.

Josep Anton Ferré presentant els membres de la seva candidatura a la premsa en una sala del Rectorat.

Josep Anton Ferré ha presentat aquesta tarda l’equip i el programa electoral amb el lema ‘Continuem avançant junts’ amb el qual es presenta a la reelecció com a rector de la URV, que es disputa amb la catedràtica de la Facultat de Medecina, María José Figueras. Definint-se com a candidatura “continuista” sense tremolar-li la veu i exposant la feina feta durant aquests darrers quatre anys com aval, la seva aposta només ha canviat dues peces respecte a l’actual equip que conforma la junta de govern de la universitat. Entra Fede Adan, ex degà de la Facultat de Jurídiques, ocupant la posició de nou delegat del rector de Relacions institucionals (l’actual, Antonio González, es jubila l’any vinent i ha decidit fer un pas enrere), i s’hi suma Maria Ferré, professora d’Informàtica, en condició de vicerectora d’Estudiants i Comunitat Universitària.

“No estic sorprès”, afirmava Ferré quan se li preguntava sobre l’existència d’una candidatura alternativa, remarcant la limitació de dos mandats de tots els càrrecs acadèmics. El to ha estat institucional, sense entrar a valorar les opinions sobre la seva gestió plantejades només hores abans en roda de premsa per la seva adversària a les urnes. Només s’han endevinat matisos subtils. Quan els periodistes li han plantejat la voluntat de la candidatura rival de millorar la “transparència” de la universitat, Ferré s’ha remès “a l’informe anual del rector al Claustre. Però te l’has de llegir”. Tampoc ha volgut especular sobre si hi havia centres de la URV que es consideraven allunyats del pinyol de la presa de decisions i ha afirmat amb rotunditat que cal “deixar la situació política que viu el país al marge. Cada cop que el Claustre s’ha posicionat ha estat amb un document sobre la taula que ha pogut ser debatut prèviament i que s’ha votat en urna i de forma secreta”. Tanmateix sí que ha aprofitat per reclamar “la formació d’un govern” com més aviat millor a qui reclamar la creació “d’una conselleria d’universitats”. Una eina que entén necessària per fer arribar amb més contundència la necessitat d’una “millora en el finançament que ens permeti planificar a llarg termini”, lligat a una reducció del preu de les matrícules dels alumnes.

Pel que fa al decàleg amb què s’ha presentat a la roda de premsa, només apunts invitant a consultar-lo de manera completa al seu web electoral (www.josepantonferre.cat). En primer lloc la seva voluntat “d’adequar l’oferta formativa a les necessitats dels estudiants en un món tan canviant. Cal fer els nostres estudis atractius generant una marca URV potent”. En aquest sentit ha recalcat la necessitat d’incorporar més alumnes de fora del territori als graus, un cop aconseguit que les dues terceres parts dels estudiants de màsters provinguin de fora de la universitat. La intenció final és “crear pedrera per al relleu general que s’ha de produir d’aquí a cinc anys” dins de l professorat perquè “no podem tirar de talonari”.

A aquesta “atracció de talent” se li suma una aposta per “plantilles de qualitat” un cop en aquests darrers anys s’ha incorporat més professorat associat del que hauríem volgut”. La solució passa per una “millora de la qualitat de la contractació”. També ha parlat de la necessitat de “completar les infraestructures” (la primera fase de la Facultat d’Educació ja està en marxa però resta el trasllat de la de Medecina a Bellisens) reconeixent, però, que “serà un procés llarg”. I fent incís en “promoure una revolució digital” en els procediments interns de la universitat, ha fet una clicada d’ull al “foment de la participació de la comunitat en la presa de decisions”. Una manera de respondre a uns dels plantejaments programàtics estrella de Figueras.