TOTS 21

El pastor Paul da Silva i del gos Scotx, guanyadors del Concurs de Gossos d’Atura de Prades. Foto: Mar Rovira

La calor ha estat protagonista del XXXI Concurs de Gossos d’Atura de Prades. Maria del Mar Martínez, veterinària de la Federació de Concursos de Gossos d’Atura Catalunya, ha apuntat que enguany el nivell ha sigut «una mica més baix» per les altes temperatures i pel fet que hi han participat més gossos novells. El gos del pastor francès Paul da Silva, l’Scotx, ha guanyat el concurs.

El jurat ha valorat la «compenetració» entre el pastor i l’animal. Aquest any han competit 11 pastors, que han mostrat les habilitats dels gossos i el seu control dels ramats d’ovelles. El certamen, celebrat al camp de futbol municipal, ha comptat amb 800 espectadors, un centenar més respecte a l’any passat.

«No m’esperava quedar el primer, la primera prova ha estat una mica difícil, però s’ha classificat per la segona prova i ha anat molt bé», ha afirmat Paul da Silva, guanyador d’aquesta edició. El pastor ha participat per segona vegada al concurs amb l’Scotx, un gos de raça Border Collie de quatre anys i mig. Malgrat que ja tenia experiència prèvia de quatre anys amb un altre gos, el Bandit, Silva ha assegurat que en el seu cas la calor ha estat beneficiosa atès que el gos estava més calmat.

En canvi, els membres del jurat consideren que les altes temperatures d’aquest diumenge han afectat de valent el rendiment dels animals. «Avui costava moure el ramat, perquè fa molta calor i, això ho acusen tant a les ovelles, els gossos com els pastors i els jurats», ha assumit Martínez. A més a més, ha considerat que enguany, potser hi hagut una «mica menys de nivell «respecte a altres anys, ja que diu, que els gossos no eren tan veterans. «No saben treballar tan bé, però en general ha estat un bon concurs», ha admès Martínez.

El certamen, que ha començat a les onze del matí ha durat unes quatre hores i ha comptat amb dues proves. La primera d’elles consistia en què els pastors demanessin als gossos que anessin a buscar el ramat d’ovelles i que el dirigissin fins davant seu. Un cop allí, els gossos havien d’introduir els animals dins del cercle i controlar-lo per tal que els seus propietaris obtinguessin l’esquella que duia una de les ovelles. Els pastors tenien sis minuts per assolir aquest repte. Pel que fa a la segona prova, el temps es reduïa a cinc minuts i els animals havien de fer entrar i sortir el remat d’ovelles en un altre espai del centre del camp. En aquesta prova només hi ha accedit quatre dels onze pastors participants.

«Nosaltres valorem molt més que el gos faci cas de les ordres del pastor que no pas que facin les proves», ha detallat la membre del jurat. «El pastor francès ha guanyat perquè és el que estava més compenetrat amb el seu gos li ha fet cas pràcticament en tot moment», ha destacat. De fet, el guanyador ha obtingut 177 punts, seguit del pastor Hilari Novillo, que amb el Beyon ha aconseguit 134 punts. Jorge Oleize, amb el gos Arakil, i José Maria Pleguezuelos amb l’Aila, s’han classificat en tercera i quarta posició.

Mar Rovira-ACN