’ha aprovat duplicar la volumetria de la indúsria i permetre que existeixen parcel·les de només dues hectàrees. Fins ara només es permetien a partir de les vuit hectàrees, “però la indústria química necessita cada cop espais més reduïts”, ha destacat Roc Muñoz. El 95 per cent de les llicències que entren a l’Ajuntament són de la indústria química. El consistori ha rebutjat una al·legació de la BASF que demanava més alçada en un edifici.

El Castell de Masricart

El POUM preveu també estirar el mur verd fns a la zona urbana, mantenir sense edificar els solars que hi ha entre La Canonja i Bonavista i ampliar l’equipament cultural del Castell de Masricart amb la construcció d’un edifici annex, ocupat actualment per un bloc d’habitatges on hi ha hagut ocupes, bloc que anirà a terra i els seus residents seran reubicats en un altre edifici proper.

J. Garcia