.

.

TOTS 21

Josep Lluís Rius

Barri del Carrilet, situat a la zona sud de la ciutat de Reus. Barri obrer, humil i transversal on n’hi hagi. Barri connectat al centre de la ciutat. Històric pel seu «Carrilet» amb el qual centenars de reusencs, des del 1887 fins al seu tancament definitiu el 1975, van viatjar a Salou i en van tornar. Després d’aquesta etapa hi va haver la transformació a barri familiar, amb comerços de tota la vida. Resumint, un poble dins d’una ciutat. Bé, faig aquesta introducció perquè aquest barri oblidat de Reus, dic «oblidat» perquè mai no va despertar un gran interès a l’hora de conèixer-lo una mica més, ara sembla estar en boca de tots; em refereixo de tots els qui volen treure’n «partit», ja m’enteneu. Veïns que fa 50, 60 anys van emprendre en aquest barri la seva filosofia de vida, procedents de gairebé tot els racons de l’Estat van engrandir la família fins a arribar a ser un gran poble dins d’una ciutat, coneixent tothom qui era qui.

Estem d’acord que els temps canvien, però no pas a trompades d’idees absurdes i de imposició. Des del 1983 la nova construcció del mercat del Carrilet va crear un corrent no solament de negoci, sinó de foment del bon ambient veïnal i de cohesió social, arribant a ser el sant i senya del barri, després de desaparèixer les vies del Carrilet. Ara està en boca de tots per voler “imposar” el trasllat del mercat, recordem punt de trobada des de fa molts anys de veïnes i veïns amb aquesta interacció tan bonica amb els paradistes. Aquest poble dins d’una ciutat i aquells emprenedors de somnis que van comprar futur i il·lusió en aquest barri ara tenen 70, 80 90 anys.

Ara tenen incertesa mancats d’informació en tots els aspectes del seu estimat territori.

En poc temps a «alguns» els ha semblat que aquest barri és molt important per a la ciutat. Deixem d’especular i si volen ajudar a contribuir que els anys finals de la vida dels qui, al seu día, van invertir somnis per a ells i les seves respectives descendencies en aquesta zona de la ciutat, els ajudin a facilitar-los la vida, no ha perjudicar-los.

Redacció