.

Un moment de la presentació del projecte a pares d'alumnes i monitors. Foto: Tarragona21

Un moment de la presentació del projecte a pares d’alumnes i monitors. Foto: Tarragona21

L’Institut Collblanc de la Canonja ha iniciat un projecte que des de fa tres anys està recorrent algunes poblacions del Tarragonès amb èxit: la creació de parelles per a l’ajut en la integració social i en l’educació de nois i noies que o bé procedeixen de fora o poden tenir alguns problemes d’integració social. Es tracta que joves universitaris de la zona de Tarragona facin de ‘cicerones’ d’alumnes d’institut perquè coneguin l’entorn i els costums de la zona on viuen. Li diuen projete Rossinyol.

Ahir a la tarda, els cinc monitors (universitaris) i els cinc nois tutelats (en aquest cas, tot noies) es van conèixer personalment. Són alumnes de primer d’ESO de l’Institut Collblanc.

Qui porta endavant el projecte és l’Associació Quilòmetre Zero, que ha signat un conveni amb l’Ajuntament per desenvolupar el projecte.

La finalitat del Projecte Rossinyol és promoure una relació entre persones que voluntàriament s’ofereixen per proporcionar un suport individual a una altra persona que es troba en una situació de dificultat o risc d’exclusió per manca de recursos econòmics i suports socials.

L'alcalde, amb la corodinadora del projecte, firmant el conveni. Foto: Tarragona21

L’alcalde, Roc Muñoz, amb la voluntària Montse García, firmant el conveni. Foto: Tarragona21

Ho explica Xavi Alarcón, que va ser monitor l’any passat i enguany col·labora en la coordinació del projecte de la Canonja. Va acabar l’any passat el grau de treballador social i ara ha estat contractat per al projecte: “He viscut la mateixa situació en què ara es trobaran els mentors, i d’aquesta manera tinc més experiència que oferir”.

En què consisteix la mentoria? “Una tarda a la setmana, els mentors i ‘mentorats’ es troben i fan diverses activitats, que pot ser des de conèixer al barri on viuen a anar al cinema. Hi ha nois que no han anat mai a una biblioteca, per exemple. Es busquen activitats lúdiques, però també que els nois es desenvolupin en llocs on no han anat mai”.

El curs passat, el Xavi va fer de mentor d’un xiquet de Bonavista al col·legi del barri. Ho explica ell: “Vaig començar fent activitats dins el barri, veient els llocs on ell es desenvolupava, va ser una experiència molt grata. Coneixia el seu germà, la seva família. La mare era magrebina i el pare espanyol; la barreja cultural era molt rica. Anaves veient com el nen anava agafant noves habilitats a mesura que discorria la mentoria, com s’adaptava als límits que jo li posava i com es vinculava a persones amb les que mai no s’hauria vinculat”.

Xavi Alarcón i Aurora Pérez, de l'associació Quilòmetre Zero, donant explicacions del monitoratge. Foto: Tarragona21

Xavi Alarcón i Aurora Pérez, de l’associació Quilòmetre Zero, donant explicacions del monitoratge. Foto: Tarragona21

La Montse Garcia és una de les voluntàries de Quilòmetre Zero. “El projecte ja existia. Va néixer a Suècia. Nosaltres formem part de la xarxa. Vam començar amb 12 parelles i l’any següent ja eren 33, ampliant la zona. El primer any havíem començat a Bonavista i el segon ho vam ampliar a Campclar i El Miracle”. Ara ha arribat també a Vila-seca, i a Tarragona s’aplica al barri Sant Salvador, dins del Pla d’Entorn, “de tal manera que aquest any ja tenim inscrits 44 nens i nens”.

Els primers anys, l’alumnat era de la URV i ara s’ha ampliat a la UOC. “Poden venir de qualsevol facultat, però ens interessa especialment els que procedeixen de les branques de les ciències, els que que no tenen res a veure amb la formació social. Tenen un punt de vista completament diferent, són més espontanis”.

J. Garcia