.

339-cartell-pere-romeu-h

La Biblioteca Mestra Maria Antònia serà l’escenari de la presentació a Torredembarra del llibre “Les set vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i sportsmen” de Josep Bargalló, editat per l’editorial A Contra Vent. L’acte es durà a terme aquest divendres, 7 d’octubre, a les 19 h, amb la participació de la regidora de Cultura, Núria Batet; la directora de la revista “Sàpiens”, Clàudia Pujol; el director de “Revista de Catalunya” i editor, Quim Torra, a més de l’autor. Aquesta activitat està emmarcada dins de la celebració de l’Any Ramon Casas.

El llibre està centrat en la figura de Pere Romeu, que va ser un gran amic i col·laborador de Ramon Casas. Segons la tesi de l’autor, es reafirma la genètica torrenca del modernisme català. Josep Bargalló és llicenciant en Filologia per la UB i màster en Estudis Catalans per la URV. Va ser conseller d’Ensenyament i primer del Govern de la Generalitat (2003-2006) i director de l’Institut Ramon Llull (2006-2010). Ha publicat nombrosos llibres sobre història cultural, teoria i retòrica literària i cultura popular i tradicional. Va començar a investigar i publicar sobre la biografia de Pere Romeu el 1984 i aquest llibre és el resultat d’anys de recerca en arxius, biblioteques i hemeroteques.

De fet, Pere Romeu va ser un personatge omnipresent en la vida pública de la Catalunya modernista. Fill, nét, besnét i rebesnét d’indians, va ser la cara visible d’Els Quatre Gats i el promotor de les primeres exposicions de Picasso, però també va dirigir clubs esportius, va fer de mestre d’esgrima i de fotoperiodista, de concessionari d’automòbils i de pilot de cursa. La seva amistat amb Ramon Casas, nascuda de joves, es va veure immortalitzada en el “Tàndem”, esdevingut icona d’aquell tombant de segle.

Cal recordar que a la biblioteca hi ha una exposició sobre la relació de Ramon Casas amb Torredembarra i la ruta Casas per la vila. Aquesta tardor es realitzaran altres activitats, entorn a l’Any Casas, amb altres grans figures de la cultura, com Francesc Fontbona (Doctor en Filosofia i Lletres. Secció Història Moderna, per la Universitat de Barcelona i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de Barcelona ) i Jaume Fàbrega (professor de Gastronomia i Enologia de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, historiador, consultor gastronòmic i periodista).

/* JS para menú plegable móvil Divi */