.

D’esquerra a dreta, Josep Maria Mañé, Marc Guerris, Roser Martín i Eudald Roca, davant l’església jujoliana del Sagrat Cor de Vistabella. Foto: Tots21

La cinquena ‘Primavera Musical a Vistabella’ ja està en marxa. Aquest diumenge s’ha presentat el cicle de cinc concerts on el nivell tornarà a augmentar i s’oferirà varietat d’estils i èpoques, amb un compositor i pianista de la talla d’Albert Guinovart com a esquer. El cicle arrencarà el 30 d’abril i clourà l’11 de juny.

Vistabella i la imponent església del Sagrat Cor de Jujol han consolidat un cicle musical de primer nivell i han donat a conèixer la petita vila i l’església arreu gràcies a la seva recent aposta musical, que ha hagut de sortejar durant dos anys la pandèmia. Tant és així que a l’organització, dirigida per Marc Guerris, li plouen les ofertes de participació de solistes i grups. Enguany es recupera l’aforament complet i tampoc caldrà tornar a casa abans que s’iniciï el toc de queda, com va passar fa dos anys.

Cartell oficial de l’edició d’enguany

L’atractiu artístic de l’interior de l’església jujoliana i una acústica perfecta, superior a la de les esglésies i similar a la dels grans auditoris, confereixen un atractiu de qualitat a un cicle que any rere any puja el llistó. Així ho reconeixia l’alcalde de La Secuita -Vistabella forma part de La Secuita-, Eudald Roca: ‘Aquest projecte val la pena. Va començar fa cinc anys per recollir fonts per a la restauració de l’església, però la realitat ha superat les nostres expectatives’. Va sorgir i es manté gràcies a l’ímpetu del regidor de Cultura i ‘alcalde pedani’ de Vistabella, Josep Maria Mañé, i compta amb la gran virtut ‘d’unir poble, Ajuntament, Arquebisbat i institucions’.

A la presentació també ha estat present Roser Martín, delegada de Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Tarragona, que ha anunciat que acabat el cicle començarà la darrera fase de restauració del temple, que justament viurà un any esplendorós en 2023, quan se celebrarà el centenari de la seva benedicció. Recordem que l’església de Vistabella va estar construïda pels habitants del poble i és l’única església de tota l’obra jujoliana que va acabar l’arquitecte.

La programació

La programació d’enguany oferirà un viatge en el temps que combinarà música medieval, romàntica i sonoritats més pròximes que ens aproparan fins a un pop d’autor com a concert final. Un certamen que manté la voluntat de convertir l’església del Sagrat Cor de Vistabella en un escenari per a les formacions de cambra.

Albert Guinovart i el tenor Roger Padullés. Foto: Cedida

El tret de sortida anirà de la mà del pianista Albert Guinovart -compositor de musicals com ‘Mar i Cel’ o sèries com ‘Nissaga de poder’ i ‘Laberint d’ombres’- i el tenor Roger Padullés. Serà el 30 d’abril. Aquesta unió convidarà al públic a traslladar-se a l’època del romanticisme amb la interpretació del ‘Dichterliebe’ de Schumann. Així mateix, també es podrà gaudir de la composició creada per Guinovart, posant música als versos del poeta Robert Heine.

Enneàgon Ensemble. Foto: Cedida

La segona cita musical anirà a càrrec d’Enneàgon Ensemble, un nonet instrumental. Una formació poc habitual nascuda a la demarcació de Tarragona. El 7 de maig presentaran ‘Música silenciada’, un recull de dues obres que busca fer valdre els seus autors, coartats pel moment històric que vivien i massa desconeguts fins al moment. Es tracta de la francesa Louise Farrenc i el valencià Manuel Oltra i Ferrer.

Locus Desperatus. Foto: Cedida

Per als amants de la música medieval, no us podeu perdre el conjunt ‘Locus Desperatus’, el 21 de maig. Amb el programa ‘Sentì un gran romore’ posaran en escena la música de Niccolò da Perugia, un dels exponents més prolífics, juntament amb Francesco Landini, de la polifonia cultivada a Florència el segle XIV.

El Cor Francesc Valls. Foto: Cedida

En el penúltim concert, el Cor Francesc Valls ens descobrirà la polifonia hispànica del s XVI. Un conjunt dirigit per Pere Lluís Biosca que fa prop de 20 anys que interpreten composicions religioses de tots els temps, així com obres inèdites conservades als arxius capitulars. Un concert que comptarà amb el tiorbista Josep Maria Martí, el 28 de maig.

Magalí Sare. Foto: Cedida

I per tancar la cinquena Primavera Musical a Vistabella, avançarem en el temps per gaudir d’un pop d’autor. La cantautora Magalí Sare presentarà el seu segon disc ‘Esponja’, l’11 de juny. Un treball ple de confessions que s’ha inspirat a partir de les dones de la seva família: la mare, la germana, la neboda i ella mateixa. En clau musical, oferirà una barreja entre el fons clàssic, el jazz i la música tradicional, amb pinzellades de producció moderna.

En aquesta ocasió, l’escenari de l’espectacle serà l’exterior de l’església, com a final de festa. Els primers quatre concerts es duran a terme a les 20.30h, mentre que el darrer serà a les 21.30h.

Venda d’entrades

El certamen complirà amb els protocols exigits per fer front a la situació sanitària. Es recorda l’ús obligatori de la mascareta i evitar aglomeracions.
Les entrades es podran adquirir només per anticipat i online com a mesura Covid-19 al web del cicle. El preu és de 15 euros per cada concert. També es podrà adquirir un abonament per als cinc concerts per valor de 60 euros.
Més info: www.primaveramusicalvistabella.com

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també té la voluntat de ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. En els darrers anys, s’han executat dues fases de l’exterior. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */