.

 Durant la presentació, el delegat del Govern ha agraït als ajuntaments la seva col·laboració per fer possible la realització dels camps de treball, mentre que la coordinadora territorial de Joventut ha ressaltat que aquestes activitats són una manera d'apoderar els joves


Durant la presentació, el delegat del Govern ha agraït als ajuntaments la seva col·laboració per fer possible la realització dels camps de treball, mentre que la coordinadora territorial de Joventut ha ressaltat que aquestes activitats són una manera d’apoderar els joves

 

La Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona ha presentat aquest matí a Torredembarra els camps de treball que es duran a terme a les comarques del Camp de Tarragona per a joves durant aquest estiu. Hi haurà un total de 12 camps i una oferta de 252 places. Respecte a l’any anterior, es guanya un camp de treball i s’incrementa en  24 el nombre de places.
Del total de 12 camps, nou seran per a joves catalans (joves de 14 a 17 anys) i tres per a joves d’arreu del món (joves majors d’edat). Per a temàtiques, hi haurà set camps  mediambientals, quatre de recuperació i conservació del patrimoni i un artístic.
Cinc de les propostes que es presenten són noves i sis són camps de treball de continuïtat, un dels quals, però, canvia de municipi. Les propostes noves es durant a terme a Tarragona,  Vandellòs-Hospitalet de l’Infant, Prades, Poboleda, i en la modalitat internacional a Reus.
Entre els set camps mediambientals, destaca el dels Muntanyans, a Torredembarra, que es realitzarà per tercer any consecutiu i és un dels més demandats.
El període de preinscripcions per als joves és des de les 12 del migdia de l’1 d’abril i fins a les 12 del migdia del 9 d’abril. El dia 11 d’abril es farà el sorteig de places i el 12 d’abril es publicaran els resultats del sorteig al web del departament de Joventut.
Cal recordar que els camps de treball són activitats de voluntariat protagonitzades per joves que consisteixen en realitzar projectes i serveis en una comunitat. Combinen la part voluntària amb la realització d’activitats lúdiques i de lleure.
A Catalunya els camps de treball estan organitzats per la Direcció General de Joventut, a través de l’Agència Catalana de Joventut, i els gestionen entitats, associacions juvenils o fundacions sense ànim de lucre. També compten amb la complicitat dels ens locals que els acullen. Totes tenen una durada de 15 dies i es desenvolupen en període de vacances.
A la presentació, hi han pres part el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; la coordinadora de Joventut a Tarragona, Carmina Blay; l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, i el regidor de Joventut de Torredembarra, Raúl García. Víctor Álvarez, de GETE- Ecologistes en Acció, entitat encarregada de dirigir el camp de treball dels Muntanyans.
Durant la presentació, el delegat del Govern ha agraït als ajuntaments la seva col·laboració per fer possible la realització dels camps de treball, mentre que la coordinadora territorial de Joventut ha ressaltat que aquestes activitats són una manera d’apoderar els joves. Per la seva part, l’alcalde de Torredembarra s’ha mostrat molt satisfet per repetir camp de treball als Muntanyans perquè ajuda a posar en valor aquest espai com a joia mediambiental, al mateix temps que s’incideix en la formació dels joves.
La relació de camps de treball que es duran a terme al Camp de Tarragona són:
Camps Catalans (14-17 anys) nous
“Tarragona sota terra” (Tarragona, Tarragonès.15 places ). Tasques de neteja de les estructures històriques de les restes romanes i del refugi antiaeri de la Guerra Civil. Neteja i consolidació de murs i rebaix de nivells de terres de sedimentació contemporània de manera manual. Precatalogació i inventari dels elements històrics que es troben dins el refugi.
“Masia de Castelló” (Vandellòs-l’Hospitalet de l’Infant, Baix Camp. 24 places). Treball tècnic destinat a la rehabilitació de la masia arranjant murs de pedra seca, abeuradors per animals, tancament d’espais ornamentals i feines de manteniment i neteja de l’entorn així com també d’hort i granja.
“Recuperant senders perduts de les Muntanyes de Prades” (Prades, Baix Camp. 15 places). Arranjament i desbrossament dels camins de Prades i dels seu entorn, tasques i tallers de manteniment de flora i fauna de les Muntanyes de Prades.
