.

El presentador amb Francisco Javier Castillo en una de les coves del parc. Foto: Cedida

El programa de ‘La 2’ de TVE ‘Jardins amb Història’ dedica la seva pròxima entrega (dissabte 27 a les 18 hores) al Parc Samà de Cambrils i a la seva col·lecció de palmeres, plataners, fruiters, oliveres i aus com a mostra de les més de 1.500 espècies censades de flora i fauna. Encarregat en 1881 al mestre Josep Fontseré, -autor de el Parc de la Ciutadella de Barcelona-, amb l’ajuda d’un jove Antoni Gaudí, el Parc Samà evoca l’exuberància de les antigues colònies i és un dels millors exemples de la jardineria del Romanticisme a Espanya; el parc pertany a la Xarxa Europea de jardins històrics, -recentment reconeguda com Itinerari Cultural Europeu-, i està protegit com a Bé d’Interès Cultural (BIC).

L’arquitecte Arturo Franco, l’explorador que condueix l’espai, i Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, -empresa gestora de Parc Samà-, descobriran als espectadors de ‘La 2’ dels secrets més ben guardats de les catorze hectàrees de naturalesa en què destaquen les sorprenents col·leccions de palmàcies, amb cinc arbres declarats com a Monument Natural.

La sèrie, que segons els seus productors barreja de manera molt atractiva “història, art, ciència i naturalesa”, pretén posar en el focus el valor -en ocasions oblidat- del Patrimoni vegetal a través de biografies d’extraordinaris personatges que van demostrar el seu interès per la biodiversitat i que han deixat la seva empremta a través de jardins emblemàtics.

La història del Parc Samà es remunta a finals de segle XIX quan Salvador Samà i Torrents, segon Marquès de Marianao i hereu d’una acabalada família catalana enriquida a Cuba, va encarregar el projecte d’una residència de descans sota la pauta de la seva obsessió per l’harmonia natural. “En la sèrie és clau remarcar la singularitat d’unes increïbles biografies històriques, en contrast amb les belles imatges dels jardins que representen la riquesa del nostre Patrimoni botànic”, exposa la directora Sonia Tercero, que ha rodat en condicions extremadament complexes per les restriccions sanitàries.

Mireia Olivé i Tate Cabré, autores de la ‘Guia de les rutes indianes a Catalunya’, desxifraran les senyes d’identitat expressades pels indians a través de les seves finques. Aloys Schreiber, assessor botànic del Parc Samà, aprofundirà en l’exotisme de la immensa varietat de palmeres que evoquen els paisatges d’ultramar, mentre que la veterinària María Luisa Alonso Esteban, explicarà els detalls de les aus exòtiques i altres animals que habiten al parc.

Itinerari Cultural Europeu

El Parc Samà es compta entre els impulsors d’un nou Itinerari Cultural Europeu que s’assenta en la Xarxa Europea de Jardins Històrics (XEJH), creada el 2016. El passat 29 d’octubre el Consell d’Europa ha certificat la XEJH, que en circumstàncies normals rep més de 15 milions de visitants anuals, com a ruta històrica de caràcter transnacional i Patrimoni comú que contribueix a la promoció de la identitat europea.

Marketa Stverakova, directora de DNA, considera que els jardins històrics “són part de la nostra memòria, espais màgics d’inspiració i llocs de trobada, i també expressió de la creativitat humana gràcies a un intercanvi que modela la nostra diversitat cultural”. “El reconeixement -reflexiona- d’aquest Itinerari Cultural Europeu marca un abans i un després a l’hora d’estudiar, protegir i promoure aquests espais a nivell internacional”.

13 estacions des d’Aranjuez a Tenerife

‘Jardins amb Història’ se serveix de la veu de prestigiosos conservadors, periodistes, paisatgistes, historiadors i escriptors per analitzar també les inquietuds científiques i humanístiques de cada època, així com el clima o les tècniques agràries que van originar aquests espais “que alberguen un món d’entreteniment, art i originalitat, escenari de tertúlies d’intel·lectuals, atracció per a pintors i reclam de viatgers fascinats per la fama dels jardins i dels seus amos”.

Les 13 estacions de ‘Jardins amb Història’ van començar al Palau Reial d’Aranjuez, per dirigir-se després al Pazo de Oca a L’Estrada (Pontevedra), al Jardí d’Aclimatació de l’Orotava a Tenerife i a Chillida Leku, a Sant Sebastià, abans de fer una parada al Pati de la Sèquia del Generalife de l’Alhambra de Granada i a la Granja de San Ildefonso i el Huerto del Cura (Alacant) com a passos previs a la seva visita a Tarragona.

Des de Cambrils, el programa viatjarà a jardí de la Fundación Evaristo Valle (Gijón); als jardins de Raixa i Son Marroig (Mallorca), al parc natural del Señorío de Bertiz (Oieregui, Navarra) i al jardí de la Concepción (Màlaga). Tancarà la sèrie al parc del Capricho, un dels racons més romàntics, bells i desconeguts de Madrid.

Tráiler de la serie: https://www.youtube.com/watch?v=HQIULXCzc4k

Redacció