TOTS 21

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i l’encara tinent d’alcalde, Carla Aguilar-Cunill. Foto: Mauri

El pacte de govern que va donar l’alcaldia a Pau Ricomà va entrar a última hora d’ahir en crisi desprès que ERC comuniqués fins al llavors encara soci de govern d’ECP que havia decidit fer entrar de manera immediata no només a les regidores de la CUP, sinó també als tres de Junts per Tarragona.

Aquesta decisió, tal com marcava un guió que tothom ja havia llegit, hauria de forçar la sortida dels regidors Carla Aguilar-Cunill (Comuns) i Hermán Pinedo (exPodem), donat que les assemblees de tots dos partits van deixar clar que no admetrien l’entrada a l’executiu local de la formació de Dídac Nadal. Però ni tan sols això és clar a hores d’ara perquè diverses fonts consultades per Tots21 assenyalen que aquest darrer, que va ser expulsat del partit i es manté en una situació com a mínim complexa, podria haver decidit continuar formant part de l’equip de govern. De fet, els Comuns i ERC consideren que així serà.

Ricomà ha convocat aquest matí una roda de premsa a les 11.30 hores per explicar com encaixen els dos nous socis de govern i donar detalls del nou escenari que s’obre políticament a hores d’ara, que implica modificacions de cartipàs. Hi estarà present Ricomà, Dídac Nadal, la portaveu cupaire Eva Miguel, el tinent d’alcalde Xavi Puig i la incògnita és si hi serà Pinedo.

Per la seva banda, les executives de Comuns i Podem han convocat una reunió conjunta d’urgència a les 9.30 hores i tenen previst convocar roda de premsa a les 11.00 hores, abans de la programada per Ricomà, per deixar clar que han decidit abandonar l’equip de govern per la decisió «unilateral» presa per ERC. Des de fonts d’aquestes dues formacions s’ha afirmat a Tots21 que «en el fons se’ns ha expulsat del govern perquè ja sabien exactament quina era la nostra posició respecte Junts per Tarragona i en cas de decisions unilaterals». Les executives de tots dos partits, que s’han posat en contacte amb les respectives direccions nacionals per coordinar les passes a seguir, estan legitimades perquè les assemblees respectives els van donar llibertat d’acció de cara a les negociacions. A més, han convidat tant a la reunió de les executives com a la roda de premsa a Pinedo. En cas que es desmarqui, el següent pas serà denunciar-lo com a trànsfuga i exigir el retorn de la seva condició de regidor.

Des dels Comuns s’ha afegit que la primera notícia del nou gir dels republicans va arribar a darrera hora de la nit d’ahir en una trucada directa de Xavi Puig a Carla Cunill-Aguilar (que ràpidament ho va posar en coneixement de l’executiva), en la qual li va anunciar l’ampliació del govern i va demanar que es repensessin la seva marxa.

Amb la marxa de Carla Aguilar-Cunill a l’oposició, l’equip de govern sumaria 13 regidors, un per sota de la majoria absoluta. Amb una nota peu de pàgina: per modificar composicions de consells d’administració d’empreses municipals, caldria passar per un plenari que, a hores d’ara, podria ser hostil a les propostes del govern.

J.S.