.

Jordi Vinayls, en accedir a l’Alcaldia de La Selva del Camp. Foto: Cedida

Alcalde de La Selva del Camp el primer i darrer any de mandat, Jordi Vinyals (ERC) fa un balanç de la feina feta i apunta directrius de futur en aquesta entrevista.

Aquest ha estat un mandat caracteritzat pel pacte de govern i per la presència de dos alcaldes. Com definiria aquesta convivència?

Molt correcte. Hem complert amb el pacte que vam signar a l’inici del mandat i això ha implicat una bona convivència en tots els aspectes. Hem estat capaços de fer un bon equip de govern capaç d’afrontar grans projectes.

Ha estat un mandat ambiciós quant a inversions i projectes. Quin és el llegat més important que deixen?

Les ganes de fer coses, l’entusiasme en el treball, i com ha resultat de tot, la feina, la capacitat d’assolir objectius molt ambiciosos. Hem demostrat capacitat per fer grans coses, buscant recursos (principalment subvencions finalistes) i gestionant-los adequadament.

Inversions en el tomb de muralles, la depuradora, el Casal de Santa Llúcia, les 600 places d’aparcament, el Casal Jove, espais per a gossos,… Què ha estat el més destacat?

Hi han dues obres que destaquen especialment. Per una part, el tomb de muralles, que ha significat una millora molt important i necessària per posar en valor el nucli antic. A nivell de serveis, menys vistós, la nova EDAR significa la culminació d’una demanda quasi històrica, un servei imprescindible per tot el poble.

El casal de Santa Llúcia serà un equipament important al servei de les entitats i associacions de la Selva i que ajudarà a dinamitzar el nucli antic. També vull destacar el casal jove, a l’edifici del mas de l’Hort d’Iglesias, és el resultat d’una feinada iniciada des de 0 (de joventut no hi havia res) i que en aquest mandat ha anat creixent obtenint uns resultats excel·lents a nivell d’acollida entre els joves i les joves del poble. I per no allargar-me més acabo amb l’edifici del Gil Cristià, abans escola pública de primària, convertit en centre de formació. Diverses modalitats de dansa, sardanes, ceràmica, dibuix, balls populars, grallers, … El Gil Cristià no és un edifici buit, l’hem omplert de contingut i de vida.

La Selva del Camp té un patrimoni monumental de gran importància. Com l’han posat en valor?

Col·laborant activament amb les entitats que en tenen cura, donant el suport econòmic necessari per fer front a les necessitats de conservació, manteniment i millora.

Cada cop es parla més del turisme a La Selva. Quines accions han dut a terme? Què li aconsellaria de fer o visitar a un turista que s’acosti a La Selva?

La posada en marxa del punt d’informació turístic al Castell del Paborde és una novetat important d’aquest mandat. Obre dissabtes i diumenges, i té la seva web pròpia. La seva tasca es completa amb la ruta guiada dels EPIM (espais de patrimoni i memòria), així com amb altres iniciatives que han superat totes les expectatives, com són el Camí del Rec, la xarxa de senders locals i la nova àrea d’autocaravanes.

Al turista que vingui a la Selva li aconsellaria comprar i consumir els productes locals, avellanes i oli. Fer la ruta del rec de la Vila i aprofundir, mitjançant els espais de patrimoni i memòria, en les singularitats de la Selva.

“Les dues grans inversions han estat el tomb de muralles i l’estació depuradora (EDAR)”

S’ha consolidat La Selva com un entorn residencial que resulta atractiu per a la població forània?

La Selva està ben comunicada i ben dotada de serveis. Geogràficament ben situada, estem prop del mar i de la muntanya. Amb els anys el poble ha crescut compacte i de forma ordenada com a resultat d’una bona planificació urbanística. Crec que sí, que és un poble que ofereix atractius suficients com per voler venir a viure-hi

Hi ha un bon equilibri entre població autòctona i forània derivada del creixement urbanístic viscut en les últimes dècades?

Sí. L’equilibri és total i la població vinguda de fora està totalment integrada en el municipi.

Com queda l’estat econòmic-financer de l’Ajuntament al cap de quatre anys?

Quedarà bé, molt millor del que vam trobar a l’inici del mandat.

La residència del Vilar ampliarà places?

És una necessitat que el proper govern municipal haurà d’afrontar. Buscar els recursos necessaris i fer-ho. Nosaltres hi estem compromesos.

L’ampliació de Macresac serà clau per seguir apostant per la indústria?

Les ampliacions de les empreses de la Selva sempre són bona noticia. Això vol dir que funcionen bé i que generen ingressos i treball. Sempre he pensat que la Selva no seria el que és sense les empreses. Tenim bons polígons industrials amb capacitat d’incorporar noves empreses, seguirem promocionant-los.

Tenen previstes noves urbanitzacions en les zones industrials?

És una qüestió que espero que aviat s’hagi de posar damunt la taula. Això voldrà dir que haurem esgotat, o estarem a punt d’esgotar, el sol industrial que tenim disponible.

Parlem del mercat de treball. Tenen previst en 2019 aportar 200.000 euros als programes de formació i garantia juvenil. Quin és l’índex d’atur i de l’atur juvenil a La Selva del Camp?

Lluitar contra l’atur ha estat una prioritat. Vam crear el servei d’orientació laboral, inexistent en el mandat anterior, un servei per a totes les persones de la Selva i que forma, guia i ajuda a qui busca feina en col·laboració directe amb el SOC. Any rere any hem fet plans d’ocupació locals que han permès contractes de 6 mesos a unes 12 persones, moltes d’elles amb especials dificultats per incorporar-se al mercat de treball. L’índex d’aturats a la Selva l’hem situat entre el 8 i el 9%.

El pavelló i la piscina climatitzada s’han convertit en un referent de l’entorn?

Estem en nivells màxims del nombre de socis. Tenim unes instal·lacions esportives públiques ben gestionades i de molta qualitat, aquesta és la clau de l’èxit.

Sorprèn el pols de la vida associativa i cultural de La Selva. Per què hi ha tanta riquesa associativa? Com hi col·labora l’Ajuntament?

Tenim una població compromesa amb el poble, amb ganes de fer coses. Aquesta és una riquesa que tenim a nivell del municipi que s’ha de preservar. Des de l’ajuntament tenim sempre la porta oberta a qualsevol entitat o associació que necessiti qualsevol tipus de col·laboració de l’ajuntament, del tipus que sigui.

Quines són les apostes de l’ajuntament per a l’any 2019?

L’any 2019 està marcat per la data de les eleccions municipals. Per tant hem de finalitzar, en la mesura que es pugui, tots els projectes iniciats en aquest mandat i que encara tenim en marxa. Estem ja a punt de poder fer balanç de tota la feina feta, de valorar el nostre treball al cap d’avant del govern municipal, i el 26 de maig seran els veïns i veïnes de la Selva els encarregats de posar la nota.

I per al proper mandat?

Aquesta pregunta s’ha de fer a partir del proper 15 de juny. Tenim il·lusió, tenim ganes, tenim projecte. El poble decidirà.