.

La mobilitat i connexió transversal de la nostra ciutat ha estat històricament la carretera N-340. És l’eix viari que relaciona les distintes parts d’una ciutat encara no del tot vertebrada, que està formada per diferents assentaments, la majoria no planificats en el temps i que van utilitzar l’eix viari interurbà com a suport de la seva realitat. Carretera de Barcelona, Rambla Vella, carrer Ramón y Cajal i carretera de València, van ser durant molts anys l’únic eix viari que va fer possible la interrelació de les distintes parts de la ciutat.

Josep M. Milà és conseller de Territori de l’Ajuntament de Tarragona

En el moment que es fa realitat una primera fase de la carretera de circumval·lació que anava des de la Savinosa fins a l’avinguda de Catalunya, a l’alçada de l’Avinguda d’Andorra, i posteriorment amb la construcció de la traça actual de l’A-7, l’eix de la N-340 històrica deixa de tenir la condició d’eix de via interurbana i s’incorpora com un carrer més de la ciutat. Avui encara és l’eix prioritari i quasi únic que conforma la relació transversal de la Tarragona des de la Móra-Ferran fins Bonavista i la Canonja.
La A-7 és una via interurbana que en el desenvolupament de la ciutat actualment té una part molt significativa dins del teixit urbà de la ciutat consolidada i de la ciutat del futur. La intensitat de trànsit a molt curt termini resultarà impropi per absorbir el trànsit interurbà i l’alternativa ràpida de relació entre les diferents zones de Tarragona. Hi han indicis de contaminació , tant acústica com atmosfèrica, a més d’una elevada intensitat de tràfic amb el conseqüent risc en la seguretat vial.

El Pla Territorial Parcial de Camp de Tarragona i el POUM de Tarragona proposen que la traça de la A-7 des de l’alçada de la part nord de Boscos de Tarragona continuï paral·lela a la AP-7 fins a l’alçada de Vilaseca per tornar a connectar amb la seva traça. Per tant, proposa amb previsió de futur, que la actual A-7 des de Boscos , que és el punt en que l’autovia i l’autopista són pràcticament coincidents, fins a Vilaseca passi a tenir la condició de “Ronda de Dalt” que faci possible una alternativa de més prestacions a la interrelació transversal de la ciutat i estableixi un eix més ràpid, sense la funció de carretera interurbana.

Això implicaria augmentar les connexions de la “Ronda de Dalt” amb la ciutat consolidada i el futur planificat; connexions amb la urbanització de la Móra, la carretera del Catllar, la part nord de Boscos de Tarragona, la Budellera, Colls Majors i Cala Romana; connexió amb la Via Augusta que possibilita una connexió amb la Budellera i la vall del Llorito est, connexió amb la vall del Llorito, cementiri i carretera de Pont d’Armentera; connexió amb les avingudes de Catalunya i d’Andorra, connexió amb l’assentament de Joan XXIII, l’eix transversal i el polígon industrial Francolí; connexió amb el Pla Parcial PPU-9 i la Rambla de Ponent de Camp Clar, connexió amb el centre comercial de les Gavarres, la T-11 o carretera de Reus i amb Bonavista. Això seria una veritable Ronda que relacionaria amb eficàcia totes les parts de la ciutat i seria una alternativa a la connexió històrica de la N-340.

És el moment de reivindicar per a tota la ciutat la transformació de l’ A-7 en el seu tram del nostre terme municipal i el de la Canonja, d’autovia amb condició urbana local i interurbana a Ronda transversal.
En aquest país som capaços de construir autovies paral·leles a les autopistes, en referencia a la construcció de la A-7 pràcticament paral·lela a la AP-7 i és per això que caldria proposar com alternativa a la prolongació de la A-7 des de Boscos de Tarragona fins a Vilaseca prevista en el POUM i en el Pla Territorial, que la autopista AP-7 des de Torredembarra fins a Vilaseca fos gratuïta a tots el efectes amb la condició de variant de Tarragona.
Això seria una solució òptima, possible i sostenible, quan sigui realitat la prolongació de la A-7 des de la Móra fins Torredembarra, que ja té el projecte redactat i s’està tramitant.

En definitiva, crec que hem de reivindicar la transformació de la A-7 en la “Ronda de Dalt” de la ciutat i alliberar-la del trànsit interurbà i bàsicament de vehicles pesats.

Josep M. Milà és conseller de Territori de l’Ajuntament de Tarragona