.

Una imatge del la gala de la 30a Nit del Turisme de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre. Foto: Cedida.

Una imatge del la gala de la 30a Nit del Turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Foto: Cedida.

La Nit del Turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre ha tornat a aplegar aquest dijous al vespre representats d’ens públics i privats turístics de la demarcació durant un acte que, per primer cop, s’ha celebrat a les Terres de l’Ebre. La Diputació de Tarragona, a través del seu Patronat de Turisme, ha organitzat la 30a edició d’aquest esdeveniment de referència que torna al seu format habitual. L’esdeveniment s’ha celebrat a Tortosa i ha estat marcat per les xifres que confirmen el retorn del mercat internacional a les destinacions i la recuperació de visitants respecte el 2019. L’acte ha comptat amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, i la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech.

Durant la Nit del Turisme, s’ha fet balanç de l’actual exercici turístic a la demarcació. A les Terres de l’Ebre les pernoctacions i l’ocupació han augmentat respecte l’any anterior a la pandèmia. En concret, enguany s’han registrat un total de 1.456.138 estades en allotjaments turístics des del gener i fins a l’octubre, un 20% més que en el mateix període de l’any 2019. L’ocupació també ha crescut en un 8% i ha assolit un 46,3%. Pel que fa a la Costa Daurada, s’han registrat 17.575.583 pernoctacions fins a l’octubre i l’ocupació ha estat del 54,1%, només un 6% i un 3% menys que en el mateix període del 2019, respectivament.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha mostrat el seu optimisme per les dades. “Seguim treballant per consolidar i millorar aquests bons resultats i, per això, hem reforçat la cerca d’estratègies que suposin un impacte decisiu i perllongat en el temps sobre les infraestructures i els recursos turístics”. I ha afegit que “continuarem treballant per assolir un model turístic sostenible per a la societat d’acollida, un model que generi prosperitat i contribueixi a augmentar la qualitat de vida de la ciutadania”.

Per la seva part, la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, ha posat de relleu l’esforç del sector turístic. “Aquest ha estat un any on s’ha confirmat la recuperació de visitants i, en especial, el retorn del turisme internacional.  I això ha estat gràcies al vostre esforç en un escenari encara incert, amb nous obstacles, com la crisi energètica o l’augment de preus generalitzat”. A més, ha explicat que aquesta recuperació dels visitants internacionals ha passat, en gran manera, per l’activitat a l’aeroport de Reus. De fet, fins a l’octubre, 909.506 usuaris i usuàries han passat per la infraestructura aeroportuària, dada que suposa la recuperació del 87,5% de passatgers i passatgeres respecte el mateix període del 2019.

Actualment, el principal mercat emissor internacional de la Costa Daurada és el francès, ja que el 12,6% dels visitants són procedents d’aquest país; el segueix el britànic (10,1%), l’irlandès (5,3%), el procedent dels Països Baixos (5,1%) i l’alemany (3,5%). Tot i així, els mercats espanyol i català segueixen tenint un pes important, ja que representen el 56% dels visitants a la Costa Daurada i, fins i tot, a les Terres de l’Ebre segueix sent el majoritari (78,3%), seguit pel francès (9,4%).

Premis ‘Costa Daurada’ i ‘Jordi Cartanyà’
Un any més, el reconeixement al sector ha centrat el desenvolupament de la Nit del Turisme. El Patronat de Turisme de la Diputació ha lliurat el guardó Costa Daurada i Terres de l’Ebre a l’organització sense ànim de lucre Green Destinations, que aplega experts i ambaixadors de destinacions turístiques amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat, la visibilitat i la qualitat de l’experiència turística a les destinacions. Treballa a 80 països i dona suport a una gran comunitat de gestors de destinacions locals, regionals i nacionals. Des del 2016, Green Destinations inclou les Terres de l’Ebre dins del seu prestigiós llistat Top 100 Green Destinations, les 100 destinacions més sostenibles a nivell mundial.

D’altra banda, el Premi Jordi Cartanyà 2022, amb una dotació total de 30.000€, ha distingit 6 iniciatives empresarials de la demarcació amb 5.000€ cadascuna.  En la categoria ‘Millor proposta innovadora i creativa que contribueixi a un desenvolupament turístic sostenible’ s’ha premiat l’Hotel Blaumar de Salou, per la seva trajectòria en la gestió sostenible d’un allotjament de litoral, i Plàncton Divulgació i Serveis Marins de l’Ametlla de Mar, per un escape room sota el mar pioner al món que permet descobrir el fons marí i la cura del medi natural.

Pel que fa a la categoria de ‘Millor proposta de solucions tecnològiques per a la comercialització turística’, el premiat ha estat Lafou Celler de Batea. En aquest cas, s’ha reconegut la seva experiència enoturística innovadora destinada al segment familiar i que proposa un joc interactiu de recerca de pistes que afavoreix la visita dels recursos patrimonials de l’entorn amb l’ús de suports online i codis QR. També en aquesta categoria ha estat premiada Magnore de Tarragona per la creació d’itineraris turístics gamificats i/o guiats a través d’una plataforma web.

Per últim, com a ‘Millor creació de nous productes de turisme experiencial, s’ha guardonat Xalets de Prades, una empresa d’allotjaments rurals que es complementa amb instal·lacions i activitats turístiques experiencials relacionades amb la natura i el món rural sostenibles, ecològiques i integrades a l’oferta del seu entorn. També s’ha atorgat aquest premi a Xocolates Creo de Tortosa, una empresa que proposa un recorregut guiat per l’única fàbrica tradicional de xocolata activa a les Terres de l’Ebre, una activitat que posa en valor el patrimoni industrial, el llegat i l’arxiu històric documental.