.

Punt de votació instal·lat avui a la Rambla 15 d’abril. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de la Canonja està preocupat perquè la participació, com ha passat en altres municipis de l’entorn, sigui baixa en el procés popular per triar part de les inversions municipals de 2017. Avui ha arrencat el procés, que s’allargarà una setmana més i ho ha fet amb una carpa ben visible al parc de la Rambla del 15 d’abril i aprofitant la jornada de celebració de la Municipalitat.

Interessa a la ciutadania en general votar propostes concretes? O interessa que els facin cas al que demanen i que siguin els seus representants els qui decideixin. És un debat politic obert a les democràcies occidentals. Recentment Vila-seca va viure amb indissimulada decepció que només un 4 per cent de la població votés les inversions municipals.

L’alcalde i part dels regidors, en el parlament de la festivitat. Foto: Tarragona21

Fa set anys, el Parlament de Cataluya donava el vist-i-plau que la Canonja recuperés la seva municipalitat -independència-, segrestada pel franquisme per interessos econòmics. L’Ajuntament ha aprofitat una jornada que reuneix gent al carrer per instal·lar una carpa i donar inici a la quarta fase del procés particiaptiu, el que inclou les votacions. “Volem donar les màximes facilitats als ciutadans perquè puguin votar”, deia a Tarragona21 el primer tinent d’alcalde, Salvador Ferré. Durant la semana que ve es podrà votar en un horari ample (de les 8:30 a les 20 hores) en dos punts diferents, l’Oficina del Consumidor i el Castell de Masricart.

El procés va començar al gener amb un acte públic de presentació de com seria. Els ciutadans van presentar 184 iniciatives subjectes a ser incloses en les votacions. L’equip tècnic municipal n’ha esporgat les que no s’adecuen a les bases i n’han sortit 30 finalistes. “No podem acceptar propostes que no siguin inversions, com tampoc les genèriques, com una que ens demanava activitats esportives, i han de tenir un pressupost assumible” resumia Ferré al respecte a les bases i de les queixes que han arribat sobre les propostes no acceptades. El topall de despesa de cada inversió proposada és de 200.000 euros.

“En preocupava una mica l’índex de participació quan vam endegar el procés”, reconeixia Ferré, un procés que justament va coincidir amb el cas de Vila-seca. “Esperem superar l’índex del 4 per cent, i el fet d’aprofitar el dia d’avui, que és festiu, per muntar la carpa i iniciar les votacions es va fer amb la idea de facilitar la participació, com també que es pugui disposar d’una setmana per votar”.

L’alcalde, Roc Muñoz, deia al parlament que concloïa la jornada del matí que un dels veïns “ens ha demanat que fem la totalitat de les 30 propostes seleccionades, però això és impossible perquè es dispararia el pressupost”.

Entre les propostes que se sotmeten a votació n’hi ha de forç elaborades, que podrien formar part de qualsevol programa electoral. Hi figuren des de la petició d’instal·lar una petita àra d’autocaravanes a l’aparcament dissuassiu del Camí de Reus, a la petició de depuració de l’aigua de les piscines municipals “amb el sistema de l’electròlisi amb sal”. Des del col·legi ha arribat la petició d'”una pissarra digital, un projector, altaveus i ordinador amb 25 taules”.

Diables, gegants i cobla, desfilant pels carrers de la Canonja. Foto: Tarragona21

La Festivitat de la Municipalitat ha viscut l’acte central al matí, però amb menys presència de gent que altres anys donades ls vacances de Setmana Santa. El Ball deDiables de la Canonja, els gegants Bià i Esperança i la cobla Cossetània han sortit en processó des de l’entorn del Castell de Masricart, precedint la comitiva municipal i fins al parc de la Rambla 15 d’abril, on hi ha hagut el parlament de l’alcalde, una coetada, ballada de sardanes i vermut.

J. G.