.

.

TOTS 21

El president d'ERC, Oriol Junqueras, recull el DNI desrés d'haver votat al col·legi electoral situat al Centre Cívic 'El Turó'. Foto: ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, recull el DNI desrés d'haver votat al col·legi electoral situat al Centre Cívic 'El Turó'. Foto: ACN

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha votat a les 11.30h al col·legi electoral del Centre Cívic ‘El Turó’, a Sant Vicenç dels Horts. Ha estat el 58è a fer-ho en la Mesa Electoral que li pertocava. Abans que ell, tot just havia participat un 9% dels santvicentins que ho havien de fer en la mateixa urna. Tot i l’habitual escassa participació en les eleccions europees, Junqueras confia que la tònica canviï aquest 25 de maig. “La democràcia s’ha d’entrenar cada dia i especialment en aquestes europees, que són en alguna mesura la vigília del referèndum del 9-N”, ha explicat als periodistes. El líder republicà desitja que la suma dels partits compromesos amb la consulta sigui “la més alta possible”.

Després de 78 anys -40 dels quals sense eleccions democràtiques- les enquestes apunten a una possible victòria electoral d’ERC, que pugna de tu a tu contra CiU per esdevenir el partit més votat al Principat. Junqueras encara la jornada, però, amb “tranquil·litat” i ni tan sols es mostra públicament esperançat amb el possible ‘sorpasso’ electoral. De fet, en els darrers dies de campanya ha arribat a afirmar que no li importa “pràcticament gens” el resultat que faci ERC i que només es fixarà en la suma dels partits que defensen la consulta (CiU, ERC i ICV-EUiA).

“Passi el que passi” un cop finalitzat el recompte electoral, els republicans seguiran “al costat” de la voluntat majoritària dels ciutadans de Catalunya, “la de votar el proper 9 de novembre”, ha assenyalat abans de marxar del col·legi electoral en direcció a casa seva. Al vespre, Junqueras i la resta de responsables del partit, inclòs el cap de llista, Josep Maria Terricabras, viuran la nit electoral a l’hotel Catalònia, situat al carrer Pelai de Barcelona.

La votació de Junqueras ha estat tan ràpida que ni tan sols ha donat temps a alguns càmeres a captar el moment en què introduïa el vot a l’urna. Per això, un cop ha atès els mitjans, ha repetit la cerimònia del vot, per tal que ho captessin tots els mitjans. Ha agafat la papereta d’ERC, l’ha col·locat dins un sobre i ha saludat els membres de la Mesa. En aquesta ocasió, i tot i alguna broma al respecte, no ha ficat el sobre a l’urna. Una altra curiositat del matí ha estat comprovar com la presidenta de la Mesa en què havia de votar Junqueras ja havia estat present en la votació del líder republicà en les últimes eleccions al Parlament. Aleshores havia estat la primera vocal. En aquesta ocasió era presidenta suplent, però ha hagut d’assumir el càrrec un cop ha comprovat que la persona que havia de fer de president s’havia excusat per problemes mèdics.