“El camí real als peus de la llicorella” (Poboleda, Priorat. 24 places ). El camp de treball està orientat a mantenir, conservar i recuperar l’antic camí que anava a la Morera de Montsant. Camí amb un encant particular i amb trams amb pedra llicorella característica de la zona. És un circuit circular que passa per la vora del riu Siurana, amb una flora i fauna variada. Passa per l’antic pont de pedra (pont romà) i està dins un circuit d’itinerari saludable.
Camps Catalans (14-17 anys) de continuïtat
“Els Muntanyans” (Torredembarra, Tarragonès. 24 places). Tasques de recuperació de l’espai natural del litoral i de control de residus per preservar part del patrimoni cultural i mediambiental de la comarca. Els Muntanyans sempre han estat una zona d’importància ecològica; aus migratòries, sistemes dunars, maresmes, espècies en perill d’extinció, combinada amb un entorn de gran activitat humana. Tasques tècniques relacionades amb el recompte d’espècies marines, desbrossament de vegetació no autòctona, manteniment de la platja dels Muntanyans, campanyes de sensibilització ambiental a banyistes.
“Camp de Treball del Gaià” (Altafulla, Tarragonès. 24 places). Manteniment, restauració i conservació dels hàbitats de l’entorn del riu Gaià i l’estudi i seguiment de la seva biodiversitat a partir d’actuacions de millora del conjunt dunar i litoral d’Altafulla, millora d’hàbitats forestals, fluvials i litorals, eliminació d’espècies exòtiques invasores i seguiment de grups faunístics d’interès.
“Descobrint Spelunca” (l’Espluga de Francolí, Conca de Barberà. 24 places). El projecte consta de dues vessants i per tant dos grans objectius: Netejar, mantenir, i recuperar la zona del riu Milans i recuperar la infraestructura de rec al naixement del riu Francolí, la qual abastia d’aigua els molins del mateix riu. Les tasques són de neteja i adequació de la zona, eliminació d’espècies invasores, construcció de tanques de canyes, reconstrucció de la infraestructura de rec.
“Conservant el castell i el casc antic” (Solivella, Conca de Barberà – 24 places). Restaurar i millorar diversos elements ubicats en el recinte del castell i el seu entorn, així com espais del casc antic que condueixen fins el propi castell. Neteja de baranes de ferro i fusta i seva protecció amb pintura i vernissos, així com consolidar les pedres que necessiten de material segellador. Seran intervinguts diversos espais que condueixen al castell amb aplicació de pintures a baranes i mobiliari públic i neteja de pedres i guixos. Cal senyalar que aquestes tasques de millora són dins la ruta del GR-175-6 de la Ruta del Cister.
“Obrint els camins dels arbres mil·lenaris de Farena” (Mont-ral, Alt Camp – 15 places). Arranjament i desbrossament dels camins de muntanya del municipi creant un circuït de senders amb diverses possibilitats de rutes, construcció i col·locació de senyals indicatius dels camins, col·locació de marques dels mateixos camins, adequació de la font Fresca. Passa per l’antic pont de pedra (pont romà) i està dins un circuit d’itinerari saludable.
Camps Internacionals (18-29 anys) nous
“Cal Massó: music, art & movement” (Reus, Baix Camp – 24 places). Camp de treball artístic en el qual joves d’arreu del món tindran l’oportunitat de realitzar un work in progress acompanyats de professionals de la música, el teatre i la dansa així com d’artistes locals per crear i exhibir actuacions en espais de la ciutat en formats diversos.
Camps Internacionals (18-29 anys) de continuïtat
 “Connect to Montsant” (Cornudella del Montsant, Priorat – 24 places). Els participants refaran senders del parc natural amb pedra seca, construiran jardineres i jocs mòbils de fusta per decorar el pati del centre educatiu situat al parc natural i promouran la conscienciació sobre el medi ambient de la zona.
“Camp Internacional del Gaià” (El Catllar, Tarragonès – 15 places – Continuïtat tasca tècnica i Nou en quant ubicació). Manteniment, restauració i conservació dels hàbitats de l’entorn del riu Gaià i l’estudi i seguiment de la seva biodiversitat en la part intermèdia del riu. Millora d’hàbitats forestals, fluvials i litorals, eliminació d’espècies exòtiques invasores i seguiment de grups faunístics d’interès.
En aquest espai, podeu consultar tota la informació sobre els camps de treball:
/* JS para menú plegable móvil Divi */